Komiksy

Komiksy: François Boucq – Dobrodružství Jeronýma Moucherota

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
Dobrodružství Jeronýma Moucherota

Edice Mistrovská díla světového komiksu, kterou u nás vydává nakladatelství Crew, se rozrostla o další kousek. Je jím kniha Dobrodružství Jeronýma Moucherota, jež českým čtenářům vůbec poprvé přibližuje tvorbu francouzské komiksové ikony jménem François Boucq.



Dobrodružství Jeronýma MoucherotaHlavním hrdinou komiksu je postarší podomní pojišťovací agent, který čtenáře na první pohled zaujme svým výstředním vzezřením. S oblibou nosí klobouk a oblek s leopardím vzorem, k tomu je vyzbrojen nezbytným kufříkem se zebřím pruhováním, nos mu zdobí plnicí pero coby piercing a na nose má nepostradatelné brýle. Je to groteskní postavička, jedna z mnoha roztodivných obyvatel džungle velkoměsta; a slovo džungle v tomto spojení je tu myšleno doslovně. Jeroným Moucherot, přezdívaný jako Bengálský tygr, totiž každodenně vyráží do svého zaměstnání zhoupnutím na liáně, vydán na pospas divokým šelmám, prehistorická zvířata nevyjímaje, i pouličním automobilovým gangům, kanibalským šmoulům a různým projevům „nepředvídatelna“. V tomto pseudosvětě číhá nebezpečí na každém kroku, dokonce i v útrobách jinak poklidného domova, v němž se může zčistajasna objevit žralok Robert a sníst jednoho člena rodiny. Ještě že je po ruce milý soused Leonardo da Vinci, který nebohému Moucherotovi vždy milerád přispěchá na pomoc s nějakým novým vynálezem. Říkáte si: nemožné? Inu, těch absurdit a podivností najdete v komiksu nepřeberné množství. Stačí začíst se a nechat se unést na vlně surreálna.

Kniha shrnuje tři z pěti dosud vydaných alb s Jeronýmem Moucherotem v hlavní roli. První představuje příběh Žralok domácí, druhé s názvem Hrr na nepředvídatelno! je souborem krátkých příběhů různého zaměření (včetně satiry na superhrdinská vyprávění nebo erotických vizí), svazek pak uzavírá sofistikovaná groteska Pepitová pohroma o „hrozící klimatické totalitě provázené epidemií uniformizujících idejí“. 

Osobitá komika díla je vystavena na řetězení absurdních situací, do nichž se hlavní postava, značně netypická pro komiksové médium, dostává. Moucherot je jakýmsi alter egem našeho pana Broučka. Jde o maloměšťáka, který vypadá na první pohled bezbranně, avšak dokáže si poradit za každé situace, i když mu mnohdy běží o život. Nemalý podíl na komickém účinku mají i jazykové hříčky, s nimiž si zdařile poradil zkušený překladatel Richard Podaný. Mezi jazykovými jednohubkami, které mi utkvěly v paměti, jsou to např. názvy žraloků majzlíkoun a hoblíkoun (analogicky utvořené podle zoologických termínů kladivoun a piloun) nebo tajemné označení veluše pro strašlivá stvoření s obřími chapadly.

Celek působí jako snůška bizarností zachycujících tok autorových nespoutaných myšlenek a představ. Přesto nelze příběhům upřít promyšlenost, na několika místech pak i téměř filozofická zamyšlení nad vážnými tématy, kdy čtenář žasne nad sečtělostí autora a jeho schopností zapracovat tyto motivy do jinak mnohdy nesmyslné zápletky. Čtenář je tak vržen do autorovy hry nabourávající všechny stereotypy klasické literární fikce. A zdá se, že Boucq je v tomto skutečným mistrem.

Komiks mj. vyniká hutnou realistickou kresbou. Boucq pracuje s čistými linkami, sytými barvami dodávajícími výjevům značnou živelnost a detailním zachycením gest i tváří, jež tak dokonale vyjadřují emoce postav. Místy je styl pozměněn, např. v krátké pseudomanze se do popředí dostávají černobílé výjevy, typické pro daný žánr japonského komiksu. 

Komiks Dobrodružství Jeronýma Moucherota je velice originální dílo, které bylo právem zařazeno do výše zmíněné ediční řady. Je určeno všem čtenářům, kteří ocení jednak autorův jedinečný smysl pro absurditu netradičně spojenou s intelektuální hrou, jednak jeho specifickou kresbu, jež svým příklonem k realismu skvěle kontruje surreálnímu obsahu. 


Dobrodružství Jeronýma Moucherota
Dobrodružství Jeronýma Moucherota

 

 

Dobrodružství Jeronýma Moucherota
Autor François Boucq
Překlad Richard Podaný
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 200
ISBN/EAN 978-80-7449-445-1
Ediční řada Mistrovská díla evropského komiksu

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení