Komiksy

Komiksy: Sarah Andersenová – Tesáky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Sarah Andersenová je mladá ilustrátorka, která se proslavila na sociálních médiích svými komiksovými stripy Sarah’s Scribbles. Výběr stripů vyšel knižně i v češtině. Trojice komiksů s názvy Dospělost je mýtus, Ubulená hromádka štěstí a Kočky útočí si díky humoru a roztomile vtipným obrázkům našla své příznivce.


knihaNyní Sarah Andersenové vychází další kniha a opět se jedná o komiks, jehož kvality si nejprve vyzkoušela na svém facebookovém publiku. Kniha s českým názvem Tesáky vychází v nakladatelství CooBoo.

Útlý svazek s krvavě rudou obálkou a goticky stylizovaným ornamentem obsahuje stripy, které na sebe volně navazují. Hlavními a jedinými postavami je zamilovaná dvojice. Elsie je tři sta let stará upírka s tělem dvacetišestileté ženy, Jimmy je vlkodlak. Už první okénka komiksu zobrazující jejich seznámení v baru pro monstra dává tušit, že si užijeme legraci s postavami, které se neberou vážně. Jimmyho totiž zaujme Elsieino prohlášení, že má raději psy než kočky. Vtípky na psí chování Jimmyho jsou v knize časté, ale díky nápaditému zpracování nepůsobí jejich množství jako přehnané. Zvlášť majitelé psů ocení zobrazení Jimmyho psího chování v lidské podobě. Sarah si utahuje i z popisů vlkodlaků jako zlých monster.

Ani Elsie a její upírství nepřijde zkrátka. Vtipy o zabitých lidech jsou krásně naivně morbidní. Terčem humoru se stávají i upírské stereotypy: česnek, sluneční světlo i zrcadlo využije Sarah Andersenová s lehkostí a originalitou sobě vlastní. Elsie nosí jen a pouze černé šaty a miluje červenou barvu – rudou jako krev. V jednom stripu se Andersenová vypořádává s upírskými knižními klasikami. A opět se to neobejde bez smíchu.

Kromě vtipu se v komiksu objevuje i romantika. Nečekané situace, které by běžné smrtelníky vyděsily nebo znechutily, knižní dvojce přijímá s něhou a srdíčky nad hlavou.

Kresba v komiksu Tesáky je na rozdíl od jejích starších knih méně dětinská. Rozčepýřenou malou hrdinku z Ubulené hromádky štěstí nahradila štíhlá upírka, která svým vzhledem lehce odkazuje na mladou upírku Mavis z kresleného filmu Hotel Transylvánie. Počet obrazových polí na stránce není pevně daný. Objevují se tu jednostránkové ilustrace, často bez slovního doprovodu nebo jen s citoslovcem. Tyto velké obrázky jsou spíše dokreslení vztahu, zobrazují nějakou maličkost, neobsahují minipříběh jako ostatní stripy. Častější je ale zobrazení dvou až šesti okének na stránce. Jedna stránka je jeden výjev ze života Elsie a Jimmyho.

Tesáky jsou mile romantický komiks s podvratným humorem. Vše, co vás mohlo napadnout při čtení či sledování příběhů o upírech nebo vlkodlacích, v této knize nejspíš objevíte. Pije upírka krev svého partnera? Jak si upírka nalíčí rty, když se nevidí v zrcadle? Má vlkodlak i v lidské podobě psí, resp. vlčí instinkty? Odpovědi jsou vtipné a mnohdy jsou pouze naznačeny v obrázku.

Fanoušci fantasy romantiky si v tomto komiksu přijdou na své. Naštěstí díky výtvarnému talentu a humoru autorky se tato fantasy romantika obejde bez předvídatelných zvratů a nerealistické romantiky. Andersenová se ve svých komiksech na děj nesoustředila nikdy a v Tesácích tomu není jinak. Mikropříběhy jsou poskládané za sebe a celá kniha tak působí jako série výjevů ze života jedné netradiční dvojice.

Název    Tesáky
Autor            Sarah Andersenová
Překlad        Romana a Zuzana Bičíkovy
Nakladatelství        CooBoo
Místo vydání        Praha
Rok vydání        2021
Počet stran        106
EAN    9788076611511

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení