Recenze: Odborná literatura

Bais: Rovnice

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kalkulacka

Matematické rovnice pro určitou část populace představují noční můru, ovšem jak ukazuje ve své knize Sander Bais, zcela zbytečně. Celá klasická a moderní fyzika je zde shrnuta do několika, podle autora, nejdůležitějších a nejzajímavějších rovnic, které popisují různé fyzikální jevy. Kniha se snaží zprostředkovat krásu a vzrušení z toho, co nám tyto rovnice říkají. A s jakými rovnicemi se v knize setkáme? Nezbývá než knihu otevřít a začíst se do jejích kapitol.



knihaÚvodní část knihy je věnována stručnému popisu matematických nástrojů používaných ve fyzice, jako jsou derivace, různé operátory apod. Další části jsou věnovány různým oblastem fyziky od klasické mechaniky přes elektrodynamiku a Einsteinovy teorie relativity až po teorii superstrun. První rovnice tak zachycuje Newtonův gravitační zákon, další rovnice/kapitoly zákony elektrodynamiky, solitonů, termodynamiky až po nejmodernější a jistě nejnáročnější partie fyziky – teorie superstrun.

Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny na tři základní části. První částí je popisovaná rovnice, druhou popis rovnice a popisovaného zákona. Poslední část je věnována autorům rovnice a jejich životním osudům. Čtenářům se tak naskýtá možnost seznámit se s daným fyzikálním zákonem zasazeným do dobových souvislostí.

Každá kapitola se věnuje jak matematické, tak fyzikální stránce daného fyzikálního jevu, zmiňuje zajímavosti, které s ním souvisí, a navíc uvádí i zajímavosti ze života lidí, kteří byli se vznikem rovnice spjati.

Knihu nelze než doporučit jak přírodovědně orientovanému čtenáři (čtenářky nevyjímaje), který se seznámí s přístupem autora k dané problematice, tak i humanitně orientovanému čtenáři, který získá hlubší pohled na přírodní zákony a na způsoby, jak je vědci zkoumají a popisují.

Kniha jako taková je navíc vydána ve velmi pěkné úpravě, která není pro tento typ publikací obvyklá.

Knihu Rovnice: Symboly poznání vydalo nakladatelství Dokořán

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení