Komiksy

Komiksy: Mariko Tamaki, Jillian Tamaki – Jedno obyčejný léto

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Komiks Jedno obyčejný léto patří ve svém žánru k nejoceňovanějším za posledních několik let. Společně jej vytvořily sestřenice Mariko Tamakiová a Jillian Tamakiová, které pochází z Japonska. Jedna se chopila scénáře a druhá kresby.

  

Rose a Windy jsou dvě kamarádky, které se potkávají vždy jednou za rok, když Rose přijede s rodiči na venkov na chatu. Rose je okolo třinácti čtrnácti let a Windy je o rok a půl mladší. Jako každé předchozí léto mají v plánu, že se budou spolu koupat u jezera a hrát dětské hry. Jenže do života se jim začínají pomalu vkrádat problémy dospělých. 

 

Sledujeme zde totiž dva další příběhy. Krizi rodičů Rose, jejíž matce se nedaří počít druhé dítě a je z toho velmi nervózní, a partu dospívajících, kteří se schází u jedné sámošky, kam si holky chodí půjčovat jim nepřístupné filmy, např. Noční můru v Elm Street. V oné partě je i mladá Jenny, která neplánovaně otěhotní. Jenny je z toho nešťastná a neví, co má dělat. Rose a Windy si velmi brzy začnou uvědomovat, že se samy změní a dospějí.

 

Příběh velmi pěkně ukazuje, jak je každý člověk jiný. V případě Rose, která se snaží vypořádat se situací v rodině, se potvrzuje, jak jde během krátké doby rychle dospět. Windy představuje její přesný opak, vnáší do příběhu energii, radost a takovou tu hravost. Matka Rose je po většinu příběhu podrážděná a v depresích. Proto je u Rose doma něco jako „tichá domácnost“. Autorky se v komiksu věnují hlavně ženským postavám a ty mužské jsou jen na doplnění do počtu. 

 

Celý komiks je kreslen jen v bílé a modročerné barvě, která ale má snad tisíce odstínů. Kresba je velmi jednoduchá a působí na mě velmi vesele a hravě. Některé stránky jsou složené jen z koláže malých obrázků, ale také je střídají obrázky, které jsou přes celé strany či dvojstrany. 

Komiks vám připomene časy letních prázdnin, kdy jste ještě nemuseli pracovat a měli dva měsíce volna. Kdy nám vše připadalo bezstarostné. Příběh ve mně vyvolal přesně tyto pocity a nabudil správnou letní náladu.

 

Tento komiks je sice velmi rozsáhlý, ale tempo vyprávění je pomalé a dohromady se v ději zas tak moc nestane. Autorkám šlo nejvíce o atmosféru, což se jim dle mého názoru povedlo. Nečekejte však nějaké veselé čtivo, plné vtipů a smíchu. Pokud jste ale ve věku hlavních hrdinek, tak si z toho určitě něco odnesete a taky se v tom s velkou pravděpodobností najdete. Jestliže jste ale už dospělí, ničemu to nevadí. Možná tím více oceníte pomalé tempo,

 atmosféru a promyšlené charaktery ženských postav. 

 

Název: Jedno obyčejný léto

Autoři: Mariko Tamaki, Jillian Tamaki

Vydavatelství: Paseka

Rok vydání: 2020

Překlad: Lenka Bukovská

Žánr: Komiks, literatura pro dívky

ISBN: 978-80-7637-078-4

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení