Komiksy

Komiksy: Neil Gaiman – Sandman 1: Preludia a nokturna

1 1 1 1 1 (1 hlas)
Sandman 1: Preludia a nokturna

Komiksovou sérii Sandman zná většina fanoušků „bublinové tvorby“ alespoň z doslechu, dokonce i u nás. První svazek s podnázvem Preludia a nokturna totiž vydalo nakladatelství Crew už v roce 2002, pak následovaly další svazky a doplňkové tituly mimo hlavní řadu (např. Sandman: Věčné noci, recenze zde). Z důvodu velké čtenářské poptávky byly u některých dílů vydány dotisky, např. první kniha byla opětovně vydána roku 2013. A o tři roky později jsme se dočkali verze nové, tentokrát barevné…



Sandman 1: Preludia a nokturnaDěj příběhu začíná nevydařeným okultním obřadem. Jistý mág ze světa lidí chce vyvolat a následně zajmout Smrt, tím pádem i získat nesmrtelnost pro svou osobu. Namísto ní chytí do pasti jiného příslušníka rodu Věčných – Morfea, pána snění. Tomu se z krutého vězení podaří osvobodit teprve po sedmdesáti letech, zjišťuje ale, že jeho snová říše byla mezitím téměř zničena. Musí se proto vrátit do „světa reality“ získat zpět vzácné artefakty představující atributy jeho moci, které mu byly jeho věznitelem odcizeny a jedině díky nimž by mohl znovu vybudovat své impérium. Stopa vede překvapivě k Johnu Constantinovi, do podsvětí, k Lize spravedlnosti a nakonec i k odpudivému doktoru Destiny. Podaří se Sandmanovi uvést vše do původního stavu, nebo bude nucen smířit se s prohrou? To je již na vás, abyste to zjistili.

V prvním svazku je čtenáři předestřen uzavřený příběh, vedle něj i základní obrysy sandmanovského fantasy světa s vlastní mytologií, jež je mistrně propojena s komiksovým universem (vystupuje tu několik postav ze stáje DC Comics), náboženstvím, mytologií nebo filozofií. Na své si tak přijdou hledači intertextuality, též ti, kteří mají rádi hluboké texty s metafyzickými otázkami (např. představa samotného vesmíru vedeného rodem Věčných, zhmotnění některých abstraktních pojmů, jako je Čas, Smrt apod.). Tyto prvky překračující základní dějovou konstrukci jsou čtenáři předkládány po částech, někdy mu dokonce zůstanou skryty nebo nepochopeny. O to hodnotnější je celá série, ke které se lze po čase vracet, neustále nově interpretovat některá místa a objevovat tu zvláštní, krásnou gaimanovskou poetiku.

Na komiksu na první pohled zaujme originální kresba, na které se podíleli Sam Kieth, Mike Dringenberg a Malcolm Jones III. Je pro ni charakteristická neotřelost, někdy snad pobuřující vyznavače komiksového mainstreamu, avšak působící jako dobrý stimul pro upoutání čtenářovy pozornosti, jenž tak bude vedle samotného příběhu doslova hltat jeden nevšední výjev za druhým. Naprosto geniální jsou obálky k jednotlivým sešitům, kterých se zhostil Dave McKean. Výjevy jsou zobrazeny zvláštní technikou mnohdy upomínající na koláže, a to s citem pro snivou atmosféru a tajemno. Vše je jakoby zastřeno v mlze, bez přesných kontur a někdy s využitím specifických symbolů (místy i textového charakteru) na okraji hlavního obrázku. Pokud by vás McKeanova tvorba zajímala, doporučuji souborné vydání sandmanovských obálek v knize Dustcovers: The Collected Sandman Covers, 1989–1997 (bohužel je k dispozici jen původní newyorské vydání z roku 1998, pro většinu českých čtenářů nedostupné). Jak bylo řečeno v úvodu, oproti prvnímu vydání v černobílém provedení tentokrát Sandman zazářil v barvách, jež má na svědomí Daniel Vozzo. Nová je ostatně i úvodní obálka, tentokrát laděná do žlutočervena.

Nové vydání komiksu Sandman 1: Preludia a nokturna je zdařilým počinem, za které náleží veliké díky nakladatelství Crew. Neměl by si ho nechat ujít žádný milovník Sandmana (obzvlášť pokud máte ve své knihovničce celou sérii), lze ho doporučit i úplným nováčkům, pro které to bude možná první setkání s touto legendou americké komiksové tvorby. V tom případě lze začít nultou knihou Sandman: Předehra (recenze zde), která byla sice vydána až po ostatních svazcích, dějově jim však předchází.

Sandman 1: Preludia a nokturna
Sandman 1: Preludia a nokturna

Sandman 1: Preludia a nokturna
Autor Neil Gaiman
Překlad Viktor Janiš
Ilustrace Sam Kieth,Mike Dringenberg,Malcolm Jones III
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 240
ISBN/EAN 978-80-7449-392-8
Ediční řada Sandman

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení