Recenze: Odborná literatura

Základní pravidla grafického designu a způsoby jejich porušování

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
zena

Vždy, když se vymyslí nové zásady a postupy, najde se i tendence je překonat. To stejné platí i pro grafický design. Na toto téma vznikla v nakladatelství Slovart kniha s názvem Grafický design (Základní pravidla a způsoby jejich porušování), jejímž autorem je Timothy Samara.



knihaV první řadě jde o nekonvenční knihu, která hned v úvodu stanovuje dvacet pravidel, na jejichž základě se dá rozeznat kvalitní design. Zajímavé na tom je, že snad všechny zmíněné postupy lze uplatnit i mimo kariéru grafického designéra. Jako takové praktické rady do života se jeví výroky typu: Neopisujte, ignorujte módu, buďte univerzální, symetrie je největší zlo. Tato hesla se dají běžně využít v práci, při zpracovávání různých úkolů a projektů, v módě a výběru zboží. Přitom podstatou grafického designu jsou barvy, písmo, obrazy, forma a prostor.

Samotná publikace se může pochlubit pravidlem univerzálnosti. Je totiž určena jak těm, kteří se o grafický design dlouhodobě zajímají, tak i úplným začátečníkům. Autor všechny koncepty a profesionální postupy dokládá na řadě příkladů z grafické praxe. Čtenář může porovnávat práce jednotlivých grafických studií na přebalech knih, CD, plakátech, pozvánkách nebo ilustracích. Díky autorským komentářům se snáze proniká i k podstatě projektu a záměrům jeho tvůrců. Odhalíme symboliku barev, volbu konkrétního obrazu, typu písma a celkového rozložení grafických prvků.

Skrz tuto analýzu pronikneme i do psychologie barev, systému linií písma, logem vyjádřené myšlenky nebo do hierarchie jednotlivých sdělovaných informací. Snadno tak zjistíme, že grafický design může být pěkná věda. Jeho úkolem je vymanit produkt z všednosti všeho ostatního, s čím se lidé v každodenním životě setkávají. Originalita a okamžité zaujetí diváka některým z prvků jsou jedněmi z primárních cílů grafického designu.

Kniha Timothyho Samary Grafický design si na konci znovu pohrává s úvodní dvacítkou pravidel. Tentokrát jejich použití pro některé případy zpochybňuje. Přesně tak, jak je to u většiny zákonů. Občas se prostě musí porušovat. V této odborné publikaci se vám dokonce dostane profesionálního zdůvodnění, proč tomu tak může být. Na konci knihy tak autor doporučuje jít s módou, být symetrický nebo využívat ověřené koncepty.

Na závěr bych ráda vyzdvihla grafické zpracování knihy, které je do detailu promyšlené. Nejvíce mě zaujala obálka, jež obsahuje plastické grafické prvky. Na přední straně obálky narazíte i na jeden vtípek grafického designéra. Tzv. podtitul se v tomto případě stává skutečným podtitulem. Pod výrazným bílým nápisem „Grafický design“ vystupují tmavá písmena, která hlásají: „Základní pravidla a způsoby jejich porušování“. Musím se přiznat, že jsem si některých těchto prvků všimla až na druhý pohled. Ale i to je úloha grafického designu. Až při bližším zkoumání odhalí všechna svá tajemství a kouzla.

Knihu Grafický design vydalo nakladatelství Slovart

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení