Komiksy

Komiksy: Sean Murphy, Matt Hollingsworth – Batman: Bílý rytíř

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Batman. Jeden z nejslavnějších komiksových hrdinů všech dob. Už přes 80 let jsou tu s námi komiksy, na jejichž stránkách kosí jednoho padoucha za druhým. Dá se vůbec s někým tak „provařeným“ vymyslet originální a kvalitní příběh? Filmy Christophera Nolana dokazují, že to možné je. Stejně tak to dokládá nový komiks Batman: Bílý rytíř, jenž nedávno vydalo nakladatelství CREW. Jeho scénárista i kreslíř Sean Murphy převrátil na hlavu tradiční propriety dobrodružství netopýřího muže a kupodivu se mu namísto do sebe zahleděného mišmaše podařilo vytvořit skvělý komiks.



Bílým rytířem z názvu není Batman. Muž skrytý pod kápí se špičatými oušky tentokrát ustupuje do pozadí a stává se sice významnou, avšak pořád vedlejší postavou. Hrdinou je totiž Jack Napier, mnohem slavnější jako své alter ego Joker. Tento nejpřednější batmanovský antagonista se po požití tajemných prášků zbaví své psychické nevyrovnanosti. Stále mu však zůstane brilantní mozkovna a charisma, jemuž podléhají nejen dámy podobné harlekýnům. Znovuzrozený Jack je připraven splatit svému milovanému Gothamu vše, co jako Joker natropil. Nejdříve se hodlá vypořádat s tou největší hrozbou zákona a pořádku – Batmanem.

Možná vás výchozí premisa příběhu Bílého rytíře nijak zvlášť neoslovila, přesto je obdivuhodné, jak vynikající příběh se na tomto pozadí podařilo Seanu Murphymu vystavět. Jack Napier je protagonista, jehož osudy vás brzy popadnou a nepustí. Navíc je v komiksu spousta dalších postav, které vystupují ze své obvyklé černobílé škatulky. Bývalá Harley Quinnová se vám pod kůži nejspíš zaryje ještě hlouběji než kající se Joker nebo démony a nejistotou stíhaný Batman, jenž nedokáže potlačit výbuchy agresivity.

Murphy ve svém scénáři chytře domýšlí, co by skutečné superhrdinské činy znamenaly pro obyčejné lidi. Díky právu, veřejnému mínění, politikaření i nečestným úskokům se Napierovi daří poštvávat proti sobě spojence bojující se zločinem a naopak sjednotit superpadouchy, jimž jejich nadutost obvykle brání v tahání za jeden provaz.

Batman: Bílý rytíř navíc velmi dobře funguje jako příběh pro ostřílené milovníky temného rytíře i úplné nováčky. Znalci si vychutnají proplétání mnoha linek z těch nejslavnějších batmanovských děl. Potěší je nejspíš i mnohé odkazy – slovní i obrazové – na proslulá komiksová, ale i filmová dobrodružství. Na druhou stranu je v ději dost flashbacků či vysvětlujících pasáží, které umožní orientaci ve spletitém vyprávění i Batmanem nepolíbeným čtenářům. Nepřehlédnutelnou třešničkou na už tak chutném dortu jsou silné ženské postavy a romantická linka, jež do příběhu skvěle zapadá a pohání jej kupředu.

Kresba Seana Murphyho nevyniká detaily ani realistickým zobrazením postav. Svými temnými tóny se však přesně trefuje do noty atmosféře komiksu. Navíc se Murphy nebál pohrát si s jednotlivými obrazy. Některé vypadají jako by pocházely z o dekády starších komiksů, jiné připomínají práci Simona Bisleyho, jehož šílené agresivní malby jsou nejslavnější z komiksové série Lobo. Ponurému vyznění panelů pomáhá i nepestrá až mdlá paleta Matta Hollingswortha.

Milým bonusem pro čtenáře jsou propracované malby alternativních obálek a skici Seana Murphyho, jež dokládají, že si s kreslením dal mnohem více práce, než je na první pohled patrné. Komu by tato porce Batmana nestačila, na úplném konci najde upoutávky na další výjimečné komiksy s netopýřím mužem, jež u nás nakladatelství CREW vydalo.

Batman: Bílý rytíř nabízí všem komiksovým fanouškům zážitek, v němž se umně mísí akce, drama, thriller a romantika i zcela všední témata s přepálenými komiksovými taškařicemi. Jedná se o drsný příběh, na který by si měli mladší čtenáři, i když třeba na oblečení nosí znak netopýra s roztaženými křídly, pár let počkat. Díky spoustě „easter eggů“ a přehledně vysvětlenému gothamskému univerzu jej ocení znalci i nováčci.

Název knihy: Batman: Bílý rytíř.
Autoři: Sean Murphy, Matt Hollingsworth
Překlad: Štěpán Kopřiva
Nakladatelství: CREW s.r.o.
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Počet stran: 236
ISBN: 978-80-7449-944-9

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení