Komiksy

Český komiks ze světa psů

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
il

Milí čtenáři, na úvod této recenze jsme pro vás přichystali malou anketku. Máte rádi legraci? A psy? Pokud jste dvakrát odpověděli ano, pak čtěte dál – máme pro vás totiž tip na skvělou knížku, při které se skvěle pobavíte a navíc proniknete do psí duše.



komiksTouto knížkou je malá brožurka s názvem Štěky Broka Špindíry. Obsahuje původně novinové stripy českého autora Petra Kopla, kterého možná někteří z vás znají jako ilustrátora některých publikací vydávaných u nakladatelství Fragment nebo jako tvůrce komiksu Návrat do Údolí stínů nebo komiksových předělávek slavných románů Dracula a Pes Baskervillský.

Kniha stripů Štěky Broka Špindíry vypráví o čtyřech letech života malého podvraťáka jménem Brok. Prožijete s ním období dětství i dospívání, život na ulici, v psím útulku i v cirkusu. Budete s ním dřepět před hospodou a loudit od číšníka a místních štamgastů pivo, které nade vše miluje, budete s ním okouzlovat šarmantní fenky pomocí nejzajištěnějších fíglů, jakými jsou zpravidla smrady všeho druhu (používáte i vy při svádění parfém Okoun Chanel?) a také budete zažívat nejednu groteskní situaci, kdy vás bude například drtit slon, jehož zvláštním znamením je, že se umí překvapivě plížit. Vidíte, že pes vlastně může mít podobný život jako my (tedy až na onu příhodu se slonem) – jeho krédem je užívat si života co nejvíce, a tak se těší dennodenně na mejdany, ráno se vzpamatovává z pořádné kocoviny a mezi tím stíhá ještě zažívat různé neuvěřitelné příhody. 

il

Zdá se, že autor Petr Kopl má bohaté zkušenosti se psy. Jinak by neodkázal tak živě ve svých černobílých stripech zachytit momenty, které jsou vlastní všem těmto čtyřnohým mazlíčkům. Až jsem si říkala, jestli nemám autora zažalovat, že se nechal inspirovat mým psem, který nejen že má řadu neduhů stejných jako Brok, ale dokonce i vypadá jako on. Malý, černý, chlupatý, prostě roztomilý oříšek, který dokáže svým pohledem obměkčit každého člověka. Ale chyba lávky: za tímto nevinným kukučem se skrývá potvůrka, která si dokáže svého páníčka pořádně ochočit a která dělá přesný opak toho, než co se od ní vyžaduje. Pokud se i vy pyšníte tím, že jste majiteli psa nebo psů, tak si sami vzpomeňte, kdy jste si říkali, kdo vlastně koho na procházce vede (někdy i vláčí), jestli ten pes není hluchý, že neposlouchá povely, nebo jestli si z vás nedělá legraci, když se hned po umytí zase vyválí ve smradlavé hromádce. Ostatně k onomu válení, což je motiv často se v stripech opakující, si můžete přečíst následující ukázku:

„Slyšeli jste ty čumáky vohrnutý?“
„Jo. To už fakt nevím, v čem by se měl jeden už dneska válet, aby těm čubkám udělal dobře.“
„Úplně vás chápu, chlapi. Ta moje svině má taky pořád rypák nahoru.“

K ní musím připojit malé vysvětlení: oni čumáci vohrnutí jsou fenky, kterým se nelíbí smrad linoucí se z psů válících se v bahně. Proto i ono označení „čubky“. A ke kritické poznámce psích pánů se navíc připojí prase, rochnící se vedle nich, proto tedy ono slovo „svině“ v poslední větě. Vidíte, jak si autor pohrává s jazykem, kdy při pouhém přečtení textu si může čtenář vsugerovat, že jde o lidský svět, v němž dané výrazy fungují jako vulgarismy, zatímco po zasazení stejného textu do zvířecího světa vše vyzní úplně jinak. Ostatně z ukázky vyplývá i to, že autorem je skutečně muž, který se občas rád opře i do něžného pohlaví a že některého jeho vtipy mohou být trošku ostřejší.

Knížka je přesycena kameňáky. Jeden strip je vtipnější než druhý, žádný z nich nevyzní naprázdno. Mohu říci, že se Petru Koplovi podařilo neuvěřitelné: český autor se vyrovnal slavnějším kocourům, jako je Garfield nebo Simonův kocour, a dokonce je podle mého názoru i překonal. Nelze říci nic jiného, že autorově odvaze tleskám a že doufám, že se brzy dočkáme dalšího pokračování úžasných Štěků.  

Další informace o autorovi a nové stripy s psem Brokem v hlavní roli naleznete zde: www.petrkopl.cz

Čtěte také: rozhovor s autorem Petrem Koplem

Komiks Štěky Broka Špindíry vydalo nakladatelství Crew

il

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení