Komiksy

Komiksy: Stan Sakai – Usagi Yojimbo: Senso

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Představte si, že máte mixér na tvorbu komiksů. Prostě do něj vhazujete ingredience, potom ho zapnete a necháte se překvapit, co vám z toho vzejde. Teď do toho mixéru vhoďte samuraje žijící na počátku éry Tokugawa, hrdiny se zvířecí podobou, kteří se chovající i odívají se jako lidé, invazi mimozemských chobotnic a jednu z největších klasik vědecko-fantastické literatury H. G. Wellse. Až z toho mixéru odklopíte víko, vykoukne na vás nová česky vydaná komiksová kniha od Stana Sakaie a nakladatelství CREW. Její jméno je Usagi Yojimbo: Senso a zdaleka není tak šílená, jak si teď asi představujete.

 

usagi-yojimbo-sensoZákladní premisa knihy je jednoduchá, byť mírně přitažená za vlasy, či spíš za chlupaté uši. Přibližně patnáct let poté, co se odehrává většina dobrodružných příběhů představených v předešlých komiksech Usagi Yojimbo, dochází ke střetu mocichtivého a ničeho se neštítícího lorda Hikijiho s mladým čestným lordem Noriyukim, kterému sám šógun přikázal zbavit ho neustále konspirujícího soka. Během konečné bitvy však na bojiště dopadne vesmírná loď a veškeré dosavadní snažení tak postaví na hlavu.

Ze začátku působí Senso velmi svěže a novátorsky. Vtipný rozhovor Usagiho se svým tvůrcem představuje základní premisy knihy a jeho pointa je trefná, tak jak to Stan Sakai umí. První kapitola knihy vypráví o již zmíněné bitvě a srdce milovníka Usagiho komiksů při ní zaplesá. Do boje od začátku zasáhne řada starých známých. Mladé postavy dospěly, dospělé zestárly a je zajímavé sledovat jejich posun. Akční pasáže se prolínají s nelehkým rozhodováním na obou velitelských stanovištích a černobílá kresba funguje v davových i intimnějších okamžicích.

Zběsilé tempo si Senso udrží takřka po celou dobu. Hrozba mimozemské civilizace nenechá nikoho vydechnout a ani rozhovory o lásce, sebeobětování či rodičovství nenabízí potřebný oddych před další frenetickou akcí. Stěžejní postavy, které celých dvacet pět knih dokázaly vyváznout z nespočtu nebezpečných dobrodružství, tu umírají jako na běžícím pásu. Sakai jim sice obvykle dopřeje náležitě hrdinskou a smysluplnou smrt, ale co na tom, když vás to někde u třetí přestane šokovat a spíš s tím počítáte.

Sprint se bohužel týká i možných dějových zvratů. Když přijde okamžik, který by mohl změnit plynutí příběhu, je poměrně rychle, často až násilně zadupán do země a vše pokračuje jako dosud. Čtenář může velmi snadno získat dojem, že měl Sakai předem daný rozsah, který nemohl překročit, a tak některé nápady jen – víceméně zbytečně – nadhodil, namísto toho, aby vytěžil jejich nemalý potenciál.

Právě to neustálé pádění kupředu zabraňuje pořádnému rozehrání epického dramatu, které je, pokud přistoupíte na pravidla této mírně trhlé hry, vyústěním předešlých příběhů. Knize by opravdu slušel mnohem větší rozsah, aby měl Stan Sakai dostatek prostoru pro důstojný epos. Ti, kteří se těšili, že štědrá injekce originality vrátí Usagiho zpět k jeho nápaditým dobrodružstvím a dál od sice velmi kvalitní ,ale rutiny posledních dílů, budou zklamaní.

Ostatně je i trochu problém s tím, komu je Senso určen. Na jednu stranu řadu souvislostí nebo nenápadných pomrknutí pochopí jen věrní čtenáři série, na druhou jsou zde mnohé souvislosti až příliš do detailu vysvětlovány. Novým čtenářům tak některé prvky uniknou, ty znalé naopak může unavovat opakování dávno známých věcí.

Usagi Yojimbo: Senso rozhodně není špatnou knihou. Čte se takřka sama, příběh ani na okamžik nenudí, často dokáže překvapit a jeho osudovost je patrná z každé stránky. Naštvat by mohl snad jen Usagi-puristy, kteří nevydýchají kombinaci středověkého Japonska s mimozemšťany. Je však dost nepravděpodobné, že natolik originální a neortodoxní komiksová série má nějaké takto rigidní čtenáře. Největším nedostatkem je nakonec nevyužitý potenciál, který z knihy čiší. Kdyby se necelých sto padesát stran příběhu rozrostlo o další padesátku, nejspíš by to sevřenosti díla nijak neublížilo. Naopak by získaly mnohé linky dostatek prostoru k uspokojivému rozuzlení, ne přetínání Gordického uzlu stylem nedočkavého Alexandra Velikého. Snad bych tu teď nadšeně a zcela neobjektivně psal o komiksu roku. Namísto toho tu máme další povedený, byť atypický přírůstek do zavedené série. Někomu to bude stačit, jiní si postesknou, že mohli dostat mnohem víc.

Název knihy: Usagi Yojimbo: Senso
Autor: Stan Sakai
Překlad: Ľudovít Plata
Nakladatelství: CREW s.r.o.
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Počet stran: 168
ISBN: 978-80-7449-394-2
Ediční řada: Usagi Yojimbo

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení