Komiksy

Komiksy: Matt Groening – Velká zlobivá kniha Barta Simpsona

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
Velká zlobivá kniha Barta Simpsona

Fenomén jménem Simpsonovi je v komiksovém světě jako doma. Českým čtenářům bublinové příběhy se žlutou rodinkou v hlavní roli servíruje už řadu let nakladatelství Crew, a to hned v několika formách – vedle klasických sešitů to jsou i speciální souhrnná vydání, mezi nimi mj. čarodějnické speciály. K těmto souborům patří i Velká zlobivá kniha Barta Simpsona, která je zaměřena na největšího rošťáka všech dob. 

 

 

Velká zlobivá kniha Barta SimpsonaJde o druhou knihu v pořadí, jež obsahuje čtyři sešity z časopisů o Bartu Simpsonovi (první pod názvem Velká kniha Barta Simpsona byla vydána roku 2015). Jsou v ní poprvé v jednom svazku představena jednotlivá čísla z roku 2014, konkrétně: Bart Simpson: Postrach společnosti (č. 1), Skokan roku (č. 2), Tajuplný kluk (č. 3) a Malý rošťák (č. 4).

Kniha je nabitá příběhy – vedle těch delších jsou to někdy krátké epizodky, např. o 24 hodinách v životě Ralpha Wigguma nebo o prvním únosu pozemšťana provedeném malým Kangem a Kodosem. Oproti jiným simpsonovským sériím jsou tu upozaděny různorodé drobnosti (např. vtipné reklamy, které jsou tu nahrazeny skutečnými upoutávkami na předplatné vybraných komiksů z produkce nakladatelství Crew). Z těchto doplňků tu nalezneme jedině stránku komických rébusů.

Komika je tu postavena na základních kamenech simpsonovského vesmíru – charaktery postav zůstávají nezměněny (jen v prvním příběhu může překvapit skutečnost, že Bart stojí na straně zákona a že jeho společníkem je jinak jím opovrhovaný šprt Martin), stejně tak vztahy mezi nimi a způsob jazykového vyjádření, jež je pramenem jazykové komiky (srov. např. Bartovu nespisovnou mluvu oproti spisovně se vyjadřujícímu Martinovi, používajícímu dokonce i knižní výrazy jako přehršel, dál třebas svérázný způsob vyjadřování školníka Willieho vykazující řadu znaků slezského nářečí, např. bo, buty ‚boty‘, fajný). Zápletky jsou jednoduché, zpravidla málo uvěřitelné a přitažené za vlasy. Příběhy vynikají různorodostí, někdy až exotičností zpracovaného tématu. Pracuje se tu s detektivními postupy, prvky žánru sci-fi nebo parodií na superhrdinské příběhy. 

Jde o veselou snůšku rozmanitých příhod, která vám zaručí, že se při čtení nebudete nudit. Musím říct, že jsem se u knihy vcelku pobavila (na rozdíl od některých jiných simpsonovských komiksů, které už jen přežívaly z dřívější slávy a zpracovávaly staré náměty s použitím klišovitých frází). Může za to snad i vtipná hra s detaily, např. v prvním à la kovbojském příběhu to je vyznačení místa pro vozíčkáře před dobovým salónem za pomoci novodobé značky pro vyhrazené parkování. V simpsonovských komiksech bývá do textu při překladu mnohdy zaneseno i několik českých reálií; v tomto případě byla tato metoda použita jednou, a to v případě uvedení již poněkud obehrané (a v současnosti do zapomenutí upadající) dvojice Evy a Vaška.

Bohužel podobně jako v jiných simpsonovských komiksech ani zde nebyla provedena svědomitá jazyková korektura. Chybováno je hlavně v kladení interpunkčních znamének, srov. pár příkladů: „To je ta co vypadá jako Willy“ (s. 59), „Dokonce těžší, než si pamatovat, že mám dýchat“ (s. 60), „Druhé místo získává Líza Simpsonová za ignorování hladiny cholesterolu při svém pokusu a protože nejspíš utratí…“ (s. 75). Opakovaně také schází mezera za třemi tečkami, např. na s. 7 nebo 8.

Velkou zlobivou knihu Barta Simpsona doporučuji všem fanouškům springfieldské rodinky, zvláště těm, kteří fandí malému raubíři s prořízlou pusou a problémy s dobrým chováním. Jde o vděčnou oddechovku, která vám může ukrátit dlouhou chvíli a třeba i rozesmát.

Velká zlobivá kniha Barta Simpsona
Velká zlobivá kniha Barta Simpsona

Velká zlobivá kniha Barta Simpsona
Autor Matt Groening
Překlad Petr Putna
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 120
ISBN/EAN 978-80-7449-395-9
Ediční řada Bart Simpson

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení