Komiksy

Komiksy: Mike Carey – Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý

Série Mezi řádky (respektive její český překlad, který u nás vydává nakladatelství Crew) se na konci minulého roku rozrostla o další díl, tentokrát s tajemným podnázvem Když zaklepe mrtvý. Scénárista Mike Carey v něm dále rozvíjí příběh mladého muže Toma Taylora, jemuž se jednoho dne obrátí život vzhůru nohama, a společně s ním i leitmotiv celé řady spojený s neuvěřitelnou silou literární fikce.



Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvýTom Taylor se ocitá v těžké situaci – musí se ukrývat z obavy o vlastní život v malém londýnském bytě, zároveň si je vědom, že takto to dál nepůjde. V sázce je příliš mnoho. Média po celém světě právě ohlásila vydání nové knihy jeho otce uzavírající dobrodružství kouzelnického učně, jenž je jakýmsi literárním alter ego samotného Toma. Jenomže tato kniha vůbec není dílem Wilsona Taylora, Tomova nedávno zmizelého otce, ale tajného spolku, jenž ovládáním příběhů manipuluje se světem. Jaké to bude mít následky? A objeví se na slavnostním křtu starý Wilson, který by tak ohrozil nejen sebe, ale i svého syna? To si budete muset zjistit sami…

Třetí díl nabízí čtenáři řadu dějových zvratů a nejedno odhalení, díky čemuž je čtenářsky o něco přívětivější než předchozí dva díly (čtenář má konečně zdání, že mu některé věci začínají dávat smysl). Stejně jako u nich je však samotný děj upozaděn mysteriózní myšlenkou, s níž si v minulosti pohrával už nejeden myslitel, avšak kterou Carey pojal zcela nově a jako první ji zpracoval v komiksové formě. Existuje přesvědčení, že rozumět příběhům znamená rozumět světu. Příběhy tak mají neuvěřitelnou moc, tudíž řídit je (tj. být jejich vypravěčem) dává schopnost ovládat svět. Jakým způsobem by to ale fungovalo v praxi a jak přesně by toto zákulisní tahání za nitky vypadalo, to nám zatím Carey neosvětlil. Jsem tak zvědavá, jak bude svůj nápad dál rozvíjet a jakým směrem se společně s tím vydá samotný příběh Toma Taylora a jeho společníků.

Ocenit musím doplněk v podobě životního příběhu Lizzy Hexamové – tajemné ženy, která pomáhá Tomovi vyváznout z nebezpečí a která ví mnohem víc, než je ochotna přiznat. Díky tomuto samostatnému dodatku se čtenáři daná postava představí – na rozdíl od ostatních sympatie nevyvolávajících účinkujících včetně samotného Toma Taylora – v novém, lidštějším světle (ostatně i v hlavním příběhu je jí věnován velký prostor) a zároveň se tím osvětlí několik bílých míst nutných pro pochopení děje předcházejícího jejímu osudovému setkání s Tomem. Kromě toho daná epizoda zaujme svou netradiční formou – je psána jako gamebook, tzn. čtenář si Lizzyin příběh do jisté míry vytváří sám. 

Tato textová hra skvěle zapadá do Careyho geniální hry s tenkou hranicí mezi literárním a „reálným“ světem. Ovšem na druhou stranu tím čtenáře opět dostává do nejistoty, jak to vlastně bylo „doopravdy“. Tyto pochybnosti a s nimi spojená nemožnost stoprocentní interpretace předkládaného textu mohou některé čtenáře odradit od dalšího čtení, protože těch otazníků je už prostě příliš. Pokud je už některá otázka vyřešena (a ve třetím dílu tomu tak skutečně je, jak bylo zmíněno), objeví se náhle další nejasnosti a jsme opět na samém začátku interpretačního procesu. Je tak otázkou, kam Carey se svým experimentem směřuje. 

Komiks Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý jsem přečetla jedním dechem. Je natolik nabitý akcí, že se vám po přečtení možná bude ještě nějakou dobu motat hlava. Už nyní je mi jasné, že si pokračování nenechám ujít. 

Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý
Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý

Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý
Autor Mike Carey
Překlad Petr Kotrle
Ilustrace Peter Gross
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 168
ISBN/EAN 978-80-7449-405-5
Ediční řada Mezi řádky

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení