Komiksy

Komiksy: Marjorie Liu – Netvora 1: Probuzení

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
Netvora 1: Probuzení

Je mi ctí představit vám komiksovou řadu Netvora (v orig. Monstress), která vychází od roku 2015, k nám se dostává péčí nakladatelství Crew letos. První díl s podnázvem Probuzení vás zavede do svébytného fantasy světa, v němž se odehrává bohatě rozvinutý příběh slibující od první stránky jedinečný čtenářský zážitek.



netvoraDaný svět je obýván pěti rasami, mj. arkaniky, míšenci lidí a tzv. prastarých. Od lidí se arkanici liší většinou už svým vzezřením (mají např. křídla, liščí ocas apod.), jindy jsou od nich téměř k nerozeznání. Disponují zvláštními schopnostmi, čehož využívá mocný řád čarodějnic, jenž si z těl těchto ubožáků vyrábí zázračnou látku zvanou lilium, z níž čerpají nadlidskou sílu a nesmrtelnost. Narodit se jako arkanik není žádná slast; své o tom ví i Maika Půlvlčice, arkanička s andělskou tváří i tělem, která má jedinou vadu – chybějící levou ruku. Je to dívka obestřená tajemstvím, která má s řádem nevypořádané účty. A začne jednat.

Na své pouti, jejímž cílem je pomsta a odhalení tajemství vlastní minulosti, musí Maika čelit nejen hordě čarodějnic a jejich poskoků, ale i sobě samotné. Maičino tělo a mysl totiž obývá prastarý démon, jenž je pro ni zdrojem doslova devastující síly, avšak zároveň nekontrolovatelným netvorem prahnoucím po jídle. Krvavém jídle. Maice nezbývá než se naučit žít s tímto tvorem. A pokusit se s jeho pomocí přežít. Bude to ale hodně těžké…

Příběh je nabitý akcí. Těšit se můžete na množství soubojů, útěků, flashbacků, … Rychlost, s níž je příběh vyprávěn, místy vede k zahlušení čtenáře a dezorientaci v textu, zvláště v závěru knihy. Jindy není možné pojmout tolik informací naráz, nebo dokonce schází nějaké důležité vodítko, které bude (snad) odhaleno v příštím svazku. Tato skutečnost mi ale nevadila. I tak jde o luxusní příběh, jenž na mě působí jako dobře vykonstruovaný a jenž je umně gradován, jindy naopak vhodně zpomalen exkurzy v podobě vysvětlivek.

S kvalitním scénářem koresponduje přenádherná kresba, o kterou se postarala japonská ilustrátorka Sana Takeda. Spojuje v sobě to nejlepší z japonské mangy a evropské secese. Postavy vynikají přemírou idealizace, místy sklonem k rozkošnosti, která je tu však únosná a nepůsobí kýčovitě. Prostor je zobrazen do detailů, což lze ocenit hlavně na propracovaných oděvech nebo netradičních zbraních a vynálezech. Vyzdvihnout musím i práci s barvami; použito je minimum základních barev (samozřejmě v různých odstínech) s převahou modré, žluté a hnědé, díky čemuž celek vyznívá jednotně a zároveň podtrhuje celkovou atmosféru klinoucí k hororu. 

Komiks je určen spíše ženskému čtenářstvu, kterému bude imponovat jak už zmíněná nádherná kresba, tak mu bude bližší matriarchální svět, v němž se vše odehrává. Přesto si myslím, že ani pánové neprohloupí, pokud si komiks přečtou. Zaujmout je může – kromě naznačeného originálního mikrosvěta a příběhu samotného – i krutost a brutalita, jež je přece jen odpradávna bližší právě mužskému světu. 

Právě tato stránka komiksu, kdy se autorka neštítí explicitně popisovat násilí třeba na malých, nevinných dětech, tu silně kontrastuje s již zmíněnou roztomilostí. Komiks má vzhledem k těmto výjevům a všudypřítomnému strachu, který lze cítit z postav a který obemkne i samotného čtenáře, žánrově nejblíže k hororu, lze v něm dohledat i silné prvky fantasy, sci-fi a modifikovaného steampunku. 

Pozornému čtenáři neujde, že komiks naráží na několik vážnějších témat, zvláště na otázku rasismu a důsledků války. Hlavní hrdinka je jednou z mnoha válečných obětí, jak je vidět nejen na jejím tělesném znetvoření, ale i na způsobu, jakým se k ní a ostatním arkanikům chovají příslušníci vítězné strany. Maiko je přeživší, která se pomalu stává monstrem, ovšem netvora z ní učinily právě okolnosti, nikoliv ona samotná. 

Autorka Marjorie Liu, Američanka čínského původu, tak vytvořila zajímavou ženskou postavu, která má předobraz v jejích prarodičích, od nichž slýchávala hrůzná vyprávění o válečných zvěrstvech spáchaných na asijském kontinentu v minulém století. Vzhledem k řečenému není divu, že komiks získal velkou pozornost a také řadu ocenění. Samotná Liu se mj. stala v roce 2018 první ženou, která získala Eisner Award v kategorii nejlepší scénárista v pouhých 30 letech.

Komiks Netvora 1: Probuzení doporučuji milovníkům temnějších fantasy příběhů. Podmaní si vás svým příběhem, zajímavým mikrosvětem i přepychovou kresbou.

netvora
netvora

Netvora 1: Probuzení
Autor Marjorie Liu
Překlad Filip Škába
Ilustrace Sana Takeda
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 208
ISBN/EAN 978-80-744-9559-5
Ediční řada Netvora

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení