Komiksy

Komiksy: Osamu Tezuka – Zpráva pro Adolfa 2

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Před třiceti sedmi lety vytvořil japonský kreslíř Osamu Tezuka mangu nazvanou Zpráva pro Adolfa. Toto více než dvanáctisetstránkové mistrovské dílo u nás vydalo nakladatelství CREW ve dvou svazcích. Ten první se dočkal nadšených reakcí českých čtenářů (na serveru Databáze knih má těžko uvěřitelných 97% ze sta) i odborných porot (dvě ceny Muriel 2019). Dokáže druhý díl překonat laťku nastavenou ve výšce vhodné tak pro Sergeje Bubku?


knihaDěj se posouvá od roku 1940 až ke konci války. Z chlapců se stali dospívající muži a německému vůdci se podařilo rozpoutat válku, v jejímž důsledku zemřou desítky milionů lidí. I díky tomu příběh získává ještě temnější kontury a nejednou nabývá rozměru antických tragédií – jen mnohem uvěřitelnějších a bez spásného deus ex machina.

Stejně jako v předchozí knize jsou veškeré výrazové prostředky podřízeny příběhu. Více je akcentována válečná linka a s ní i ta špionážní, pořád se však najde dost prostoru k romancím či vývoji narušených vztahů přátel a příbuzných. Osamu Tezuka proplétá osudy svých hrdinů do ještě hustšího klubka. Některé ze zcela vedlejších a takřka zapomenutých postav z předchozích kapitol nabývají zásadního významu. Hrdinové, kteří se ani neznali, navazují osudná partnerství a jen málokdy to šustí papírem.

Pokud vám však v minulém svazku nedělaly dobře občasné drastické výjevy, připravte se na to, že jich je ve Zprávě pro Adolfa 2 ještě více. Válka rozdává rány padni komu padni a mnozí hrdinové jdou doslova přes mrtvoly, především ti ve službách Třetí říše.

Tezukova kresba nadále udivuje svojí precizností i množstvím nápadů, které oživují zdánlivě chudou černobílou paletu. Díky eskalaci konfliktů jsou emoce ve tvářích mnohých postav ještě hlubší. Ostatně při pohledu na kresbu Adolfa Hitlera ve vyhrocených momentech jsem měl dojem, že Tezukův Hitler sloužil jako studijní materiál pro Bruno Ganze a jeho vlastní, dnes již legendární ztvárnění německého tyrana ve filmu Pád Třetí říše.

Ještě něčím se odlišuje grafická podoba  Zprávy pro Adolfa 2 oproti první části. Obsahuje mnohem více detailních zobrazení měst a jejich zkázy během války. Tezuka s mravenčí pečlivostí překreslil fotografie rozbombardovaných japonských měst z doby svého mládí i zničeného Berlína. Ke skličujícímu obrazu ještě přispívají realistická zobrazení hromad bezejmenných mrtvol.

Zpráva pro Adolfa 2 obsahuje též méně historických přehledů a vysvětlivek od překladatelky Anny Křivánkové, avšak nijak to nevadí, protože mnohé zásadní události té doby jsou zmíněny uvnitř příběhu.

Druhý díl ještě více zdůrazňuje pacifistické poselství, které Zpráva pro Adolfa předává budoucím generacím. Je zprávou spíše pro nás všechny, varováním před hrůzami války, před nenávistí, jež plodí zas a pouze nenávist a utrpení. Její forma kresleného vyprávění je přístupná i nečtenářům. Navíc příběh i grafické zpracování vytvářejí synergii, jež čtenáře zcela pohltí. Jen těžko se budete od knihy odtrhávat a zároveň ve vás její myšlenky dlouho zůstanou.

Po brilantní Zprávě pro Adolfa 1 se logicky vtírala obava, že něco tak skvělého nemůže vydržet dalších šest set stran.  Zpráva pro Adolfa 2 však není o nic horší než první polovina příběhu. Děj houstne stejně jako válka na jeho pozadí a nikdo nevyvázne bez šrámu na těle i na duši. Jediným vítězem tak je čtenář, který dostane neotřelou, strhující a zároveň velmi laskavou knihu se silným poselstvím. Pokud vás díky recenzi zaujala, neváhejte s její četbou, a jestli se bojíte číst něco tak neobvyklého, jako je japonská manga, překonejte předsudky a budete odměněni výjimečným literárním zážitkem, jaké se neopakují.

Název knihy: Zpráva pro Adolfa 2
Autor: Osamu Tezuka
Překlad: Anna Křivánková
Nakladatelství: CREW s.r.o.
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2019
Vydání: 1.
Počet stran: 608
ISBN: 978-80-7449-798-8
Ediční řada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení