Komiksy

Komiksy: Tereza Srbová, Petra Josefína Stibitzová – Sidonie

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Nakladatelství Labyrint přináší komiks o baronce Sidonii Nádherné. Tereza Srbová sestavila z korespondence a knih o Sidonii originální náhled do života zajímavé ženy. Bez ilustrací Petry Josefíny Stibitzové by ale kniha nemohla být. Kresby jsou nápadité a propojené s textem tak úzce, že je na nich příběh doslova závislý. Biografický komiks je v současnosti velký hit a ten o Sidonii Nádherné rozhodně nezapadne v davu, spíše naopak.


knihaBaronka Nádherná se narodila do časů konce mocnářství, čekal ji tedy život plný dějinných převratů a politických změn. Vyrůstala na rodinném panství ve Vrchotových Janovicích obklopená velkým parkem a milující rodinou. Velmi blízká si byla s otcem i starším bratrem, důvěrný vztah měla přirozeně i se svým bratrem dvojčetem. A právě muži tvoří osu vyprávění v tomto komiksu o životě baronky Sidonie.

Prvním mužem v barončině životě, který na ni měl velký vliv, byl její otec. Citově zabarvený název kapitoly Tatínek dává tušit, že otec byl pro ni důležitý a hlavně milovaný. Srbová si vybrala k vykreslení jejich vztahu den Sidoniných narozenin. Poslední narozeniny, které oslavila s tatínkem. Přestože se kapitola primárně věnuje jejich vztahu, v obrazech i textu probleskuje i další velké téma knihy a Sidoniina života. Květiny a příroda jako celek. V této kapitole je malá ukázka z květomluvy. Významy, které jsou květinám přiřazeny, jsou důležité pro další vyprávění. Namalovaná květina vysvětluje, jaký mají postavy mezi sebou vztah či jak se cítí. Toto využití rostlin je netradiční a autorka se tak může vyhnout kýčovitému popisu citů.

Druhá kapitola ukazuje vztah mezi Sidonií a jejím starším bratrem Johannesem. Opět se odehrává v den Sidoniných narozenin. Během dne a rozhovorů mezi sourozenci se vyjevuje povaha a názory hrdinky komiksu. Sidonie byla netradiční ženou své doby, manželství pro ni není vysněnou metou života. Důležitá je naopak vášeň, poznání a radost ze života. Nekonvenční dívka se nebrání krátkému vzplanutí s mužem mimo své stavovské postavení či lásce k ženatému umělci.

Další kapitola tematicky navazuje na tu předchozí, jmenuje se „Milenec“ a je zasazena do časů První republiky. Sidonie už nemá titul, ale stále má panství a milovaný park. Během let přišla o své blízké a zármutek zpracovává při zahradničení. Právě v této kapitole je zobrazeno, co všechno udělala pro park a jak moc si zahradničení užívala. Tématem je ale milenecký vztah s mužem jejího života, kterým byl židovský novinář Karel Kraus. Nikdy se nevzali, ale stále se k sobě vraceli. Vylíčení lásky a vztahu, který byl ve své době netradiční, se Srbové povedlo bez senzacechtivých detailů. Opět se ukazuje, jak velkou službu činí dobré ilustrace. Rezervovaná slova jsou doplněna odvážnými kresbami a celek tak působí komplexně, ale ne vulgárně.

Poslední kapitola se jmenuje přítel, odehrává se v poválečném Československu, což pro bývalou šlechtu nejsou snadné časy. Stárnoucí Sidonie se tu musí vyrovnat se ztrátou panství i s přípravou na emigraci. Tato kapitola vzdává hold muži, který jí s útěkem pomohl.

Komiks kromě těchto čtyř kapitol obsahuje i krátkou úvodní sekvenci z devadesátých let, kdy se na nizozemském velvyslanectví našel obraz Maxe Švabinského, na kterém je nakreslena Sidonie Nádherná. Tento obraz se v komiksovém románu několikrát objeví.

Ilustrace a text nejsou kresleny do klasických komiksových oken. Sice se v knize objevují komiksová okénka, ale jsou často doplněna úryvky básní či dopisů. Příběh je občas tvořen koláží kreseb. Na konci knihy je časová osa životních milníků baronky Nádherné pro ty, kteří by se ve výsecích jejího života v komiksu ztráceli.

Zcestovalá žena, která ve vzdělání byla odkázaná na samostudium a dokázala inspirovat umělce své doby, získala v tomto komiksovém románu důstojný portrét. Sidonie byla víc než jen aristokratická žena. Rozuměla přírodě a v dnešní době bychom ji označili za ekoložku. Její náhled na svět a lásku byl velmi moderní a přesně tak ji i komiks ztvárňuje. Pocta baronce Nádherné se vydařila a kniha se může stát ozdobou každé knihovny.

Název    Sidonie
Autor                Tereza Srbová, Petra Josefína Stibitzová
Nakladatelství            Labyrint
Místo vydání            Praha   
Rok vydání            2021
Vydání                1.
Počet stran            180
ISBN                978-80-88378-09-9
Ediční řada            Labyrint komiks

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení