Komiksy

Komiksy: Stan Sakai – Usagi Yojimbo: Skrytí

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Komiksová série Usagi Yojimbo je pecka. Potvrdí vám to nejeden milovník černobílých dobrodružství, která se odehrávají v Japonsku 17. století, kde se místo lidí potýkají se životem králíci, nosorožci, psi, kočky, lišky a další zvířata chodící po dvou a jednající jako lidé. Autor tohoto třicet tři let vycházejícího fenoménu, Američan s japonskými kořeny Stan Sakai, dal svému výtvoru do vínku těžce popsatelné kouzlo, které vás neosloví, když o něm slyšíte, ale kterému je snadné propadnout, jakmile se do originálních příběhů začtete. Beze zbytku to platí i pro třiatřicátý díl. Ten je výjimečný například tím, že je posledním, jenž Sakai vydal u nakladatelství Dark Horse po více než dvou dekádách spolupráce. Díky nakladatelství CREW se Usagi Yojimbo: Skrytí odhaluje i českým čtenářům.

  

usagi-yojimbo-skrytiKnihy o králičím roninovi Usagim můžeme rozdělit do dvou skupin. Na ty, které vyprávějí několik ne zcela souvisejících historek, a potom na takové, které v jednotlivých kapitolách líčí jediný příběh. Do druhé skupiny patří i nejnovější přírůstek. Skrytí dokonale naplňují požadavek jednoty místa, času a děje. Odehrávají se v průběhu několika dní ve městě, kde je Usagi hostem místního inspektora Ishidy. Malého zarputilého vyšetřovatele si Sakai oblíbil natolik, že postupně vytlačil jiné Usagiho souputníky a stejně jako v minulé knize Záhady je hlavnímu hrdinovi přinejmenším rovnocenným partnerem, možná jej i trochu zastiňuje.

 

Příběh se točí kolem tajemného balíčku, který do Ishidova města přivezou dva samurajové. Ti jsou vzápětí zabiti. Vyprávěním se prolíná i téma pronásledování křesťanů v Japonsku za vlády šóguna, přestože na ně nahlíží ze zcela jiného úhlu než proslulá kniha Šúsaku Endó a film Martina Scorseseho Mlčení. Milovníkům Usagiho příběhů nejspíš připomene prodlouženou verzi Kontrabandu z dvacáté knihy Záblesky smrti, ale Skrytí nabízejí mnohem více.

 

Příběh je především vážný, plný pátrání, dohadů, napětí a nejednou i akce, jak se mocní vrahové snaží nepohodlné vyšetřovatele odstranit. Jak je však u Usagiho zvykem, nechybí v něm i vtipné okamžiky, když se na dvou či třech panelech naplno projeví Sakaiovo nenápadné mistrovství. Prolínání nálad a umné napínání čtenáře je patrné například v nevinné scéně malého chlapečka běžícího opuštěným domem. Jakkoliv působí radostně, hlodá ve vás obava, jak a zda dobře jeho taškařice dopadne.

 

Stan Sakai navíc umí čtenáře uhranout jako kobra. Uchlácholí vás vynikajícím, avšak předvídatelným příběhem, náhle do něj vpálí něco, co jste vůbec nečekali. A přitom, když se ve čtení vrátíte o několik stran zpět, vás to mohlo snadno napadnout, pokud byste byli pozornější.

 

Je neuvěřitelné, jak si po více než třicet let udržely komiksy Usagi Yojimbo vysokou úroveň příběhů, kresby i originality zpracování. Stan Sakai stále umí přicházet s novými způsoby podání a zajímavými nešablonovitými postavami. I v kolemjdoucích, kteří se jen promenádují po ulicích a nemají v ději jakoukoliv úlohu, spatřujete rysy, které se na jednu stranu do Usagiho antropomorfního univerza skvěle hodí a na druhou jste je za celých dvaatřicet sešitů ještě neviděli.

 

Stosedmdesátistránkový příběh doplňují poznámky, jež seznamují s historickým a kulturním podhoubím příběhu a přidávají osobní zkušenost autora. Stejně jako v minulém díle nechybí krátký roztomilý chibi příběh s mladým lordem Noriyukim a Usagiho přítelkyní Tomoe. Jeho pointa je natolik trhlá, že je velmi těžké ubránit se smíchu. Závěr obohacují galerie sedmi vynikajících obálek sešitů, ve kterých Skrytí původně vyšli, a dalších Sakaiových černobílých maleb důvěrně známých hrdinů.

 

Jak jsem zmínil v úvodu, Skrytí jsou poslední Sakaiovu knihou, kterou v USA vydalo nakladatelství Dark Horse. Další díly vycházejí u IDW publishing. Nejedná se však o jedinou změnu. Tou nejmarkantnější je skutečnost, že Usagi již není černobílý, ale vychází barevně, tak jako tomu bylo před osmi lety u speciálu nazvaného Yokai. Pokud ale máte obavy, že se tím zkomplikovalo české vydání, mohu vás (i sebe) uklidnit. Zeptal jsem se nakladatelství CREW na další vydávání příběhů Usagi Yojimbo a dostal jsem velmi milou odpověď z úst/klávesnice šéfredaktora Jiřího Pavlovského, že Usagi v České republice vycházet nepřestane.

 

Usagi Yojimbo: Skrytí pokračuje v tradici vynikajících vyprávění, která Stan Sakai tak umí. Povědomý a přitom překvapivý příběh potěší kvalitní kresbou a zároveň dokáže napnout i pobavit. Nijak nevadí, pokud jste dosud Usagiho nečetli a neznáte některé z mechanismů jeho světa nebo postavy, jež se zde vyskytují. I tak si příběh vychutnáte. Třiatřicátý díl se směle řadí k těm lepším v sérii a úspěšně završuje černobílé období. Už se nemohu dočkat barevných příběhů a jsem si jist, že v tom zdaleka nejsem sám.

 

Název knihy: Usagi Yojimbo: Skrytí

Autor:  Stan Sakai

Překlad: Ľudovít Plata

Nakladatelství: CREW s.r.o.

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2020

Vydání: 1.

Počet stran: 200

ISBN: 978-80-7449-852-7

Ediční řada: Usagi Yojimbo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení