Komiksy

Komiksy: Stephen King, Peter David, Robin Furth – Temná věž 3: Zrada

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Temná věž 3: Zrada

Zrada. Tak zní podtitul třetího svazku komiksové řady Temná věž, která byla volně zpracována na podkladu fantasy knih Stephena Kinga. A už dopředu mohu říci, že jde snad o nejčtivější díl, který u nás byl prozatím vydán zásluhou nakladatelství Crew.



Temná věž 3: ZradaV minulém dílu jsme byli svědky zdlouhavého návratu mladého pistolníka Rolanda Deschaina a jeho ka-tet do rodného Gileadu (více zde). Nyní jsou chlapci konečně v bezpečí, tedy alespoň na první pohled. Připravují se na slavnost, kdy jim budou předány pistole. A také se po jejich boku mají objevit osudové ženy, které jim byly jejich otci přisouzeny coby budoucí manželky. Pod rádoby uvolněnou atmosférou se ale skrývá tušení, že je jejich domovina v nebezpečí. Armáda Dobrého muže se blíží čím dál víc, přívrženci zla už pronikli dokonce i na královský dvůr. A aby toho nebylo málo, Rolandova mysl je stále uvězněna ve snové krajině ovládané Karmínovým králem prostřednictvím Maerlynova Grapefruitu, jehož existenci nebohý mladík zamlčel před vlastním otcem. Bude to znamenat pád království? A kdo bude stát v pozadí zrady, která může mít pro hlavní hrdiny nedozírné následky? To se nechte překvapit.

Vyprávění je podáno oproti předchozímu dílu velice dynamicky. Snové pasáže, jež jsou hlavními nositeli hororové atmosféry, jsou rychle střídány scénami z fikční reality, někdy značně akčními. V obou případech se prolíná několik opakujících se motivů, jako je rozklad, strach, smrt a také vůně střelného prachu. Novum představuje větší důraz kladený na ženské postavy, s nimiž se do příběhu dostává nosný motiv lásky (a zatímco v prvním díle to byla láska milenecká, viz zde, nyní je to láska ve více podobách – jako zakázaný cit mezi dvěma milenci, manželská láska nebo mateřská láska). Ovšem nebojte se, že by se z původně hororové fantasy stalo čtení pro ženy, nic takového; stále platí, že jde o komiks poplatný kingovskému stylu. 

Postavy, působící na první pohled chladně a strnule, jsou konečně zlidštěny. Nově se u nich dočkáme vyjádření emocí, byť projevovaných jen místy a s velkou opatrností. Přesto jsou čtenáři jaksi vzdálené. Vyjadřují se výhradně spisovným, někdy dokonce knižním jazykem (to ostatně platí i pro zúčastněného vypravěče), v případě mladých pistolníků je pak zarážející jejich předčasná vyspělost a smysl pro ctnost. Tato heroizace z nich činí raritu v rámci současné komiksové (a potažmo vůbec literární) tvorby, která naopak pracuje zpravidla s postavami co nejreálnějšími. Oproti tomu se z hlavní postavy stává čím dál více typický antihrdina. Už dříve jsme si mohli všimnout jeho degradace z aktivního pistolníka na pouhého pasivního pozorovatele k popisovaným událostem. V tomto pojetí tvůrci komiksu pokračují i nadále. Přesto je tento mladík stále čímsi přitažlivý, a tak čtenář zatím nemá potřebu hledat jiného hrdinu, ke kterému by upnul všechen svůj zájem (i když třeba nová postava Aileen Ritterové, mladé dívky toužící stát se pistolnicí, vypadá velice slibně).

Komiks Temná věž 3: Zrada by si neměl nechat ujít žádný fanoušek dané komiksové řady. Díky němu příběh opět nabírá dech. Čtenář tak bude po jeho dočtení toužit ihned se začíst do dalšího, aby zjistil, jak to vše skončí. Ale do konce je ještě dlouhá cesta, konkrétně šest dalších svazků. Jsem zvědavá, jak se osudy hlavních hrdinů budou vyvíjet dál a zda bude celková atmosféra ještě temnější než nyní. 

Temná věž 3: Zrada
Temná věž 3: Zrada

Temná věž 3: Zrada
Autor Stephen King, Peter David, Robin Furth
Překlad Linda Bartošková
Ilustrace Jae Lee,Richard Isanove
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 176
ISBN/EAN 978-80-7449-448-2
Ediční řada Temná věž

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení