Komiksy

Komiksy: Santiago García, David Rubín – Béowulf

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Béowulf. Jméno hrdiny, které zaznamenal každý sečtělý člověk. Mnohem méně lidí však zná jeho příběh pocházející z hlubin středověku. Nakladatelství ARGO vám teď dává možnost se s ním seznámit v podmanivém komiksu Santiaga Garcíi a Davida Rubína. Nejspíš vás nepřekvapí, že se jejich společné dílo jmenuje Béowulf.

 

Komiks je přepracováním anglosaského veršovaného eposu, jenž vznikl patrně před rokem 1000. Původní i moderní příběh vyprávějí o géatském (pocházejícím nejspíše z jihu Švédska) hrdinovi, který přijíždí pomoci dánskému králi s nestvůrou, jež zabíjí jeho poddané a dvanáct let sužuje celý kraj. Béowulf se nestvůře zvané Grendel postaví nahý a bezbranný, ale těžce vykoupený triumf zdaleka neznamená konec neštěstí.

 

Příběh Santiaga Garcíi se věrně drží své předlohy a nepouští se do výraznějších změn. Pokud znáte například animované zpracování od režiséra Roberta Zemeckise se scénářem Neila Gaimana, připravte se na méně pompézní vyprávění, jež však svojí syrovostí odpovídá příběhům drsných válečníků z prvních středověkých století.

 

Jestli v něčem Béowulf vyniká, je to nelítostná atmosféra vyprávění o bohatýrech vrhajících se po hlavě do smrtelných nebezpečenství. Hlavní zásluhu na tom má neučesaná kresba Davida Rubína převážně zahalená do temných odstínů s častým užíváním rudé a černé barvy. Ilustrace zcela zastiňují jednoduchý scénář a propůjčují vyprávění dynamiku, které by pouhý text nikdy nedosáhl. V podání Davida Rubína je i hostina před výpravou na draka plná nelítostné akce. Kresba umí strhnout natolik, že vás emočně zasáhnou i dvě černé strany bez kapičky světlejšího odstínu.

 

Rubín rebelantsky využívá plejády způsobů, jak pracovat s komiksovými panely. Od kosočtverců s ani ne dvoucentimetrovými stranami po ilustrace přes obě strany pádí vyprávění zběsilým tempem kupředu. Není výjimkou, že se na jedné straně prolínají dvě dějové roviny. Komiks má častokrát hororový nádech, především při pohledu zrakem netvora, který doslova svléká svou budoucí kořist očima z kůže a čtenář namísto oděvu a pokožky vidí svaly připevněné ke kostem.

 

V Béowulfovi vskutku vítězí forma nad obsahem. Příběh je jasně daný, po slávě lačnící Béowulf se v průběhu děje charakterově nemění, přestože se s ním setkáváme jako s mladým rekem i s jako prošedivělým králem. Ponurým vyprávěním plným akce sem tam nesměle probleskne humor, záhy se však vytratí.

 

Již jedno z prvních vyobrazení – vrány hodující na zmasakrovaných mrtvolách – čtenáře upozorňuje, že jej čeká drsné čtivo. Máte-li rádi komiksy plné boje a hrdinské epiky v té nejčistší podobě, Béowulf vás nezklame. Nečekejte od něj propracovaný dech beroucí scénář. V tomto komiksu hrají první housle výtečné ilustrace Davida Rubína, který je zde moderním skaldem užívajícím namísto veršů tužek a štětců. Nechce-li se vám do čtení přes tisíc let starého eposu, máte tu příležitost, jak se na 200 stranách seznámit s jednou z nejslavnějších středověkých bájí. A bude to seznámení drsné a krvavé.

 

Název knihy: Béowulf

Autor: Santiago García, David Rubín

Překlad: Ondřej Hrách

Nakladatelství: Argo

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2020

Vydání: 1.

Počet stran: 200

ISBN: 978-80-257-3244-1

Ediční řada:

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení