Komiksy

Komiksy: Zdeněk Ležák, Štěpánka Jislová – Milada Horáková

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Patrně nejznámější obětí justiční vraždy v našich dějinách je doktorka Milada Horáková. Tato odvážná a neústupná ochránkyně lidských práv se postavila nacistické i komunistické diktatuře, což jí nakonec vyneslo statut české mučednice. Pro mnohé je tak spíše symbolem vytesaným do mramoru, než kdysi žijící postavou. Tuto nepravost se pokouší změnit životopisný komiks Zdeňka Ležáka a Štěpánky Jislové nazvaný podle své hrdinky Milada Horáková. Knihu avizovanou jako: „Skutečný příběh jedné z největších osobností novodobých českých dějin“ vydalo nakladatelství Argo.



Kniha zachycuje život Milady Horákové od narození až po tragickou smrt a svým pojetím nijak nevyčnívá nad běžnou produkcí. Spíše než ukázkou dynamického média, jakým komiks obvykle je, funguje jako kreslené encyklopedické heslo. Dozvíme se tak něco o Miladině rodině, jejím dětství, studiích, manželství a tak dále. Není to zdaleka tak nudné, jak to může na čtenáře recenze působit, ale hlavním tahounem díla je samotný adaptovaný život české hrdinky, ne jeho zpracování.

I kresba se z velké části podřídila statičnosti vyprávění. Štěpánka Jislová využila paletu spíše tlumených až ponurých barev, jež odpovídají neveselé životní cestě nejslavnější z československých političek. Ilustrace v komiksu jen málokdy zachycují pohyb. Pro knihu jsou typické portréty zmíněných osobností, mnohokrát i přes celou stranu knihy velikostí srovnatelné se sešitem A4. Ilustrátorka věrně zachytila podobu mnohých, kteří si vysloužili místo v učebnicích dějepisu, ale jen výjimečně jejich tváře vybavila emocemi. Jako napůl leklá ryba tak působí i v životě velmi výbušný Josif Stalin, kárající české soudruhy za váhání s odmítnutím Marshallova plánu.

Pokud se však smíříte s tím, že dostanete bez invence odvyprávěnou kapitolu z československých dějin, naplní Milada Horáková vaše nároky takřka beze zbytku. Komiks na nevelkém rozsahu 128 stran seznamuje čtenáře se vznikem Československé republiky, jejími úskalími, domácím odbojem za druhé světové války, nástupem komunismu i monstrprocesy na počátku padesátých let. Mnoha osobnostem – namátkou Masarykovi, Benešovi, Gottwaldovi, ale i Plamínkové, Zenklovi či Slánskému – jsou věnovány nejen celostránkové podobizny, ale i stručné shrnutí jejich významu.

Žádná z etap života Milady Horákové nemá v knize výsadní postavení a není rozebrána do větších detailů, a to ani samotný proces spojený s vězněním a mučením. Emoce, které takto silný životní příběh vyvolávají, jsou z toho důvodu spíše utlumeny, než aby dostaly prostor a šanci čtenáře dojmout. Stále se však jedná o vyprávění o Miladě Horákové, takže absolutní sterilita naštěstí nehrozí.

Na konci knihy je obsáhlý seznam aktérů, přibližně v pořadí, v jakém se s nimi setkáváme ve vyprávění. Jedná se o pět desítek jmen, u nichž je nejen podobizna vybraná z dřívějších ilustrací, ale i odstavec shrnující jejich základní životopisná data. Přečtení těchto bezmála dvaceti stran zabere více času než celý komiksový příběh. Doplní však vyprávění o nové zajímavosti a dává čtenářům možnost hlouběji poznat osoby, které ovlivnily život Milady Horákové.

Zdeněk Ležák nijak nezastírá obdiv k hlavní hrdince své knihy a již v úvodu ji srovnává s Tomášem Garriguem Masarykem. Nachází u nich stejné obdivuhodné vlastnosti, jako i odvrácenou stranu jejich výjimečnosti – především zanedbávání vlastních dětí. Na konci knihy Ležák předkládá odkaz Milady Horákové, v němž se v několika málo odstavcích pokouší ještě více ve čtenáři posílit představu jejího významu nejen pro její dobu, ale i pro tu naši.

Označit komiks Milada Horáková za „školometský“ možná není lichotivé, ale je to výstižné. Kniha následuje tu nejvyšlapanější biografickou cestičku a nepouští se do sebemenších experimentů. Možná neuchvátí, ale díky kratšímu rozsahu ani své čtenáře, navzdory řadě jmen a unylému vyprávění, neumoří. Vlastně se svým způsobem hodí k morálně pevné a obdivuhodné osobnosti Milady Horákové, která však neproslula vášnivostí či snad buřičstvím. Jako první nebo druhé seznámení s touto dámou funguje komiks výtečně. Jen díky stylu vyprávění asi málokoho motivuje natolik, aby v něm zažehl jiskru zájmu o popisované události či osoby a vlastní studium.

Název knihy: Milada Horáková
Autor: Zdeněk Ležák, Štěpánka Jislová
Nakladatelství: Argo
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Počet stran: 128
ISBN: 978-80-257-3220-5

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení