Komiksy

Komiksy: Kore Jamazaki – Čarodějova nevěsta 2

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Čarodějova nevěsta 2

Hodnotit nějakou komiksovou (potažmo vůbec literární) sérii na základě prvního dílu je jako hádat věci budoucí z křišťálové koule. To platí i pro manga řadu Čarodějova nevěsta, která mě nejprve mile překvapila umným propojením více žánrů v roztomilý fantasticko-romantický celek (více zde), ovšem po dočtení druhého dílu ve mně vyvolala protichůdné pocity, z nichž se jako nejhlasitější ozývalo zklamání.



Čarodějova nevěsta 2Děj navazuje plynule na předchozí vyprávění, v němž Čise, učednice a budoucí nevěsta čaroděje Eliase, dostane za úkol očistit nebezpečnou usazeninu, ohrožující mj. nedaleké území mluvících koček. Do popředí se tu dostává příběh z minulosti, v němž je láska spojena se smrtí. A v němž bude jednu z hlavních rolí hrát i devatero kočičích životů. Čise po provedení očistného rituálu upadne do bezvědomí (a ne poprvé; jak romantické!), probouzí se v lese obestřeném magií za přihlížení krále Oberona a jeho manželky Titánie, královny víl. A aby toho nebylo málo, rudovlasá „sleigh beggy“ bude muset bojovat s chimérou a vypořádat se s černým psem obcházejícím blízký hřbitov, na němž přibývá rozsápaných lidských těl.

Do knihy je soustředěno několik minipříběhů, které spolu někdy ani nesouvisí (byť pár vodítek najít můžeme, ale zatím jen velice slabých) a jež spadají do různorodých kategorií (např. hororový příběh z minulosti versus kratochvilná lesní scénka ve stylu Sen noci svatojánské). Kore Jamazaki tu rozpohybovala snový kolotoč, avšak oproti prvnímu dílu zvolila přílišnou rychlost. Čtenář se nechtěně stává svědkem jejích bujarých představ, jež upomínají na výplody romanticky založených puberťaček snících o prvních láskách za sekundace barevného fantaskního světa se spoustou jedinečných bytostí a bojů dobra a zla. 

Z mangy přímo srší romantika, jejímiž nositeli tu jsou nejen Čise a Elias, ale také další dílčí postavy (dokonce i mezi zakyslým Renfredem a jeho učednicí to asi bude ještě pěkně jiskřit). Jenomže čeho je moc, toho je příliš. Přemíra láskyplných pohledů, bolestínských vzdychů (s už zmíněným omdléváním) ve spojení s předtuchou blížící se smrti mladé krásky působí až kýčovitě. Punc tomu dodává prostředí, v němž se děj odehrává – anglický venkov, jenž jako by vypadl z knih nesmrtelné Austenové, a s nimi sousedící hluboké lesy nebo hřbitov, tak oblíbené zákoutí pro velikány evropského, nyní už i japonského, romantismu.

Na druhou stranu nelze popřít, že kniha obsahuje několik hlubších myšlenek a momentů. Z těch pro mě nejzajímavějších je autorčin náhled na otázku smrti, kterou chápe spíše jako odchod na „ono místo“ než definitivní zánik. Důležitější pro celou sérii je pak pronikání do vlastního universa – opět se ke slovu dostávají rozdíly mezi kastou kouzelníků a čarodějů, jsou také poodkryty další zajímavosti ohledně sleigh beggy. Dochází i k posunu ve vztahu mezi Čise a jejím chráněncem, dokonce je nakousnuta i jedna ožehavá otázka.

Vizuální stránku lze označit za standardní. Jen místy se mi zdály některé obrázky nepřehledné, kdy jsem ztrácela přehled, ke které postavě náleží která bublina. Pochválit musím ztvárnění fantaskních zvířat, která si získají nejedno ženské srdce svou roztomilostí. Jamazaki však umí ztvárnit i temnější výjevy, v nichž umě využívá zkratku a náznaky. 

Na závěr je připojeno několik mikrobonusů, mezi nimi vcelku vtipný fiktivní rozhovor autorky mangy s redaktorkou, představující netradiční poděkování čtenářům za přízeň, dále vědomostní minikvíz ze světa Čarodějovy nevěsty, nákres pokojíčku hlavní hrdinky a výňatek z deníčku služebné Silky.

Komiks Čarodějova nevěsta 2 podle mého názoru sice nepředstavuje to nejlepší z japonské mangy, určitě si ale najde svůj čtenářský okruh. Ne každý komiks totiž musí náležet do tzv. vyšší umělecké tvorby, zapotřebí tu odjakživa byla i dílka tematicky odlehčená, určená pro ukrácení dlouhé chvíle a navodění romanticko-fantaskní atmosféry, což tato knížka splňuje stoprocentně.

Čarodějova nevěsta 2
Čarodějova nevěsta 2

Čarodějova nevěsta 2
Autor Kore Jamazaki
Překlad Anna Křivánková
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 184
ISBN/EAN 978-80-7449-541-0
Ediční řada Čarodějova nevěsta

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení