Komiksy

Komiksy: Stan Sakai – Usagi Yojimbo 26: Zrádci země

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Je tu další Usagi, už dvacátý devátý, pokud počítáme i tři speciály. Jo, je zase výborný. Tak pokud vám tato informace stačí, utíkejte do knihkupectví či k počítači si ho koupit. A pokud chcete o tomto klenotu vydávaném nakladatelství CREW vědět víc či jste o komiksové sérii Usagi Yojimbo amerického kreslíře Stana Sakaie ještě neslyšeli, tak čtěte dál. Kniha Usagi Yojimbo: Zrádci země čeká na vás.

 

Usagi Yojimbo: Zrádci zeměPro neznalé: Usagi je králík chodící po dvou, mluvící a chovající se jako člověk. Dále je to správňák, se kterým by si na čaj zašli i Mirek Dušín s Clarkem Kentem. Mimoto je vynikající šermíř, věrný přítel, docela mu to pálí, jen je někdy příliš důvěřivý. V komiksech svého tvůrce Stana Sakaie putuje po světě, který je jasně inspirován Japonskem první poloviny sedmnáctého století, a prožívá četná dobrodružství.

Zrádci země jsou natolik typickým přírůstkem do série Usagi Yojimbo, že fungují stejně dobře jako seznámení se se Sakaiovou tvorbou i jako pokračování pro ortodoxní fanoušky. Obsahují sedm příběhů různé délky i nálady a ztělesňují snad vše, co dělá tuto řadu jedinečnou. V černobílých příbězích tak nalezneme hravý humor, osudovou tragiku, zběsilou akci i klidné rozmlouvání, přátelství i zradu. Žádný příběh neční nad ostatní a kniha je tentokrát až nezvykle vyvážená.

První dva krátké příběhy patří do skupiny „učitel a žák“. V prvním vzpomíná Usagi na své mládí, ve druhém polemizuje se svým nedospělým synem Jotarem. Oba dokazují Sakaiovu schopnost trefně vypointovat příběh. Dostaneme tak nejen morální ponaučení, ale i originální humor.

Následující příběh, který dal jméno celé knize, je vyprávěn na mnohem větší ploše. Svede Usagiho, jak už to tak bývá, dohromady s jeho známými - liščí pouliční umělkyní Kitsune, její mladou přítelkyní Kiyoko i bojovníkem s démony Sasukém. Zrádci země začínají epickou bitvou, přesunou pozornost k drobné krádeži, jen aby skončili u boje s mocichtivým čarodějem, armádou nemrtvých i několika démony. Prostě Usagi jako řemen.

Další příběhy se zabývají zločinem a trestem. V prvním Usagi s Kiyoko ochraňují důvěřivého kupce a současně se snaží vypátrat, kdo mu usiluje o život. Následující dva postaví Usagiho proti bandě lapků a jejich vůdci.

Název posledního příběhu Smrt lorda Hikijiho rozproudí krev každému, kdo s králičím samurajem prožívá již několik let jeho radosti i strasti. Příslib konečného střetu s nemesis Usagiho putování se sice nenaplní, ale i tak čtenář nezůstane ochuzen o dojemný příběh, odkazující na minulost ušatého hrdiny.

Jak je nepsaným pravidlem, Sakaiova kresba dokonale slouží příběhu ve všech jeho odstínech a příchutích. Už první dva panely – kámen skákající po hladině a výsek poklidné krajiny s rybářem a jeho neposedným žákem - navozují přesně tu atmosféru, na které Sakai vystaví zbytek příběhu. Kreslíř zvládá masové bitevní scény, stejně jako vyjádření veškerých emocí ve tvářích svých zvířecích hrdinů.

Obdobně výbornou práci odvedl překladatel celé série L'udovít Plata. Podařilo se mu vystihnout nejen vtipy, ale i Sakaiovu schopnost zbytečně neplýtvat slovy. Obdivuhodná je především jeho zásoba citoslovcí, kterými se to v Usagiho příbězích jen hemží.

Knihu doplňují poznámky k příběhům, které seznamují s kulturními zajímavostmi Japonska, které se vyskytují v některém z příběhů, galerie obálek sešitů, jejichž kompilací kniha je, a navíc jednostránkový humorný příběh střetu Usagiho s jiným komiksovým hrdinou, sýrožravým barbarem Grooem od Sergia Aragonése, dobrého přítele Stana Sakaie.

Usagi Yojimbo: Zrádci země nepatří k pověstné špičce ledovce, ale rozhodně zapadá mezi ty lepší knihy z Usagiho vesmíru. Díky svojí skladbě sedmi rozličných příběhů a nepotřebnosti znát předchozí děj je velmi vhodná pro všechny, kteří by chtěli naskočit do tohoto rozjetého šinkanzenu a užít si jízdu, která nemá svou originalitou v komiksovém světě obdoby. Potěší ale i Usagiho věrné, jimž umožní oddechnout si od zásadních událostí králíkova života a vychutnat si jeho putování.

Usagi Yojimbo 26: Zrádci země
Autor Stan Sakai
Překlad Ľudovít Plata
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 200
ISBN/EAN 978-80-7449-437-6
Ediční řada Usagi Yojimbo

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení