Komiksy

Komiksy: Miroslav Žamboch – Bakly – Hledání smrti

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Miroslav Žamboch po právu patří k nejčtenějším českým a slovenským autorům fantastiky. Od přelomového románu Na ostřích čepelí z roku 2001 potěšil své čtenáře takřka padesátkou knih různých žánrů i formátů. Navzdory tomu jsou jeho vlajkovou lodí stále příběhy spojené s Koniášem, hlavním hrdinou zmíněné knihy. V roce 2002 se Koniáš v jedné z povídek v knize Ostří oceli potkal s nadlidsky svalnatým a démony minulosti sžíraným zabijákem Baklym, jenž dalšího roku dostal svou první knihu nazvanou Bez slitování. Od té doby vyšlo několik dalších knih s tímto tankem v lidské podobě, ta poslední Bakly – Hledání smrti byla nakladatelstvím Triton vydána před pár měsíci.

 

Postarší, ale stále extrémně nebezpečný Bakly se tentokrát vydává do bohatého císařského města Grafzatzy, aby vyhověl žádosti o laskavost od vévody Daska. Je zde i jeho nevlastní dcera Zuzana, možná jediná osoba, na níž mu záleží, která pro vévodu plní zcela jiný úkol. 

 

Pokud vás toto hrubé nastínění situace nechalo chladným, asi nejste tím pravým čtenářem pro Hledání smrti. Kniha sice obsahuje několik poznámek pod čarou, které vysvětlují zmíněné termíny či odkazují na předchozí dobrodružství, ale novým čtenářům Baklyho dobrodružství nevychází zrovna vstříc. Kromě zmíněného bijce a jeho spanilé, chytré a magicky nadané dcery, jsou protagonisty jednotlivých kapitol i mnozí další, jejichž místo v příběhu není po dlouhou dobu jasné.  Velmistr klanu kouzelníků, podvodníček, kapitán Zuzaniných stráží, nindža či slizká entita plížící se kanály se ženou za vlastními cíli a jen tu a tam jeden druhému zkříží cestu.

 

Miroslav Žamboch má řemeslo v malíčku. Přestože se čtenář může občas ve vyprávění obtížně orientovat, ani na chvíli se nebude nudit. Čtenáři zvyklí na nálož akce, která by vyhodila do vzduchu i Everest, se tentokrát musí spokojit s menším množstvím trhaviny. Kniha na více než čtyřech stech stranách rvačkami, šermířskými souboji či honičkami šetří. Jak se blíží vyprávění ke konci, je také zřejmé, že jednotlivé linie příběhu se ani nespojí, ani nedojdou uspokojivého vyústění. Důvodem je blížící se román Bakly – V objetí smrti, který na Hledání smrti přímo navazuje.

 

Součástí knihy je také shrnutí dosavadní spisovatelské kariéry Miroslava Žambocha od Martina Fajkuse, šéfredaktora časopisu Pevnost.

 

Miroslav Žamboch ze svého umění nic nezapomněl a napsal čtivý román, v němž se toho však moc nepřihodí. Množství proplétajících se linek příběh rozmělňuje, a pokud se o Na ostřích čepelí mluví jako o hutném románu, po jehož přečtení má čtenář pocit, že přelouskal třikrát tolik stran, u Hledání smrti je tomu spíše naopak. Vynášet nad knihou konečný verdikt však není docela fér, protože se jedná jen o první polovinu příběhu, který nás v – doufejme, že blízké – budoucnosti čeká. Já osobně nepochybuji, že po tomto předkrmu přijde pořádný hlavní chod, který si příznivci Baklyho a Koniáše zaslouží.


Bakly – Hledání smrti
Autor Miroslav Žamboch
Nakladatelství Triton
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 424
ISBN/EAN 978-80-7553-585-6
Ediční řada Trifid

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení