Komiksy

Komiksy: Stan Sakai – Usagi Yojimbo: Zloději a špehové

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Je tu třetí komiks Usagi Yojimbo za tento rok a celkově třicátý vydaný v České republice, pokud nepočítáte tři speciály s tímto ušatcem či jeho potomky. Že těch trojek bylo dost? Ani omylem. Navzdory kupě příběhů, které má králičí ronin za sebou, mu totiž stále nedochází dech. Občas zvolní tempo, ale potom se zaskví v celé své neobvyklé kráse. Třeba jako v díle Zloději a špehové, který před nedávnem vydalo nakladatelství CREW.

  

zlodeji-a-spehoveV několika posledních recenzích jsem komiksového workoholika Stana Sakaie zrovna nešetřil. Jeho knihám nešla upřít vynikající řemeslná stránka, ale příběhy ztrácely dřívější jiskru a nedokázal jsem se ubránit dojmu, že mistrovi vysychá studnice jeho inspirace. Všechny knihy si udržovaly vysoký standard, ale čtenáři jako já, zmlsaní předešlými majstrštyky, doufali v návrat nejen skvěle odvyprávěných, ale též vypointovaných příběhů. A právě takové Zloději a špehové nabízejí.

 

Vlajkovou lodí nové knihy je příběh Zlodějka a kuniochi, kde se Usagi setká se svými dvěma přítelkyněmi, pouliční umělkyní Kitsune a bývalou vůdkyní kočičího klanu nindžů Chizu. Obě dámy si však při nepodařené loupeži nepadnou do oka, což vyústí ve více patálií, než je zdrávo. Návrat dvou výrazných vedlejších postav série potěší, ale znalce jejich dřívějších osudů překvapí, jak jedna dokonale zapomněla, že se o sebe umí postarat i v bitevní vřavě, a ta druhá zase hysterčí, přestože dříve zachovávala ledový klid i v bezprostředním smrtelném ohrožení. Že by důsledek ženské řevnivosti?

 

Ve čtyřech následujících kratších povídkách sice nevystupuje nikdo ze starých známých, ale samotné příběhy tento fakt bohatě vynahradí. Jednoruký šermíř se vytasí nejen s vyprávěním o samuraji, jenž za zpupnost zaplatil ztrátou ruky, ale i jednoduchou a velmi trefnou pointou. Ve Vzdálené hoře je Usagi, kdo ví už po kolikáté, svědkem přepadu průvodu a pomáhá s doručením jeho vzácného nákladu. Seznamuje se s absolutně, až absurdně loajálním samurajem Yoshim i s rozmarem pánů v podobě suiseki – umění obdivu ke kamenům. Již několik Usagiho příběhů se dotklo střetávání japonské a evropské kultury. Smrt čajového mistra však poprvé představuje některého ze zástupců koloniálních velmocí v podobě bezskrupulózního španělského šermíře Rodrigueze. Ten si kvůli uražené pýše a touze spatřit na vlastní oči rituální sebevraždu vynutí seppuku Usagiho přítele. Poslední příběh Nevěsta je dalším z těch, v nichž králičí ronin doprovází a chrání osobu, kterou se z různých důvodů pokoušejí zabít. Tentokrát je tou osobou dcera kupce se saké, která cestuje do dalšího města za vyjednaným sňatkem a posílením obchodní pozice svého otce. Nevěsta sice vrší mnohá klišé, která jsme i v Usagiho příbězích již četli, ale její vyústění dokazuje, že Stan Sakai stále umí překvapit.

 

Ke grafické stránce příběhů toho nelze říct mnoho nového. Detaily i celky jsou vynikající jako vždy. Obzvlášť první příběh dokazuje Sakaiovo mistrovství při zachycování mimiky svých postav. Usagi, Chizu, Kitsune i její dívčí společnice Kyoko se šklebí, pitvoří, bláznivě usmívají, zuří, děsí se něčeho, jsou v rozpacích nebo si myslí svoje, a přestože jejich obličeje nejsou lidské, každá emoce je na nich jasně patrná. Výrazně se změnila tvář Chizu, které Stan Sakai přisoudil několika tahy tužky mnohem drsnější výraz odpovídající osobě, která je již několik let štvaná z místa na místo. Na jednu stranu tato změna překvapí, na druhou zcela zapadá do celkového příběhu jejího života.

 

Každá kniha Usagi Yojimbo obsahuje souboje na meče, které jsou kořením celé série. Je obdivuhodné, že ani po desítkách duelů, půtek i velkých bitev neztrácejí zobrazené boje tempo, napětí i originalitu zakončení. Velmi dobře je to patrné i v Jednorukém šermíři a Smrti čajového mistra, kde se Sakai musel vyrovnat s faktem, že někteří protagonisté bojují atypickým způsobem. Obzvlášť souboj katany proti kordu povedeně zachycuje úskalí takového duelu.

 

Poslední díl Usagiho série je o něco kratší než většina jeho předchůdců. Je to i tím, že tentokrát postrádá doslov seznamující čtenáře hlouběji s kulturními prvky zobrazenými v knize. Žádný z příběhů není tentokrát výrazně ovlivněn například vyráběním sójové omáčky, obřího draka či kováním mečů. Přesto zamrzí, že se nedozvíme víc třeba o těžce pochopitelném hobby suiseki či působení evropských vyslanců na dvorech japonských šlechticů.

 

Zloději a špehové dokazují, že ani po třiceti letech práce na jediné sérii komiksů nedochází Stanu Sakaiovi ani um, ani nápady. Velká část příběhů sice obsahuje zápletku, kterou již Usagiho příznivci mnohokrát četli, ale nezklame je nejen zpracování, ale i rozuzlení patálií, které se na dlouhouchého šermíře lepí jako jazyk na zmrzlé zábradlí. Už aby vyšel další díl.

 

Název knihy: Usagi Yojimbo: Zloději a špehové

Autor:  Stan Sakai

Překlad: Ľudovít Plata

Nakladatelství: CREW s.r.o.

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2018

Vydání: 1.

Počet stran: 184

ISBN: 978-80-7449-598-4

Ediční řada: Usagi Yojimbo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení