Komiksy

Komiksy: Jeff Smith – Kůstek 1: Útěk z Kůstkova

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kustek

Milovníci komiksové série Kůstek od Jeffa Smithe se loni od nakladatelství Crew dočkali jedinečného dárku – barevného vydání této fantasy ságy, která dříve vycházela jen v černobílém provedení. 



kustekPrvní kniha z celkového počtu devíti svazků nese podnázev Útěk z Kůstkova. Vypráví o dobrodružné výpravě tří Kůstků, kteří byli vyhnáni ze své domoviny a hledají cestu zpět. Nevyzpytatelný osud je zavede do údolí, v němž žijí mluvící brouci bizarních rozměrů, chlupatí krysáci, u nichž nevíte, jestli se máte smát jejich přihlouplosti a věčné chuti po zapékánkách, a nebo se obávat jejich vyceněných tesáků a ostrých drápů, a také draci, kteří milují doutníky. Na první pohled jde o poklidné prostředí, ovšem nenechte se zmýlit – něco se chystá. A Kůstkům ani dalším obyvatelům údolí se to nebude líbit…

A kdo jsou to vlastně oni Kůstci? Jde o podivná lysá stvoření bílé barvy, s velkým nosem a roztomilým kukučem. Jen se podívejte na obálku a ukázku z komiksu a na první pohled se do nich zamilujete! Tito malí tvorové tvoří značně nesourodou trojici – zatímco Ferda Kůstek je důvěřivý hlupáček, který rád pomůže každému v nesnázích, jeho bratranec Podfa je hamoun a prospěchář, jenž má jedinou touhu – co nejsnadněji dosáhnout bohatství, a to za použití všech možných prostředků. Trojlístek uzavírá vtipálek Švanda, který nezkazí žádnou legraci (zde platí známé nomen omen) a miluje sázení. 

Jejich protikladné povahy zaručují řadu střetů, které mnohdy vyústí v komické situace. A to je na tomto komiksu skvělé. Nezůstává u vážného fantasy příběhu, jenž v několika bodech upomíná na Pána prstenů (např. postava Pána kobylek, trojice mrňousků zachraňujících svět lidí), ale dokáže vás i rozesmát. Autor pro humorné vyznění většinou využívá prostředky situační komiksy (jazykových hříček tu, pravda, moc nenajdeme), vystačí si přitom s minimem prostoru. Jak brilantní!

Komiks Kůstek mě okouzlil už v černobílém vydání (více zde), ovšem barevné provedení, navíc v pevné vazbě, je dokonalé. Barvy byly doplněny s velkým citem. Zvoleny byly jemné pastelové odstíny, jen místy s využitím stínování ve snaze o vytvoření plastičtějšího prostředí. Barva tak nechává vyniknout pevným linkám, charakteristickým pro kresbu Jeffa Smithe.

Ovšem abych jen nechválila, musím upozornit na jedinou vadu na kráse, kterou jsem u nového vydání shledala: pozornému čtenáři neunikne několik chyb v textu, které bohužel nebyly vykorigovány. Mezi nimi je to např. chyba v interpunkci („Doneslo se mi že ten, koho hledáme, byl spatřen ve vašem rajónu“ – s. 90, scházející čárka před že), v kladení mezer („Náhle jako by začala kráčet davem“ – s. 125, správně má být jakoby), vypuštěné písmeno („Když se o to snažím někomu vyprávět“ – s. 58, má být o tom, „drahocené róby“ – s. 124, spisovně drahocenné). Je nutné dodat, že počet těchto prohřešků není nijak alarmující. Pokud by se však nakladatelství rozhodlo někdy v budoucnu Kůstka znovu vydat (třeba v souborném omnibusu), bylo by vhodné tato místa opravit.

Série Kůstek vychází pod značkou CREW KIDS, pomocí níž jsou označovány komiksy určené pro děti (podrobně zde). Kůstek ale rozhodně není jen dětský komiks! Jeho výhodou je to, že ho mohou číst čtenáři bez rozdílu věku. Pokud jste tedy ještě neměli tu čest seznámit se s tímto jedinečným komiksem, napravte to. Nebudete litovat.





Kůstek 1: Útěk z Kůstkova
Autor Jeff Smith
Překlad Michael Bronec
Ilustrace Jeff Smith
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 144
ISBN/EAN 978-80-7449-569-4
Ediční řada Kůstek

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení