Komiksy

Komiksy: Debbie Tun – Když se introvertka vdá

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

A byla svatba. A ne jen tak ledajaká. Věrnost a věčnou lásku si slíbili dva po uši zamilovaní lidé. Jednou z nich je milovnice knih, známá ilustrátorka, která nejraději kreslí, pije čaj a pobývá v přírodě. Jaké to je, když do bubliny introverta vstoupí někdo další? Ve svých milých a vtipných komiksových memoárech autorka Deborah „Debbie“ Tungová poodhaluje své soužití s manželem Jasonem.

  

kdyz-se-introvertka-vdaV útlé publikaci Deborah Tungová nechává čtenáře nahlédnout do svého vztahu s manželem. Když se introvertka vdá je ilustrovaným příběhem manželství, ke kterému patří to dobré i to špatné. Mladá dvojice se vzala před šesti lety a sdílí okamžiky ze svého života. Navenek působí příjemně a uvolněně. Doma se proměňují ve dva zábavné podivíny, kteří milují samotu a knihy. A nestydí se před sebou za různé zvuky, názory a zvyklosti.

 

Prostřednictvím líbivých ilustrací mohou čtenáři spatřit reálné a živé záblesky ze soužití mladé dvojice. Tyto záblesky mohou být čtenářům blízké i vzdálené, podle toho nakolik se jejich život podobá životu autorky, ale rozhodně umí pohladit na duši a pobavit. Deborah Tungová sdílí příjemné okamžiky z jejich života i ty chvíle, o kterých se ve slušné společnosti nehodí nahlas zmiňovat.

 

Knihu Když se introvertka vdá jsem přečetla za jedno odpoledne a vykouzlila mi úsměv na tváři. Párkrát jsem se nahlas zasmála a napila se kávy. A pak přišel na řadu přítel, který knihou prolistoval a občas mi s tichým uchechtnutím ukázal, co máme v našem vztahu stejné jako tento pár. Prostě jsou nám tak podobní! A to zjištění je příjemné a legrační současně.

 

Proto si myslím, že kniha své fanoušky najde především mezi páry, které sdílejí podobný vztah, introverzi alespoň jedné polovičky páru nebo životní styl autorky. Pro ostatní nebude svět na ilustracích tak moc vtipný a hladící na duši. Vztahy jsou různé, ne v každém se najde umělecká introvertní duše. A autorka popisuje navíc jeden z těch velmi harmonických soužití. Pozitivno jejich vztahu z ilustrací naprosto vyzařuje a poslední stránky jsou jen korunovací jejich příběhu lásky.

 

Možná i proto mi obecně připadá univerzálnější, údernější a vtipnější autorčina předchozí tvorba – Introvertka v hlučném světě a Ze života knihomolky. Některé z obrázků z těchto knih si vybavím dodnes, u publikace Když se introvertka vdá mi jich tolik v hlavě nezůstalo.

 

Nejvíc mě pobavil měsíční rozpočet s nelimitovanou částkou na nákup knih. A nejvíc zahřál u srdce obrázek dvojice zachumlané večer do deky. Ostatní obrázky si už tak moc zřetelně nevybavím.Možná pro mě nejsou tak překvapivé, možná jsem se na ně tolik nesoustředila, možná část z nich byla spíše klišé. A to může být kamenem úrazu pro čtenáře. Zkrátka pro někoho se tato kniha může stát srdeční záležitostí, pro druhého šedým průměrem.

 

Za mě je i přes výše uvedené kniha určitě sladká, romantická a zábavná. Jen dlouho nevydrží. Za hodinku už možná nebude, co dalšího si prohlížet a číst. Na druhou stranu může být krásnou připomínkou toho, co může být na vztahu roztomilé, intimní a komické. A občas není na škodu si to více uvědomit.

 

Knihu doporučuji všem introvertům, kteří chtějí strávit příjemné odpoledne či večer nad milou knihou se šálkem dobré kávy či čaje. Třeba vás napadne další příběh, který by se mohl do knížky připsat na základě toho vašeho.

 

Název: Když se introvertka vdá

Originální název:HappilyEverAfter&Everything In Between

Edice:/

Autor: Debbie Tung

Překlad: Marie Těthalová

Nakladatelství: Portál

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2020

Vydání: 1.

Počet stran: 160

ISBN: 978-80-262-1643-8

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení