Komiksy

Komiksy: Jaz – Opráski f krichli

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Autor, který se stal známý pod pseudonymem Jaz, se postupem času stal velmi masivně sledovaným fenoménem. Celá řada fanoušků se těší na jeho nové stripy, komentované jeho specifickým jazykem. Proto je ještě potěšila nová kniha vydaná nakladatelstvím Grada Opráski f krichli.


Jde o sborník, který stejně jako Opráski sčeskí historje f koztce z roku 2016 zaujme počtem stran, takže přirovnání ke krychli či kostce je opravdu výstižné. Velký počet stripů a obrázků je rozdělený do kapitol podle tematických okruhů a začíná, podobně jako Palackého Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě, starými časy částí Mitologije. Můžeme se opět setkat s kněžnou Libuší, Přemyslem i Horymírem, samozřejmě svérázným pohledem Jaze.

Průlet českou historií pak pokračuje a čtenář brzy narazí na autorovu oblíbenou dobu, představenou mnoha morbidně veselými přestřelkami mezi Zikmundem a Husem. Je téměř jisté, že se čtenáři s mnoha obrázky už setkali na internetových stránkách nebo na sociálních sítích, ale způsob, jakým jsou řazené v knize, umocňuje jejich účinek.

Pak se přes novověk a vznik republiky přesuneme do doby druhé světové války. Jaz si dokáže dělat legraci i z tak smutné historie, přitom takovým způsobem, že neuráží ani neprojevuje nedostatek respektu. Jde spíše o výsměch lidem, kteří si nás pokusili podrobit, Jaz tak dělá čest charakteristice Čechů „smějící se bestie“.

Jak každý ví, po konci války jsme se ze svobody dlouho netěšili, také autor hned přechází ke stripům z doby komunismu. Pak následuje Samet a dál. V kapitole nazvané Osmički se věnuje kritickým letům našeho státu, charakterizovaným právě touto číslicí. Sérii zaměřenou na české dějiny uzavírá slovenskou kapitolou.

Druhá velká část se věnuje světové historii a samozřejmě začíná starověkem, v němž podle Jaze hlavní roli hrála oblíbená ževlička a filozofové. Autor se také věnuje různým náboženstvím, větší pozornost upíná na křesťanství. Úzkoprsý člověk by v tom mohl vidět rouhání, ale Jaze je potřeba brát s nadhledem a chápat jeho způsob humoru.

Také v kontextu světové historie se nevyhneme druhé světové válce, tentokrát ovšem z globálnějšího pohledu. Část je uzavřena kapitolou výstižně nazvanou Konec dějin. To ovšem neznamená, že jde o konec knihy. Následují obrázky, které jsou velmi aktuální. Nejprve se jedná o boj s epidemií, zde si připomeneme, že současná situace není ničím novým, ale jak všichni víme, historie se neustále opakuje. Jazovi fanoušci dobře vědí, že v minulých letech dokázal velmi rychle reagovat na úmrtí známých osobností, zejména těch, které byly českému národu hodně blízké. Souhrn těchto svérázných nekrologů najdeme v kapitole RIP. Kniha je uzavřena částmi Víroči a Mimoňi.

Jazovi kritici většinou těžce nesou jeho jazyk, v němž vidí prznění češtiny. Pravdou je, že některá slova či celé věty vešly do povědomí publika takovým způsobem, že se objevují v běžné řeči. Navíc sám ze své zkušenosti mohu potvrdit, že tam, kde selhala výuka dějepisu ve škole, uspěl Jaz a některé historické události, zvláště jejich souvislosti, si pamatuji lépe z Oprasků. Autor tedy dělá osvětu. Zábavným způsobem, který některým lidem může být trnem v oku, ale jeho fanoušci ho milují místy až nekriticky. Za zdánlivým posměchem je totiž mnoho vědomostí, ale i fantazie a smyslu pro humor.

Název: Opráski f krichli
Autor: Jaz
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2021
Vydání: 1
Počet stránek: 488
ISBN 978-80-271-3173-0

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení