Komiksy

Komiksy: David Petersen – Myší hlídka 2: Zima 1152

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Myší hlídka 2: Zima 1152

Milovníkům komiksu dozajista neušla zpráva, že nakladatelství Comics Centrum vydává celosvětově uznávanou epickou sérii Myší hlídka, autorské dílo Davida Petersena. Po prvním dílu s podnázvem Podzim 1152 následoval poměrně brzy i díl druhý, co se týče chronologie navazující logicky na ten předchozí, s podtitulem Zima 1152. Pojďme se na něj blíže podívat.

 

 

Myší hlídka 2: Zima 1152Po dřívějších nepokojích je myší teritorium jakoby ochromené. Zasáhne ho nedostatek zásob, s tím spojený hlad a nemoci. Skupina hlídkařů je proto vyslána do sousedních osad, aby obstarala zásoby nutné pro přežití nastávající zimy. Přitom nečekaně odhalí podzemní království lasiček, které může pro celou Hůrku znamenat veliké nebezpečí. Podaří se jim splnit úkol a varovat včas své druhy? A jak se vypořádá Gvendolína, matrona myší hlídky, s tajným spiknutím, které se chystá v její domovině? 

To se dozvíte ve druhém dílu, který v porovnání s prvním svazkem rozvíjí více dějových linek najednou a v němž znatelněji graduje napětí. To přitom často spočívá – alespoň z lidského pohledu – v maličkostech, jako je útok sovy, nález lasiččí nory, potyčka s netopýry atd. Před čtenářem ožívá svět miniatur s personifikovanými zvířecími hrdiny, námi jinak ve skutečném světě zpravidla opovrhovanými a přehlíženými, kteří se stávají nositeli lidských ctností, jako je čest, odvaha nebo soudržnost s přáteli. Heroizace postav je možná někdy až přílišná, na druhou stranu dobře zapadá do žánru hrdinské fantasy. I když označení fantasy není zrovna to pravé ořechové – v komiksu sice vystupují zvířecí postavy chovající se jako lidé, jinak je ale vše založeno na skutečných reáliích charakteristických pro život myší v přírodě, popř. plynoucích právě z jejich zlidštění. Tím se liší např. od komiksové série Kůstek (recenze zde), se kterou má jinak Myší hlídka řadu styčných bodů. Žánrově tak má mnohem blíže ke staré hrdinské epické tvorbě, mj. i tím, že je děj zasazen do rádoby myšího středověku. Tomu ostatně odpovídají i kulisy a zevnějšek postav (myši jsou oděny do plášťů s kápěmi, nosí u sebe zbraně v podobě meče nebo sekery). 

Vyprávění je ozvláštněno ukázkou myší „lidové“ tvorby spočívající v písních nebo veršovaných úryvcích, jež jsou od okolního textu odlišeny kromě jazykové formy také zvoleným typem písma. Tyto přídavky dodávají vyprávění zvláštní atmosféru a dotvářejí fiktivní historičnost vyprávění. Na závěr jsou také připojeny bonusy v podobě map, průvodců a dalších zajímavostí (např. přehled běžných myších řemesel). 

Po vizuální stránce jde o zdařilé dílo, který pracuje s pevnými konturami, jemnými detaily a ponuřejšími barvami. Zajímavé je občasné rozfázování jednotlivých obrázkových sekvencí – některé pasáže se obejdou zcela beze slov a jsou jakoby zpomaleny, do popředí se tak dostávají jednotlivé pohyby a akce (např. boj se sovou).

Pochvalu zaslouží také překlad Jana Kantůrka, pracujícího někdy záměrně se zastaralými syntaktickými konstrukcemi a archaismy obecně, jež dodávají celému vyprávění nádech starých časů. Zajímavostí je (zvláště pro literární onomastiky) četnost počeštěných vlastních jmen, a to jednak pojmenování myších postav (např. Straš, Půlnoc, Černá sekera), jednak lokací (např. Bodlákov, Jilmov, Javorový přístav). Překladu básní a písní se ujali Alexandra a Ladislav Niklíčkovi a Richard Klíčník. Na komiksu je také znatelné, že jej nakladatelství vydalo se zvýšenou péčí po jazykové stránce (narážím na jinak někdy tristní situaci panující v oblasti korektur u českých knih obecně).

Není divu, že jde o ságu ověnčenou řadou prestižních cen – D. Petersen za svou Myší hlídku získal např. cenu Willa Eisnera, jeho dílo bylo také vyhlášeno nejlepší nezávislou dobrodružnou knihou roku 2006 časopisem Wizard. Komiks dosud vychází jako dvouměsíčník u nakladatelství Archaia Studios Press, na jehož podkladě vznikla výše zmíněná souborná vydání.

Komiks Myší hlídka 2: Zima 1152 vřele doporučuji příznivcům kvalitní komiksové tvorby, obzvlášť majícím v oblibě epická díla tolkienovského rázu. 

Myší hlídka 2: Zima 1152
Myší hlídka 2: Zima 1152

Myší hlídka 2: Zima 1152
Autor David Petersen
Překlad Jan Kantůrek
Nakladatelství Comics Centrum
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 192
ISBN/EAN 978-80-88152-17-0
Ediční řada Myší hlídka

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení