Recenze: Odborná literatura

Doncasterová a Holland rozkrývají největší záhady světa

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Anglická autorka Lucy Doncasterová a publicista Andrew Holland se snaží ve své nejnovější knize Největší záhady světa přijít na kloub záhadným zmizením, paranormálním silám, medicínským divům i zvláštnostem přírody. Jejich zjištění, založená podle slov autorů především na nejnovějších vědeckých zjištěních, jsou mnohdy velice překvapivá až šokující.



Concasterová a Holland poukazují na to, že některé jevy a skutečnosti odporují jednoduchému a jasnému výkladu, ačkoliv se je snažily a snaží rozluštit nejinteligentnější hlavy světa. Autoři se řadí do zástupu nepřeberného množství lovců a luštitelů záhad, kteří se snaží přijít na kloub (úspěšně i neúspěšně) nejrůznějším záhadám a tajemstvím světa.

V knize se například dozvíte o záhadném zmizení slavné autorky detektivek Agathy Christie, přečtete si o ztraceném světu Máyů a Aztéků nebo zjistíte, jak to bylo se sestavováním horoskopů pro nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Autoři se v knize rovněž pokouší odpovědět na otázky, jak vysvětlit okultní a věštecké schopnosti jasnovidců a šamanů, dokonalost mayského kalendáře a „moderních“ vynálezů starobylých kultur. Také se zabývají záhadou mimozemských civilizací, zvláštnostmi přírody i tajemnými náboženskými jevy.

Zajímáte-li se o záhadné a tajemné osoby, příhody či úkazy a pídíte-li se po tom, co za nimi vlastně vězí, kniha Největší záhady světa vám může na některé ze zapeklitých otázek odpovědět. Možná budete mile překvapeni, ale i zaskočeni a šokováni, co vám tato kniha všechno řekne.

Pro zajímavost: autoři knihy se zabývají také jednou prazvláštní záhadou z literárního světa. Týká se slavné anglické autorky kriminálních a detektivních příběhů Agathy Christie. Na závěr vám předkládám ukázku týkající se jejího tajemného zmizení:

Christie zmizela pátečního večera 3. prosince 1926. Když se policie jejího manžela Archieho dotazovala na alibi, musel přiznat, že víkend strávil s milenkou. Tato informace přivedla vyšetřující k podezření, že mohl mít motiv pro vraždu nebo že si spisovatelka sama sáhla na život.
Okamžitě bylo zahájeno rozsáhlé pátrání a příštího dne byl objeven její opuštěný automobil, ve kterém se našlo roztroušené oblečení a osobní věci spisovatelky. Vůz se nalézal v blízkosti lomu u jezera. To podpořilo podezření, že Agatha Christie spáchala sebevraždu. Nahrával tomu i fakt, že toto jezero se v jednom jejím románu stalo dějištěm utopení.
Policie proto nechala jezero prohledat, ale nic nenašla. Potom rozšířila pátrání i na sousední okruh této části venkova za účasti několika tisíc dobrovolníků. Ani takto široké pátrání však nepřineslo úspěch.
Po několika dnech vyplněných horlivou aktivitou tisku byla Christie poznána živá a zdravá v jedněch yorkshirských lázních, kde se inkognito ubytovala. Podle oficiálního vysvětlení trpěla ztrátou paměti následkem úmrtí své matky. Znělo to ale spíš jako výmluva než jako skutečná příčina jejího zmizení a veřejnost zůstala v pochybnostech.


Knihu Největší záhady světa vydalo nakladatelství Alpress

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení