Komiksy

Komiksy: Robert E. Howard – Conan z Cimmerie: Svazek III

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Conan je největším dobrodruhem fantastické literatury. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. Obrovitý svalnatý barbar se zrodil takřka před devadesáti lety, ale dodnes nikdo nepřekonal jeho nadlidské eskapády zahrnující pobíjení neskutečně mocných mágů, svádění čarokrásných žen, krvavé bitvy i zisk královské koruny. To vše navíc v exotických kulisách nejroztodivnějších koutů kouzelného a zároveň povědomého světa. O Conanovi vznikly desítky knih, filmy, seriály, videohry a především nekonečné stohy komiksů. Ty nejlepší vytvořené ve Francii u nás publikuje ARGO a právě vyšel další díl nazvaný jednoduše Conan z Cimmerie: Svazek III.



Texasan Robert E. Howard si vzal život roku 1936 a nikdy se nedozvěděl, jak enormní popularitu získaly jeho povídky o nejroztodivnějších hrdinech jako Solomon Kane, král Kull a především Conan. Troufám si však tvrdit, že by byl spokojen s převedením svých tří příběhů do komiksové podoby v posledním svazku série Conan z Cimmerie. Ačkoliv každé vyprávění zpracoval jiný autor a graficky jsou tedy příběhy velmi rozdílné, zachovávají nespoutanou krásu a ducha epického dobrodružství, které jim Howard vdechl svou prací.

První příběh – Rudé hřeby – adaptoval Régis Hautière. Conan a jeho spolubojovnice Valerie se v něm zapletou do nelítostného, desítky let trvajícího vyvražďování dvou válečnických kmenů, které žijí v obrovitém městě, připomínajícím jediný rozlehlý palác nebo chrám. Namísto slunečních paprsků, jež se nemají kudy dostat dovnitř, v něm svítí magické kameny, ale tím není čarám zdaleka konec. Kresba Didiera Cassegraina v sobě snoubí precizní detaily s jindy až ledabylým prokreslením lidských postav. Ačkoliv Conan i Valerie nepostrádají své heroické křivky, proporce hrdinů nejednou působí pokřiveně a nadlidští rekové se nepyšní vosími pasy, jak je zvykem v jiných grafických novelách. Podbarvení mnohých scén – sytě rudé, jedovatě zelené či modré příšeří – dodávají příběhu silnou atmosféru, která umocňuje už tak výborně zpracovaný původní Howardův příběh.

Lidé černého kruhu představují Conana jako náčelníka horalů bojujících s orientální říší Vendhye. Aby vysvobodil několik svých spolubojovníků, zajme sestru vládce impéria a zaplete se do té nejvyšší politiky, v níž svou roli hrají i věkovití černokněžníci. Scénář Sylvaina Runberga dává vyniknout každé z řady postav, jež do děje zasáhnou, a adaptuje původní dílo navzdory mnoha zvratům přehledně, aniž by akci odsunul do pozadí. Ta je díky kresbě Jae Kwang Parka náležitě frenetická a bere dech v soubojích na meče, honičkách na koních i při užívání magie. Jednotlivé ilustrace balancují někde mezi euroamerickou tradicí a japonskou mangou, ale výsledek je velmi povedený a líbivý.

Na první pohled méně příjemná je kresba posledního dobrodružství nazvaného Zambulské stíny. Tvůrcem ilustrací i scénáře je v tomto případě umělec vystupující pod pseudonymem Gess. Jeho obrazy jsou mnohem méně barevné a jakoby ostřejší, ale čtenář si na ně rychle zvykne a ocení, jak se zpracování podřizuje jednoduššímu, ale o to drsnějšímu příběhu o lidojedech, nahé ženě v nesnázích i boji proti knězi krvelačného boha. Strany jsou v tomto vyprávění často rozdělené na velké množství panelů, což zlepšuje rozfázování děje Zambulských stínů. O to lépe vynikají větší ilustrace a tento kontrast Gess využívá s obdivuhodnou dovedností.

Již samotné komiksové příběhy jsou vynikající, ale součástí publikace je i několik kapitol o vzniku a osudech jednotlivých povídek, navíc spojené s životem R. E. Howarda. Ačkoliv i s ilustracemi a archivními fotografiemi mají tyto texty pouhé tři dvojstrany, jsou plné zajímavostí pro každého příznivce Howardovy tvorby.

Pečlivá práce nakladatelství je poznat na krásných tvrdých deskách, které vychází ve třech mutacích s různými titulními malbami, i na mapě na předsádce a především v překladu. Richard Podaný respektoval fanoušky zbožňovaný český překlad Howardových prací od zesnulého Jana Kantůrka a díky tomu jsou dialogy v komiksových bublinách břitké jako ostří Conanových mečů. Jen je mi záhadou, proč ze Zambouly udělal Zambulu (zvlášť když název s písmenem u zůstal v mapě), ale dojem z četby to samozřejmě nijak nekazí.

Conan z Cimmerie: Svazek III potěší milovníky fantasy i akčních komiksů s „larger than life“ hrdiny. Příznivci díla R. E. Howarda v něm navíc naleznou několik stran málo známých informací o vzniku trojice adaptovaných povídek. ARGO s touto komiksovou knihou zabodovalo a nezbývá než se těšit na čtvrtý Conanův svazek.

Název knihy: Conan z Cimmerie: Svazek III
Autor: Robert E. Howard
Překlad: Richard Podaný
Nakladatelství: Argo
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2021
Vydání: 1.
Počet stran: 208
ISBN: 978-80-257-3481-0

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení