Komiksy

Komiksy: Stan Sakai – Usagi Yojimbo: Pekelná malba

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Komiksová série Usagi Yojimbo amerického kreslíře s japonskými kořeny Stana Sakaie jakoby nestárla. Vychází od osmdesátých let a navzdory věku i občasnému zvolnění tempa stále těší čtenáře po celém světě. Třicátá první kniha ušatého šermíře nazvaná Pekelná malba z tohoto trendu neslevila a stejně jako předchozí díl našla nové a neotřelé příběhy k vyprávění.


knihaUž první panely, obohacené pouze několika citoslovci, ve čtenáři vyvolají pocit, jako by za okny padaly provazce vody. Déšť se stal leitmotivem nových Usagiho příběhů, od prvního, kde s vodním živlem bojuje se srdnatostí sobě vlastní, až po závěrečný, v němž sice nespadne ani kapka, avšak ovlivňuje život Usagiho i postav, které potkává.

Přestože má za sebou králičí ronin už tři křížky, aktuální díl dokazuje, že se na mnohá klišé či zautomatizované postupy dokáže Stan Sakai podívat novýma očima. Hned v prvním příběhu Řeka se zvedá výrazně změní způsob vnímání banditů, kteří běžně v Usagiho příbězích figurují jako kanónenfutr kosený zručnějšími šermíři, v čele se samotným králíkem. Končí navíc pro Sakaie velmi neobvyklým „cliffhangerem“, který nutí čtenáře číst bez oddechu dál. I v dalších příbězích Kyūri a Kazehime jsou tradiční nepřátelé – monstra a netopýří komori ninjové – zobrazeni více do hloubky a, paradoxně, lidštěji.

Vlajkový příběh nové knihy je nazván Tajemství pekelné malby. Usagi v něm potkává svého přítele inspektora Ishidu. Společnými silami vyšetřují vraždy v chrámu proslaveném znepokojující malbou pekla a jeho vládce Enma. Pointu posledního příběhu Osud stařešinů prokoukne snad každý, kromě natvrdlého Usagiho. Navzdory této průhlednosti však dojme více než mnohé hollywoodské limonády.

Pekelná malba se zaměřuje na osudy prostých lidí feudálního Japonska a oproti předchozím dílům je v ní méně boje. Usagi je navíc v mnoha příbězích oslabený. Není tím takřka neporazitelným šermířem, kterého známe z předešlých dílů. Jeho dobrodružství díky tomu získávají novou dimenzi a jsou o to zajímavější.

Stan Sakai umí svojí kresbou i prací s panely udělat napínavými i dřinu na přehradě z bláta, lov žáby či noční můru. Jako vždy velmi dobře ilustruje mimiku svých nelidských hrdinů. Pohled na tvář šermíře, kterého právě zmrzačili, bolí i vás a jinak zesláblí a mírní vesničané působí až hororově ve chvíli, kdy je jim nabídnuto dobré jídlo. Sílu Sakaiovy kresby dokládají i tři zdánlivě obyčejné panely se stařenkou hledící do dáli, které obsahují současně tesknotu i štěstí z naplněného života.

V porovnání s předchozími díly jsou Usagiho dobrodružství v Pekelné malbě méně černobílá. Nejenom že padouši získávají svoji lidskou stránku, ale Sakai také ukazuje to, čeho jsou i dobří lidé schopní, pokud jsou zoufalí. Sám Usagi učiní rozhodnutí, které není úplně správné, ale za daných okolností to nejméně zlé.

Drobným dárkem ke kvalitní komiksové knize jsou závěrečné poznámky k příběhům, seznamující čtenáře s mytologickými Kappami a dešti v Japonsku. Bohatší je tentokrát i galerie na konci svazku. Kromě obvyklých obálek sešitů, v nichž příběhy vyšly před vydáním knihy, obsahuje i tři roztomilé kresby od Sakaie a jeho manželky a jednu od Marka Morsea a Zacka Davissona.

Pekelná malba je nejen dalším hodnotným příspěvkem do komiksové ságy králíka Usagiho. Dokazuje též, že i po třech desítkách let má její tvůrce co nabídnout čtenářům a nebojí se změnit vlastní klišé. Akční, detektivní i dojemné příběhy si užijí znalci Sakaiovy tvorby i nováčci.


Usagi Yojimbo: Pekelná malba
Autor Stan Sakai
Překlad Ľudovít Plata
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 192
ISBN/EAN 978-80-7449-675-2
Ediční řada Usagi Yojimbo

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení