Komiksy

Komiksy: Robbie Morrison – Dvanáctý Doctor Who: Terorformace

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Doctor Who. Buď ho milujete, nebo neznáte. Doktor má totiž mnoho podob, konkrétně zatím dvanáct, tudíž je velmi pravděpodobné, že si jednu z jeho inkarnací zamilujete. Doktor je Pán času a vesmírný dobrodruh, kterého proslavil kultovní sci-fi seriál s názvem Doctor Who. Cestuje nejen časem a prostorem díky své vesmírné lodi TARDIS, ale přesouvá se i mezi médii – konkrétně z obrazovek a monitorů do knih. Knižní dobrodružství Doktora a jeho společníků navazují na ta seriálová a doplňují je. Nemusíte proto znát všechny Doktorovy eskapády ani všechny inkarnace, abyste si užili knižní příběh.



Jako první začalo v knižní podobě Doktora Who vydávat nakladatelství Jota. Zde se objevují inkarnace posledních dvou doktorů, těch nejnovějších. To nakladatelství Argo přišlo s jiným konceptem. Vydává obsahově rozsáhlejší a propracované příběhy se čtvrtým (velmi populárním) Doktorem. A hlavně, na příbězích, které Argo vydává, se podílel sám velký Douglas Adams, který se proslavil knižní sérií Stopařův průvodce po Galaxii. Jako zatím poslední do světa knižního Doktora Who přispělo nakladatelství Crew. Crew přichází nejen s novým příběhem, ale i s novým formátem. Doktor Who ovládl i komiks.

První český komiks o Doktorovi obsahuje dva příběhy a v obou se objevuje dvanáctá inkarnace Doktora. Jeho společnicí je učitelka Clara Oswaldová. Příběhy jsou zasazeny do doby těsně po regeneraci v nové Doktorovo já, kdy si Clara i sám Doktor zvykají na novou Doktorovu podobu.

První díl komiksu dal jméno celému sešitu – Terorformace. Jde o variaci na slovo teraformace, tedy o přizpůsobení cizí nehostinné planety lidem. O jednu teraformaci se pokouší bohatý podivín. Netuší ovšem, že zahřátím ledové planety probudí zlo, které zde uvěznili samotní Pánové času. Naštěstí zde přistál Doktor a Clara.

U druhého příběhu budete marně hledat název. Pracovně mu říkejme „ten z Indie". Toto indické dobrodružství je rozsáhlejší než Terorformace, v příběhu je tak více prostoru pro honičky, cestování časem a Doktor má dost času na projevy své geniality. Indický příběh má dvě linie vyprávění, v jedné jde opět o řešení dalšího prostoru k žití. Bohatý indický klan se nesnaží přizpůsobit svým potřebám novou planetu, ale vytvořil umělý ráj na orbitě Země. Altruistický počin samozřejmě není tak nevinný, jak by si lidstvo rádo přálo. Druhá dějová linie sleduje pochopy bohatého klanu, kteří se snaží nalézt jednotlivé kusy zbroje bohyně Kálí. Protože co by to bylo za příběh z Indie, kdyby se v něm neobjevila tato slavná a krutá bohyně.

V tomto příběhu dostává více prostoru i doktorova společnice Clara. Nejenže výrazněji zasáhne do děje, ale má i dostatek prostoru pro svůj pověstný optimizmus a humor. Pro Claru je každý zvrat příležitost a za všech okolností věří, že Doktor zachrání i sebekritičtější situaci.

Kresba komiksu poměrně věrně zachycuje charakteristické rysy dvou hlavních představitelů. Doktorovo rozježené obočí a sugestivní pohled vyniknou na papíře stejně jako v televizi. I u Clary jsou oči výrazným rysem. Velké doširoka otevřené oči a drobná postava jsou pro tuto společnici velmi typické a nechybí ani v komiksu. I v malých okýnkách, kde nejsou Clara ani Doktor středem obrazu, jsou jejich postavy zobrazeny tak, že je nepřehlédnete.

Nakladatelství Crew slibuje i další vydání s dvanáctým Doktorem, takže se snad neloučím na dlouho.

Dvanáctý Doctor Who: Terorformace
Autor Robbie Morrison
Překlad Jiří Pavlovský
Ilustrace Dave Taylor,Mariano Laclaustra
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 128
ISBN/EAN 978-80-7449-535-9
Ediční řada Dvanáctý Dr. Who

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení