Recenze: Odborná literatura

Na cestě po České republice

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Prosluněné takřka letní počasí je pro výlety jako stvořené. Proč ale jezdit za hranice, když i v Česku na vás čekají nejrůznější turistická lákadly? Jako inspirace kam vyrazit vám může posloužit publikace Na cestě po České republice 2, která je vlastně knižním zpracováním oblíbeného pořadu České televize, jímž diváky vtipně provází hlasy Jiřího Bartošky a Miroslava Donutila.



knihaDruhého dílu knihy Na cestě po České republice se opět zhostil spisovatel a publicista Jan Cézar, který čtenáře vtipně, všímavě a hlavně zasvěceně stránku po stránce provází po známých i neznámých koutech českých luhů a hájů. Druhý díl publikace spatřil světlo světa v letošním roce. První díl byl vydán již v roce 2009 a, pro zajímavost, v témže roce obdržel cenu Egona Ervína Kische za významné dílo literatury faktu.

Knižní zpracování úspěšného televizního pořadu Na cestě po České republice čtenářům ve svém druhém dílu tentokrát představuje příhraniční oblasti (vyjma Prahy a Brněnska). Jmenujme například Strážnicko, Chodsko, Pálavu, Krkonoše, Karlovarsko nebo moje oblíbené Gorolsko.

V knize na vás čeká zábavné vyprávění o místních lidových zvycích, krojích a pověstech. Dozvíte se také o historii hradů, tvrzí a zámků a jejich strašidlech. Prostor dostane místní zvířena, rostlinstvo a zajímavé přírodní útvary a úkazy.

V jednotlivých kapitolkách je vymezeno místo také pro místní lidi. Autor se zde zpravidla zaměřuje na ty osoby, jež jsou zajímavé svým osudem nebo profesí a s nimiž byste se v reálu jen těžko mohli setkat. Ruku na srdce, máte snad ve svém okolí třeba ponocného nebo pastevce koz?

Ochuzeni nebudou ani ti z vás, co si rádi, čas od času, „smlsnou“ na krajových specialitách. Právě recepty na tyto dobroty nechybí ani v publikaci Na cestě po České republice 2.

Kniha se z větší části nese v odlehčeném duchu. Jako příklad vám předkládám ukázku s názvem Pastorální zpěvy s Bradem Pittem:

Pokud existuje na Pálavě krásnější povolání, než býti vinařem, pak býti na Pálavě pastevcem!
Není asi jiné povolání, kdy si při práci užíváte tak krásné výhledy do krajiny. Není zároveň asi ani jiné povolání, o němž panuje tolik iluzí. V první řadě jsem čekal nějakého tlustého baču a on nám přišel v ústrety Brad Pitt! Opravdu, milé dámy. Do hollywoodského krasavce mu nechybělo mnoho. Mnohá z vás by rozechvěle padla v lehké mdlobě do trávy. Pokud ne z toho, jaký je pan Igor Janás fešný pastevec, tak z jeho řeči…

(Cézar, Jan. Na cestě po České republice 2. Jota: Brno 2011, s. 28)

Jestliže znáte pořad Na cestě, jímž diváky provází hlasy Jiřího Bartošky a Miroslava Donutila, určitě si dokážete představit, v jakém duchu se ponese recenzovaná publikace, jež je knižním zpracováním tohoto pořadu. Kniha je výborně napsaná a díky tomu, že je nesmírně zábavná a vtipná (a navíc doplněná spoustou barevných fotografií), si troufám tvrdit, že ji budete mít přečtenou „natotata“ a vždy se k ní budete rádi vracet.

Knihu Na cestě po České republice 2 vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení