Komiksy

Komiksy: Mark Millar – Wolverine: Starej dobrej Logan

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Zmar, krev a jen kapička naděje. To jsou hlavní propriety jednoho z nejzásadnějších komiksů nakladatelství Marvel za posledních 20 let. Dílo Marka Millara a Steva McNivena nazvané Wolverine: Starej dobrej Logan patří k tomu nejlepšímu, co můžete z marvelovské kuchyně ochutnat. Máte-li ale slabší žaludek, raději si vyberte něco méně ostrého.


knihaStarej dobrej Logan se odehrává přibližně padesát let poté, co si superpadouši uvědomili, jakou mají ohromnou početní převahu proti klaďasům, a spojili se. V jediném útoku převálcovali hrdinné ochránce planety Země, takřka všechny pozabíjeli a rozparcelovali si USA. Protože jejich hlavním zájmem je drancovat, vdechli život těm nejhorším nočním můrám a postapokalyptickým filmům. V takovém prostředí žije farmář Logan se ženou a dvěma dětmi, kdysi obávaný bojovník, superhrdina a člen týmu X-men. Před padesáti lety se Logan zřekl veškerého násilí, avšak nepřízeň osudu a ohrožení jeho rodiny jej nutí opustit načas domov. Vydává se tedy se starým známým na cestu ze západu USA na východ.

Autorské duo Starého dobrého Logana je takový malý komiksový supertým. Skotský scénárista Mark Millar je autor mnoha originálních a vynikajících komiksů, které jsou známé i širší veřejnosti díky filmovým adaptacím. Do jeho portfolia se řadí například Kick-Ass, Kingsmen či Wanted. Kanaďan Steve McNiven proslul malbami série New Avengers a český čtenář ho může znát jako ilustrátora Občanské války, jejíž filmové zpracování se řadí k nejlepším filmům studia Marvel. Mimochodem scénář Občanské války napsal právě Mark Millar.

Pokud jste viděli vynikající film Jamese Mangolda Logan a víte, že se inspiroval právě tímto dílem, nenechte se zmást. Millarův komiks má s filmem společnou atmosféru a hlavního hrdinu, jinak je příběh zcela jiný, stejně jako postavy, kulisy a motivace aktérů.

Millarovo vyprávění skvěle proplétá rovinu postapokalyptického světa s minulými událostmi, které poznamenaly nejen hrdiny, ale i všechny obyvatele Země. Příběh odsýpá, často se společně s protagonisty žene vpřed jako tornádo. Dialogy mezi postavami mají říz a pár slovy vyjádří vše podstatné. Díky překladateli Martinu D. Antonínovi se podařilo zachovat tuto stránku původního díla i pro české čtenáře.

Zatímco krajina, jíž Logan putuje, je pustá a vyobrazení tamního světa bezútěšné, fanouškům Marvelu, komiksového i filmového, nabízí Starej dobrej Logan ohromné množství odkazů i narážek. Ve vzpomínkách i osobních setkáních vystupují desítky populárních hrdinů i jejich protivníků, dokonce se dočteme o několika jejich dětech i vnucích a vnučkách. Musím vás ale upozornit, že setkání se starými známými nebudou radostná.

Kresba Steva McNivena vyniká hned ve třech oblastech, které jsou pro příběh a jeho podání klíčové. Za prvé každý detail krajiny či zbytků lidského osídlení prohlubuje pocit zkázy společnosti a beznaděje přeživších. Ještě více než ve statických obrazech exceluje při akci, obvykle brutální a krvavé. Z panelů cítíte dynamiku každé rány, často vás až zabolí pohled na tělo zkroucené v agonii a kolem uší vám sviští vítr, když se proháníte v superhrdinské bugině pouští či po stěně mrakodrapu. Největší devízou McNivenovy kresby je však zobrazení tváří hrdinů a emocí, které se v nich obtiskují. Každá vráska na tváři Logana a ostatních umocňuje sílu Millarova vyprávění. Zuřivost, strach, bolest, zděšení, neústupnost a myriáda dalších pocitů je jasně patrná a zaslouží si, aby se čtenář na chvíli zastavil a obdivoval McNivenovu práci s detaily. Jenže příběh uhání jako voda z protržené přehrady a na nějaké zastavení nemá čtenář při několika prvních čteních ani pomyšlení.

Vynikající příběh a tomu odpovídající grafické zpracování je nejen hlavním, ale vlastně i jediným důvodem, proč si knihu pořídit. Čtenáři zmlsaní komiksovými knihami s řadou materiálů navíc si musí nechat zajít chuť. Loganovi chybí předmluva, pár odstavců o autorech, tvorbě komiksu, jeho dopadu na popkulturu či jakýkoliv jiný text. Přídavkem tak je sedmero maleb alternativních obálek, hrstka McNivenových skic a návrh a konečná kresba úvodní dvoustrany.

Wolverine: Starej dobrej Logan vypráví až archetypální příběh starého válečníka, který se rozhodl složit své zbraně, ale okolnosti mu v tom nepřejí. Jak se dočtete i na přebalu knihy, kombinuje v sobě zběsilost Šíleného Maxe s hrdinou z těch nejlepších westernů. Příběh Marka Millara není líbivý, natož vhodný pro mladé čtenáře, přesto dokáže vyvolat ve čtenáři hluboké pohnutí. Ilustrace Steva McNivena provázejí dějem v tom nejlepším duchu během akce i v klidných pasážích. Zajímáte-li se o komiksy či Marvel universum, Starej dobrej Logan je přesně ten kus, který si nenechte ujít.


Wolverine: Starej dobrej Logan
Autor Mark Millar
Překlad Martin D. Antonín
Ilustrace Steve McNiven
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 224
ISBN/EAN 978-80-7449-723-0
Ediční řada Wolverine

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení