Komiksy

Komiksy: Mike Carey – Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita

1 1 1 1 1 (1 hlas)
Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita

Mike Carey a Peter Gross jsou mezi českými milovníky komiksového média známí jako tvůrci série Lucifer, kterou u nás vydalo nakladatelství Crew. To se nedávno rozhodlo představit nám další zajímavou práci této autorské dvojice, kterou je epická řada Mezi řádky. A už dopředu můžu říci, že jde o mistrné dílo, jak lze alespoň soudit z prvního dílu s podnázvem Tommy Taylor a falešná identita.


Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identitaHlavní postavou je Tom Taylor, reálně žijící předloha literární postavy malého čaroděje Tommyho, který je celosvětovým fenoménem nejen mezi dětskými fanoušky. Jeho tvůrce, Tomův otec Wilson Taylor, zmizel za záhadných okolností. Čtenáři doufají, že se jednoho dne objeví a představí jim poslední knihu uzavírající Tommyho dobrodružství. Samotný Tom to nemá v životě nijak jednoduché; někteří lidé věří, že vyšel z knihy do reálného světa, popř. v něm spatřují novodobého mesiáše, jiní ho naopak pokládají za podvodníka. A aby toho nebylo málo, je mu v patách podivná kreatura upíra spolu s nájemným vrahem, pracujícím pro jakousi tajnou organizaci určující běh dějin pomocí příběhů. Tom tak má co dělat, aby si zachránil vlastní krk…

Hlavní děj je značně spletitý, jak lze ostatně shledat ze zde předloženého resumé (záměrně samozřejmě co nejvíce zjednodušeného, abych vás neochudila o četná odhalení v případě, že komiks otevřete a začtete se do něj). Tvůrcům se podařilo vytvořit originální příběh, v němž se pracuje s tenkou hranicí mezi realitou a literární fikcí. Prostupnost příběhů do lidských životů je leitmotivem celé série; ostatně jde o myšlenku, kterou se zaobírají po dlouhou dobu literární teoretici, psychologové a jiní lidé z různých vědních oborů. Příběhy nám odjakživa pomáhaly orientovat se ve světě, určovat mu smysl a dotvářet naše vnímání reality. A to vše si mnozí z nás uvědomí až při čtení tohoto komiksu, který tak čtenáře donutí zamyslet se, možná i změnit pohled na svět a na úlohu literatury v něm. 

Z žánrového hlediska lze sérii Mezi řádky zařadit mezi literárně orientovanou fantasy s prvky hororu a thrilleru. V textu se nachází řada akčních scén, někdy velice děsivých, a to mezi vleklejšími (avšak rozhodně ne plytkými nebo hluchými) místy, jež jsou nutná pro porozumění děje. Hlavní příběh je přitom protkán množstvím odboček, dokreslujících autentičnost celku, mezi nimi je to např. televizní zpravodajství nebo novinové reportáže. K tomu přistupují střípky z literárního světa, jež nás zavedou jednak do samotné knihy o kouzelníku Tommym, jednak do dalších příběhů z klasické literatury, jež jsou součástí jakési literární geografie, jednoho z důležitých bodů celé série. A aby toho nebylo málo, autorům nejsou cizí ani četné flashbacky, spojené převážně s postavou starého Wilsona Taylora. Způsob vyprávění (notně pracující s intertextualitou; vždyť jen příběh o mladém kouzelníkovi nám nutně připomene knihy o Harrym Potterovi) je natolik složitý, že někdy může čtenáře vést k dezorientaci a panické hrůze, co že si to na něj ti tvůrci vymysleli. Ovšem po uzavření knihy nebudete toužit po ničem jiném než přečíst si, jak to bude dál. Příběh je totiž natolik poutavý, neotřelý a prostě jiný než všechny ostatní, navíc podaný originální formou, že se od něj nebudete moci odtrhnout.

Kresba oproti tomu působí obyčejně, až nezáživně. Gross si vystačí s jednoduchými tahy bez detailů, kulisy jsou mnohdy jen naznačeny a barvy jsou zpravidla jakoby vybledlé. Tato jednoduchost vizuální stránky může být záměrem – jako vyvážení složitého scénáře, kdy se slovo (a nikoliv obraz) dostává do popředí. O něco zajímavější jsou jen výjevy z klasických děl, v nichž je kladen větší důraz na stínování šrafováním a v nichž upoutá i stylově odlišný lettering.

Český překlad, kterého se ujal Petr Kotrle, lze označit za zdařilý. V textu není žádné místo, jež by vyznívalo stylisticky nevhodně nebo kostrbatě, což se někdy při práci s předlohou v jiném jazyce stává. Zde je naopak viditelný cit pro hru s jazykem, jenž napomáhá (zvláště s využitím prvků z hláskosloví) charakteristice postav (srov. např. jazykově odlišné projevy literárních postav, úryvky z televizních zpráv, komentáře ve veřejné internetové diskuzi atd.). Jen je škoda, že obdobná péče nebyla věnována pravopisné stránce textu (chyby lze nalézt zvláště v kladení interpunkčních znamének, např. „Táhni domů ty podvodnický hajzle!“, „Moc vám toho o tom člověku říct nemůžu, snad jen to, že na conech působí jako správný chlapík, a že neustále píše příběhy…“).

Komiks Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita vřele doporučuji všem čtenářům, kteří vyhledávají náročnější příběhy s nosnými tématy nutícími k zamyšlení. 


Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita
Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita

Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita
Autor Mike Carey
Překlad Petr Kotrle
Ilustrace Peter Gross
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2015
Vydání 1.
Počet stran 144
ISBN/EAN 978-80-7449-323-2
Ediční řada Mezi řádky

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení