Komiksy

Komiksy: Vlastislav Toman – Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana

1 1 1 1 1 (1 hlas)

O tom, že komiks je svébytným literárním žánrem, není jistě pochyb, ten český má navíc svá další specifika. Ale odborný výklad nechme na literárních vědcích. My jsme čtenáři. Podívejme se z čtenářského pohledu na Zlatou knihu komiksů Vlastislava Tomana, kterou vydalo nakladatelství XYZ.


knihaNa co se tedy můžeme těšit? Nejen na samotné komiksy, ale také na autora scénářů. Před každým komiksem je krátké intro, ve kterém se seznámíme s historií vzniku a původu daného komiksu.

A které z komiksů nás čekají? Celá šestidílná série o Malém bohovi a Kruanovi, která je doplněna o dvě povídky, které se v roce 1973 staly předlohou scénářů právě k těmto komiksům.

Dále jsou zde uvedeny komiksy na motivy románu A. C. Doyla První výprava do Ztraceného světa, Druhá výprava a Třetí výprava, ve kterých zavítáme do jihoamerického pralesa obývaného ještěry, které považuje věda za vymřelé.

Knihu uzavírají pro mě méně známé komiksy  z tvorby Vlastislava Tomana: Prázdniny s Marťany, který v roce 1971 vyšel v Teplické Revue. Jde o jediný komiks v této publikaci, který je černobílý. Je to podle autorových vzpomínek dáno tím, že lázeňský měsíčník vycházel černobíle a jiná možnost tedy nepřicházela v úvahu.

A zbývající dva jsou Planeta Xindlu a Šroťák.

Čtenáři se mohou těšit na ilustrace Františka Kobíka, Michala Kociána, Jiřího „Oskara“ Petráčka, Jiřího Veškrny a z mladší generace pak Petra Willerta a Karla Jerie.

Kniha mi připadá velmi zajímavá nejen pro komiksy, které mě vrací do dětství, ale i pro autorovy vzpomínky, úvody k jednotlivým komiksům a bez zajímavosti nejsou ani medailonky jednotlivých ilustrátorů. Čtenář tak má možnost poznat nejen samotné komiksy, ale autora i osobnost ilustrátora.

Z mého pohledu jde o velmi zdařile udělanou knihu, nejen svou formou, ale především svým obsahem. Milovník komiksů Vlastislava Tomana či ábíčkovský pamětník si ji jistě rád zařadí do své knihovny.

Autor: Vlastislav Toman
Název: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Nakladatelství: XYZ
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2022
Vydání: 2.
Počet stran: 342
ISBN: 978-80-7683-040-0

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení