Recenze: Odborná literatura

Čeští králové

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Historické osobnosti bychom mohli rozdělit do dvou velkých skupin. Jedna je ta, která dějiny vytvářela, psala a formovala, a druhá ta, která se dějinami nechala zmítat a věčně s nimi bojovala nebo se jí nakonec podrobovala zlomená. Do první takřka vždy patřili i králové. Panovníci, kteří na svých bedrech nesli tíhu celé země, byli představitelem státní moci, vzdělanosti, osvícení a někdy i odvahy a moudrosti.



Nakladatelství Paseka nám přineslo pět set osmdesát stránkovou publikaci s názvem Čeští králové, která pojednává právě o životě českých vladařů. Jejím základem se stal cyklus přednášek, které byly pořádány pod názvem Panovníci českých zemí v letech 2003 až 2006 v přednáškovém sále Národního muzea v Praze.

Profesor Petr Vorel a docentka Marie Ryantová se rozhodli z přednášek vytvořit publikaci, jež by nabízela kompletní a uspořádaný pohled na historii, kterou psali v českých zemích právě panovníci.

Třicet autorů z řad českých, moravských a slezských historiků a historiček se podílelo na vzniku knihy. Za všechny můžeme vzpomenout na jména jako Eduard Šimek, Dušan Uhlíř, Martin Wihoda, Ivo Cerman, Marie Bahenská, Kateřina Charvátová, Karel Maráz, Markéta Marková…

V devíti částech rozdělených na třicet devět kapitol, z nichž každá je věnovaná jednomu panovníkovi, se dozvíme všechny relevantní informace a teorie či domněnky nejen o soukromém, ale i politickém životě vládců. Podíváme  se tak blíž na sv. Václava, Boleslava II., Vratislava I., Vladislava II., prostudujeme si život Přemyslovců, Lucemburků a Habsburků, dostaneme se až ke králům z rodu Lotrinského, k Josefu II., Leopoldu II., Františku II., Ferdinandu V., Františku Josefovi I. a zakončíme naši pouť Karlem I. Habsbursko-Lotrinským.

Na závěr můžeme nahlédnout do tabulek, které nám ukazují přehled posloupnosti českých králů, či sledovat pokrevní posloupnost jednotlivých panovníků. Pro milovníky historie je připraven seznam literatury, který umožní všem nadšencům pustit se do podrobnějšího studování českých dějin.

Každého z panovníků se autoři snažili přiblížit čtenářům pomocí skutečné, domnělé či fiktivní ilustrace. Jak editoři poznamenávají hned v úvodu, pokoušeli se „do knihy zařadit vyobrazení méně známa, v některých případech (zvláště u králů ze starších dob) však byl výběr použitelných zpodobnění velmi omezený“.

Publikace nabízí nejen vysoce kvalitní, odborné a přehledné texty, ale i čtivé a zajímavé příběhy a osudy povětšinou mužů, kteří se mohli chlubit titulem český král. Hned v úvodu se můžeme dozvědět, že se kvůli širokému záběru knihy nedostaly na stránky všechny informace a některé osobnosti měly k dispozici menší prostor, než by si zasloužily, avšak prohlášení je spíš skromností editorů, než-li skutečným stavem.

Čeští králové určitě uspokojí i náročnější čtenáře a poskytne jim náhled do dějin českých zemí z pohledu těch, kteří nosili na hlavě korunu.

Jestli vás lákají doby minulé a víte, že kdo chce poznat budoucnost, měl by nejdřív začít se studiem minulosti, tak kniha Čeští králové je jako stvořena pro vás. Na jejích stranách se vám odkryjí příběhy nejmocnějších mužů země, kteří dlouhá léta určovali, kam se bude jejich národ ubírat. Rozhodovali o životech milionů a přitom častokrát nedokázali pořádně rozhodnout ani o tom svém.

Kdo se odhodlá po této publikaci sáhnout, určitě nebude litovat a vychutná si jízdu časem do poslední věty, do posledního oficiálního aktu posledního českého krále.

Knihu Čeští králové vydalo nakladatelství Paseka

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení