Komiksy

Komiksy: Debbie Tung – Ze života knihomolky

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Britská autorka Debbie Tung proslula komiksy, které mapují její život a velkou lásku ke knihám a čaji. Na svém kontě má již knihu Introvertka v hlučném světě a titul Ze života knihomolky, který na podzim vydalo české nakladatelství CPress. Jedná se o soubor komiksů, které čtenáři představují, jaký život takového milovníka knih opravdu je.


knihaPatříte mezi ty, kteří chodí s nosem zabořeným do knihy a nevnímají svět? Je pro vás ideální party ta, kde si s přáteli jen čtete a nemusíte spolu vůbec mluvit? A jak trávíte ideální dovolenou? Nejlépe ve společnosti velké hromady knih a ticha? Pak se řadíte mezi tzv. knihomoly. Knihomolové jsou lidé, kteří milují knihy. A nejen knihy, ale i knihkupectví, knihovny, knižní kluby, besedy s autory a další akce, které se jakkoliv týkají čtení. Knihy jsou jejich život, a tak vlastně žijí neuvěřitelně, i když to na první pohled nevypadá. Pomocí knih se totiž dostávají do fantastických světů a každý den jsou někde jinde. Jednou navštíví předválečnou Paříž, jindy pak zaletí do vesmíru a dostanou se i do světů, které jsou sice jen vymyšlené, ale mnozí ze čtenářů by v nich toužili žít. Takže když se jich zeptáte, kolik zemí navštívili, je možné, že se jim bude těžko počítat – budou si totiž plést skutečné země s těmi, které patří jen do světa knih. Milovníci knih by ale byli moc rádi, kdyby byly opravdové. Knižní svět je pro ně stejně skutečný jako ten náš a mnohdy se jim líbí víc než svět reálný.

Knihomolové se často dostávají do konfliktu s lidmi, kteří jejich svět nevnímají stejně. Pokud jim někdo řekne, že filmové zpracování je lepší, protože s ním nestráví tolik času, nebo se jich neustále někdo ptá, proč vlastně čtou, věřte, že s takovými lidmi ve svém životě často skončí. Naopak když najdou svou spřízněnou duši, jsou nejspokojenější na světě – dotyčný s nimi nemusí sdílet jejich vášeň, stačí jim pochopení a velký prostor v domě na ukládání knih.

Pokud patříte mezi čtenáře, kteří se alespoň v jedné z vlastností našli, pak je pro vás Ze života knihomolky knihou, kterou si musíte opravdu přečíst. A při jejím čtení si zaručeně budete říkat, že byla napsaná o vás nebo přímo pro vás.

knihaAutorka píše s vtipem a lehkostí. Tento komiks je bohužel tak dobrý, že ho zhltnete během pár chvil. Každá stránka je totiž věnovaná jedné životní situaci a vy budete se zvědavostí otáčet stránky na další a další, až je najednou konec.

Já se v knize našla. Když balím na dovolenou, přemýšlím hlavně nad tím, kolik knih stihnu přečíst. Ve chvíli, kdy se dozvím, že autor či autorka zatím nechystají pokračování mé oblíbené série, jsem zklamaná. Mí oblíbení knižní hrdinové jako by patřili mezi mé přátele. K Vánocům i narozeninám dávám knihy, o kterých se domnívám, že by si je měli moji blízcí přečíst, a knihy také očichávám. Voní mi ty nové, ale i ty staré, které objevím v antikvariátech či knihovnách babiček.

Ze života knihomolky tedy sice patří mezi díla, která budete mít přečtená rychle, ale věřím, že se k tomuto komiksu budete často vracet, abyste se pobavili či si jen odpočinuli a řekli si: To jsem celý/celá já!


Autor    Debbie Tung
Název Ze života knihomolky
Překlad    Katarína Belejová
Nakladatelství    Cpress
Místo vydání    Praha
Rok vydání    2019
Vydání    1.
Počet stran    144

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení