Komiksy

Komiksy: Nick Abadzis – Desátý Dr. Who: Revoluce hrůzy

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Už několik let se můžeme se seriálovým sci-fi fenoménem Doctor Who setkávat i v knižní podobě. Nakladatelství Crew se ujalo komiksové verze příběhů slavného mimozemšťana cestujícího v modré policejní budce jménem TARDIS. Druhá komiksová kniha má za hrdinu desátou Doktorovu inkarnaci a jejími tvůrci je trio Elena Casagrande, Nick Abadzis a Arianna Florean. Kniha obsahuje dva na sebe navazující příběhy a nese strašidelný název Revoluce hrůzy.



Děj příběhu autoři chytře zasadili do doby, kdy Doktor opustil svoji cestovatelskou společnici Donnu. Tudíž nenarušují kontinuitu seriálu a mohou mu na pár dobrodružství vymyslet novou společnici. Desátý Doktor je ze všech inkarnací největší fešák, proto jsem ocenila, že si tvůrci odpustili romantickou linku. Naopak si naštěstí neodpustili jemně upozornit na atributy, které má každý Doktor jedinečné. Tady proto v temných obrázcích září červené tenisky, které (ne)módně doplňují modrý oblek. Doktor hodně používá svůj sonický šroubovák, což je takové udělátko, které umí spoustu užitečných věcí. A překladatelé se naštěstí vyvarovali chyby, kterou trpí některé překlady z konkurenčního nakladatelství Jota, a nepřeložili sonický šroubovák jako „sonáč“. Používají dvouslovné označení.

V prvním příběhu se Doktor seznámí s Gabrielou, mladou talentovanou Američankou mexického původu, která musí tvrdě pracovat v rodinném podniku. Díky mimozemským duchům vysávajícím lidské duše se Gabby může s Doktorem pustit do dalších dobrodružství. Ukáže se totiž, že ač je Gabby duší umělkyně, umí být i setsakra praktická.

Načrtnout mexickou komunitu v New Yorku se autorům povedlo velmi dobře. Rodina jako základ společnosti, zároveň ale svazující pouty odpovědnosti a očekávání. Gabriela se snaží zavděčit otci, který neuznává moderní svět a s ním spojenou emancipaci, a zároveň si vybojovat alespoň trochu svého osobního štěstí. A do toho se najednou zjeví podivní duchové a roztržitý upovídaný hubeňour. Gabby se v boji proti duchům z jiné dimenze ukáže jako schopná společnice a jako bonus ji hodní domácí duchové trochu nadopují karmu kladnými podněty. Za odměnu ji Doktor vezme na jednu jedinou cestu do vesmíru.

A právě tato jediná cesta je tématem druhého komiksového příběhu. Druhý příběh Gabby čtenáře zavede na mimozemskou planetu, kde chce Doktor pozdravit starou známou umělkyni Zhe. Ta je ale tak trochu v maléru. A Doktor jako správný kamarád jí chce pomoci. Pomáhá, pobíhá a mává sonickým šroubovákem a jeho červené tenisky září z obrázků. Autorům se výborně podařilo zachytit umělecký blok a nedůvěru v kritiky, asi proto, že jsou sami umělci.

Komiks s desátým Doktorem Who se povedl, příběh je napínavý, obsahuje správnou dávku mimozemšťanů a cestování časem, ale i humoru a „doktorských hlášek“. Zároveň autoři dokázali přenést na stránky knih charakter tohoto konkrétního Doktora, jeho klukovský šarm a lehce nerdovskou povahu. Nová dočasná společnice má zase dostatek originality, aby nezapadla do šedého průměru, a má vtipná přirovnání – její neotřelé pojmenování TARDIS a zvuků, které tato vesmírná loď vydává, vyvolá úsměv na tváři většiny čtenářů.

Stejně jako ostatní knižní příběhy je i tento vymyšlen tak, aby si ho užili jak znalci seriálové předlohy, tak i nováčci ve světě Doctora Who. Na první stránce komiksu se nacházejí krátké informační boxy s údaji o tom, kdo je Doktor, kdo a co je TARDIS a co je sonický šroubovák. Přesto si však myslím, že určitá znalost tohoto světa není na škodu. Už jen proto, že pochopíte narážku, díky které nakonec Doktor vezme Gabby na cestu do vesmíru.


Desátý Dr. Who: Revoluce hrůzy
Autor Nick Abadzis
Překlad Jiří Pavlovský
Ilustrace Elena Casagrande
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 128
ISBN/EAN 978-80-7449-565-6
Ediční řada Desátý Dr. Who

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení