Komiksy

Komiksy: Sui Išida – Tokijský ghúl 4

1 1 1 1 1 (1 hlas)
Tokijský ghúl 4

U komiksových sérií nikdy nevíte, jakým směrem se budou vyvíjet. V případě japonské mangy Tokijský ghúl, kterou u nás od minulého roku vydává nakladatelství Crew, se zdá, že její kvalita bude mít vzestupnou tendenci. Přesvědčil mě o tom v pořadí již čtvrtý díl, ve kterém výrazně stoupá napětí a který přináší několik zásadních zvratů v dříve poněkud liknavě vyprávěném ději.



Tokijský ghúl 4Tokio stále žije vraždou inspektora z Úřadu pro potírání ghúlů, Kena Kanekiho ale více než „bílé holubice“ zajímá restaurace, kterou navštěvují ghúlové z nejvyšší společnosti. Kaneki potřebuje zjistit, kde se tento tajný podnik nachází, aby získal od své nové známé jistou informaci. Napomoci by mu v tom mohl Šú Cukijama, elegantní dlouhán s vybranými způsoby, který má slabost pro vybrané pochoutky… Podaří se Kanekimu proniknout do vyhlášené restaurace a odhalit tajemství její kuchyně? A jakou roli v tom bude hrát ghúl přezdívaný Labužník? To si už sami přečtete v dalším, tentokrát mnohem temnějším a krvavějším dílu Tokijského ghúla.

Sui Išida využívá pro oživení děje jednoduchý trik – v každém díle se zaměří na novou postavu, která mu vytvoří prostor pro další dobrodružství a čtenáři nechá zároveň nahlédnout do dalšího zákoutí ghúlího světa. Zatímco v předchozích dílech byly těmito opěrnými body postavy tzv. holubic a malé Hinami (více zde a zde), nyní se středobodem vyprávění stává tajemný Labužník. Pár zmínek o něm lze dohledat už dříve, avšak teprve nyní vystupuje z pomyslného stínu. Je nejen hlavním hybatelem děje, ale také původcem hororové atmosféry. Scéna, v níž si pochutnává na lidských očích, bude méně otrlé čtenáře dozajista strašit ještě několik nocí po dočtení mangy, podobně zajímavé (a hrůzné zároveň) je i téma kanibalismu, jež bude pravděpodobně rozvíjeno i v dalších svazcích. 

Jednotlivé epizody ze života hlavní postavy a jeho (ne)přátel představené zatím ve čtyřech svazcích začínají odkrývat souvislosti, které čtenáři dříve unikaly. Nepůsobí již jako pouhé exkurzy, jimiž by autor nastavoval děj, naopak – ukazují na logicky vykonstruovaný příběh, který může čtenáře ještě překvapit. Alespoň tak se mi celá série jeví po přečtení čtvrtého, zatím nejlepšího dílu. Se závěrečným hodnocením je však nutno ještě počkat. Před sebou máme dalších deset dílů, které teprve ukážou, zda si manga zasluhuje takovou pozornost, jaké se dočkala alespoň v „rodném“ Japonsku, kde se ostatně zařadila mezi čtyři nejprodávanější série roku 2014.

Českému zpracování lze vytknout jen pár drobností. Mezi nimi jsou to případy částečně vytištěných liter (např. na s. 151 z důvodu přílišné orientace textu na levou stranu listu), které popř. někdy zcela schází, protože se na stránku přesycenou textem už nevešly (např. na s. 150, 184). Dále je to nevhodné ponechávání neslabičných předložek a čísel na konci řádku, na něž jsme ostatně narazili i u předchozích dílů. Tyto chyby, pro méně pozorného čtenáře snadno přehlédnutelné, jsou sice způsobeny technickými potížemi při úpravě textových pasáží a de facto nenarušují plynulé čtení, nicméně by bylo vhodné do budoucna se jim vyhýbat.

Komiks Tokijský ghúl 4 je konečně tím pravým hororovým čtením, jež nám bylo slibováno při propagaci celé série. Zdá se, že se i v dalších dílech máme na co těšit.

Tokijský ghúl 4

Tokijský ghúl 4

Tokijský ghúl 4
Autor Sui Išida
Překlad Anna Křivánková
Ilustrace Sui Išida
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 196
ISBN/EAN 978-80-7449-453-6
Ediční řada Tokijský ghúl

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení