Recenze: Odborná literatura

X-Meni ožívají pod taktovkou Jeffa Parkera

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
obr

Před více než čtyřiceti lety začalo komiksové nakladatelství Marvel vydávat příběhy, v nichž skupinka superhrdinů čelila nejrůznějším padouchům pokoušejícím se o vládu nad světem. Stan Lee a Jack Kirby se tak zapsali do dějin světového komiksu, neboť dali vzniknout fantastickému světu, jenž nyní ožívá pod taktovou scénáristy Jeffa Parkera.



komiksNedávno vydalo nakladatelství BB art jeho komiksovou knihu s názvem X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek. Ta obsahuje osm kratších příběhů z prostředí Xavierovy školy, která je určena pro nadanou mládež. Pod pojmem nadaná mládež se rozumí superhrdinové, neboli X-Meni, kteří se ve škole musí naučit užívat své speciální schopnosti, aby se neobrátily jednoho dne proti nim. A není to nic jednoduchého, jak se budete moci sami přesvědčit spolu s pěticí prvních studentů. Mezi nimi to jsou neohrožený Cyclops, ledový Iceman, Beast se smrtícím pohledem, neodolatelná Marvel Girl a milionářský synáček Angel.

Jde vlastně o první třídu X-Menů, která se pod vedením profesora Xaviera, nadaného telepatickými schopnostmi, dostává do nejrůznějších situací, v nichž budou muset využít své superschopnosti. Jednou to je střet s ještěrčím mužem, poté s rudým ďáblem nebo sněžným obrem. A aby toho nebylo málo, musí se X-Meni vypořádat i s nebezpečím ve světě mrtvých či ve virtuální realitě vytvořené nevědomky profesorovým podvědomím.

Na první pohled je vám jasné, že osm příběhů nabízí možná až příliš pestrou směsici. A aby toho nebylo málo, můžete v nich nalézt kromě mutantů a různých světů i tématiku mimozemšťanů nebo setkání s jiným komiksovým hrdinou, a to se slavným Thorem. Každý příběh je jakoby ze zcela jiného žánru, přičemž všechny spojuje pouze pětice hlavních hrdinů a hlavní téma, jímž je boj dobra se zlem. Jednou si budete připadat, jako kdybyste četli sci-fi (příběh Skrull-Meni), jindy parodii na červenou knihovnu (příběh Chcete chodit s milionářem?) nebo na příběhy s Indianou Jonesem (příběh Lovci pokladů). Je téměř neuvěřitelné, že všechny příběhy má na svědomí jediný scénárista...

Mně osobně toto střídání žánrů, prostředí a témat při četbě nevadilo, naopak jsem jej přivítala jako dobré zpestření jinak stále se opakujícího hlavního motivu. Příběhům nechybí ironie a vtip. Jako nejzábavnější hodnotím hned druhý příběh s názvem Pták, zvíře a ještěrka, v němž se zajímavě prolínají dvě dějové roviny – jedna, v níž se část X-Menů trápí v bažinách bojem s ještěrčím mužem, a druhá, v níž si ostatní X-Meni hoví na pláži a užívají si prázdnin.

X-Meni tu jsou zachyceni v pubertálním věku, kdy využívají každé volné chvilky k lenošení a randění. A pokud je nebaví nudné vyučování ve škole, raději si na pár hodin někam odskočí (nebo spíše – v případě Angela obdařeného křídly – odletí).

Komiks doporučuji všem milovníkům X-Menů a vůbec všech příběhů o superhrdinech.


„Evoluce člověka dosáhla dalšího stupně – Homo Superior. Nikdo netuší, jestli to do budoucna znamená naději... nebo jestli to přinese konec lidské rasy.“
(Parker, J. X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek. Přel. J. Kočová. Praha: BB art 2011, s. 3.)

„Aspoň jsme mu ukázali, kdo je tady šéf.“
„Jo. On.“
(Parker, J. X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek. Op. cit., s. 39.)

Komiks X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek vydalo nakladatelství BB art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení