Komiksy

Komiksy: Joe Todd-Stanton – Artur a zlaté lano

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Seznamte se s nebojácným hrdinou z dávných dob Vikingů: Arturem Brownstonem. Má blonďaté vlasy, velké kulaté brýle, šálu obtočenou kolem krku a pořádnou dávku odvahy. Je mnohem menší než obrovský černý pes, který ohrozí jeho městečko, spřátelí se s bohy a možná přijde o ruku! První příběh Artur a zlaté lano ze série Bájná pokladnice profesora Brownstona spisovatele a ilustrátora Joe Todd-Stantona je plná fantazie, napětí i úsměvného humoru.

 

artur-a-zlate-lanoPříběh o Arturovi a zlatém laně uvádí vypravěč v podobě bělovousého profesora, který by mohl být chlapcovým praprapravnukem. Zasazuje ho na samý počátek hrdinských činů svého rodu, na který je náležitě pyšný. Artur Brownstone je typická postava outsidera s brejličkama, která si získá svojí odvahou uznání komunity Vikingů, ve které žije. Arturova motivace je ale ušlechtilejší. Přinejmenším to byl možná on, kvůli komu rodné městečko postihlo neštěstí v podobě vyhaslého ohně. Malý chlapec se však nezalekne zodpovědnosti, a jak nám může být zřejmé z předchozích ochutnávek jeho výprav, dokáže se hrdinně postavit lecjakému nebezpečí. Na svůj úkol však není sám. Pomáhají mu předměty, které získal během svých toulek za hranicemi města, a severští bohové Thor, Odin nebo Freya.

 

Dětský čtenář spolu s chlapcem zažívá jedno dobrodružství za druhým, ke kterým jim fantazijní svět Joe Todd-Stantona dává dostatek prostoru. Kniha je ideální jak k samostatnému čtení, tak k listování s rodiči pro děti v předškolním věku. Nad textem mají převahu propracované ilustrace. Nejen výtvarný styl, mimochodem inspirovaný Mumínky, Tintinem či japonským anime, ale i některé motivy nebo povaha chlapce nám mohou připomínat sérii příběhů modrovlasé holčičky Hildy od Luca Pearsona, jejíž třetí díl vydalo nakladatelství Paseka loni na podzim. Také Artur celý den běhá po venku a sdílí Hildino nadšení pro objevování světa a přátelení se s neobvyklými tvory. Nemusíte se však bát, jeho příběh je originální a stejně jako ten Hildin je milý a s vyváženou dávkou napětí.

 

Bájná pokladnice profesora Brownstona ukrývá tolik zajímavých předmětů, včetně mumifikovaných ostatků pradávných panovníků a blyštivých mečů, jimiž se oháněli věhlasní válečníci, že se snad v brzké době můžeme těšit na další příběhy – ať už Arturovy, nebo někoho dalšího z jeho rodu.


Artur a zlaté lano
Autor Joe Todd-Stanton
Překlad Naďa Špetláková
Nakladatelství Paseka
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 48
ISBN/EAN 978-80-7432-904-3
Ediční řada Bájná pokladnice profesora Brownstona

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení