Recenze: Odborná literatura

Němčina pro samouky

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Chcete se naučit německy, ale nemáte čas navštěvovat jazykový kurz? A nebo jste se německy učili na škole, ale nyní si v tomto jazyce nejste jistí? Pak byste si měli co nejdříve pořídit nějakou učebnici, která by vás seznámila se základy daného jazyka, abyste byli s to dorozumět se v základních životních situacích. A právě takovou je Němčina pro samouky, kterou již podruhé v upravené podobě vydalo nakladatelství Academia.

Autorky Božena Homolková a Irina Amelung v ní čtenáře seznámí se základy probíraného jazyka. V patnácti lekcích je procvičována gramatika zahrnující flexi ohebných slovních druhů, také různé syntaktické vazby, základní typy vedlejších vět a další úskalí němčiny. Gramatika je srozumitelně vyložena, neschází ani bohatá cvičení, která vám pomohou procvičit si probranou látku.

Na začátku každé lekce naleznete krátký německý text s českým překladem, slovníček obsahující kromě základní slovní zásoby i ustálená rčení a upozornění na zrádná slovíčka. Výhodou slovníčku je to, že v něm jsou často slova uvedena v širším kontextu, tj. v podobě slovního spojení nebo celé věty. Následuje gramatický výklad a praktická cvičení. Ta zahrnují jak typické úkoly typu „doplňte slova v správném tvaru“, „převeďte věty do minulého času“ apod., tak úkoly, díky nimž se seznámíte se základními reáliemi německy mluvících zemí. Neschází ani cvičení v podobě kvízů a křížovek. Navíc cvičení nejsou zaměřena pouze na látku osvojenou v dané lekci, ale budete si moci projít i souhrnná cvičení. Tak si zopakujete dřívější učivo, čímž si upevníte v paměti své vědomosti.

Každá kapitola je zaměřena na jedno téma, např. na cestování, gastronomii, telefonický rozhovor aj. Čtenář se tak naučí, jak se má zachovat (respektive jak se má domluvit) například při návštěvě restaurace nebo jak si má objednat jízdenku na vlak. Bude tak připraven na základní situace, při nichž by se v zahraničí bez znalosti cizího jazyka neobešel.

Učebnice pro samouky mají tu výhodu, že si jejich prostřednictvím můžete vybraný jazyk rychle procvičit, a to například při jízdě autobusem nebo v pohodlí domova. Nemohou ale zcela nahradit kontaktní výuku, při níž vás kvalifikovaný učitel nebo (ještě lépe) rodilý mluvčí opraví v případě špatné výslovnosti nebo špatně zvoleného gramatického tvaru. Čtenáři především schází možnost probíraný jazyk slyšet, tj. zvyknout si na jeho mluvenou podobu. To vyřešily autorky recenzované publikace audionahrávkou, kterou si mohou všichni zájemci stáhnout na stránkách nakladatelství Academia.

Němčinu pro samouky I řadím ke kvalitním jazykovým učebnicím, které pomohou čtenáři osvojit si základy německého jazyka. Z toho důvodu doufám, že se brzy dočkáme i nového vydání druhého dílu z roku 2003.

Knihu Němčina pro samouky I vydalo nakladatelství Academia

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení