Komiksy

Komiksy: Christophe Arleston – Modrá Crew 1: Ekhö, zrcadlový svět 1 a 2

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
Modrá Crew 1

Český komiksový časopis Crew poprvé vyšel na přelomu let 1996 a 1997, od té doby prošel mnoha proměnami. První řada měla celkem 21 čísel (vydáváno do roku 2002), pak na ni navázal dvouměsíčník Crew 2 (52 čísel), jehož vydávání bylo nedávno ukončeno a jenž je nově nahrazen čtvrtletníkem Modrá Crew. A právě první číslo je nyní žhavou novinkou na pultech knihkupců. Pojďme se tedy na něj podívat blíže.



Modrá Crew 1Časopis si klade za cíl představit českým čtenářům zajímavé komiksové série zejména evropských tvůrců, a to na rozsahu 100 až 120 stran. Jde o ucelené příběhy, které jsou příliš krátké na to, aby byly vydány v samostatné knize, popř. které zatím nebyly v zahraničí vydány kompletně a u nichž by byla škoda, kdyby se čekalo, až je autoři ukončí. 

První číslo je věnováno sérii Ekhö od Christopha Arlestona, francouzského komiksového tvůrce proslaveného hlavně sérií Trollí války, a kreslíře Alessandra Barbucciho, známého u nás díky řadě W.I.T.C.H. (vydávalo ji nakladatelství Egmont). Obsahuje dva příběhy: New York a Císařská Paříž. V prvním se seznamujeme s krásnou Mravenou Draapulovou, která je během letu do New Yorku přenesena do zrcadlového světa jménem Ekhö, a to spolu se svým spolucestujícím. Od prikóna, mrňavého inteligentního tvora podobného veverce, se dovídá, že v tomto světě bude žít už natrvalo a že se stala na základě závěti své mrtvé tetičky majitelkou umělecké agentury. Mravena se postupně seznamuje s životem v oné „filoplazmatické extenzi alternativní reality“ i s podivnými potvůrkami, které ji obývají, jako jsou již zmínění všemi vážení prikóni, draci a jiná monstra. Situaci poněkud znesnadňuje jednak skutečnost, že přítomnost obou „dudáků“ (takto se přezdívá lidem z druhé strany) vyvolává nerovnováhu světa Ekhö, jednak že se do samotné Mraveny tu a tam převtělí mrtví lidé. Jednou je to její tetička, podruhé samotný syn císaře Napoleona VII. 

Oba příběhy jsou vcelku jednoduché. Jsou prodchnuty tajemstvím, dobrodružstvím i erotikou. Hlavní zápletka je vcelku jednoduchá, až banální. Schází jakékoliv napětí a gradace děje. Někdy autor až zoufale nevyužil potenciál příběhu, např. v závěrečném vysvětlení úmrtí Mraveniny tetičky postrádajícím moment překvapení a zajímavější motiv. Tento deficit však nahrazuje vskutku originální fantasy svět, do něhož je děj zasazen. Je to jakási pseudorealita, v níž chybí základní vymoženosti naší civilizace, jako je např. elektřina, jenž však skvěle funguje díky vlastním výtvorům, mnohdy bizarním a humorným, jako je např. dinosauří autobus nebo dračí letadlo.

Skvělá je také vizuální stránka komiksu. Barbucciho styl se vyznačuje výraznými ženskými postavami se sexy křivkami, které ale nevyznívají vulgárně, a barvitým prostředím prokresleným do nejmenších detailů. Kresba je výrazně idealizující, téměř pohádková. Je to pastva pro oči, která trošku upomíná na líbivý svět Kůstka (byť u něj bylo vše černobílé, zatímco v sérii Ekhö je v popředí celá škála barev).

V příštím čísle se můžeme těšit na pokračování dobrodružství sladké Mraveny a jejího (už o něco méně sladkého) společníka, kteří zavítají do Hollywoodu a Barcelony. Později přijde na řadu samurajská série Okko a pak už to bude na čtenářích. Ti budou hlasovat pro konkrétní díla, která by měla být vydána. A výběr bude skutečně lákavý; mezi nabízenými možnostmi jsou to např. thriller Dravci, akční Kingsman nebo historicko-dobrodružný příběh Třetí testament. Hlasování bude symbolicky ukončeno na Štědrý den. Půjde tak o vítaný vánoční dáreček pro všechny příznivce nového časopisu.

Modrá Crew je prostě skvělou volbou pro všechny milovníky kvalitní komiksové tvorby, zvláště té v českých končinách méně známé. Má mé vřelé doporučení.

Modrá Crew 1Modrá Crew 1

Modrá Crew 1: Ekhö, zrcadlový svět 1 a 2
Autor Christophe Arleston
Překlad Richard Podaný
Ilustrace Alessandro Barbucci
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 104
ISBN/EAN 978-80-7449-430-7
Ediční řada Modrá Crew

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení