Recenze: Odborná literatura

Jak přitáhnout děti k dějinám?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Je všeobecně známé, že co se stalo před více než několika hodinami, považují děti za událost někdy z pravěku. Jak je potom nenásilnou formou přitáhnout k dějinám českých zemí a k životopisům nejvýznamnějších panovníků? Na pomoc vám přichází Martina Drijverová se svojí knihou Čeští panovníci byli taky jenom lidi – zajímavosti ze života českých vladařů.



knihaNázev je poněkud zavádějící. Spíše než o zajímavosti ze života panovníků jde o jakousi galerii jejich vlastností, osudů a vyhlášek. V knize dokonce nejsou ani všichni, kdo se v průběhu staletí na českém (ať knížecím, nebo královském) trůně vystřídali. Autorka začíná až prvním, tehdy ještě nedědičným králem Vratislavem II.

Někde autorka neváhá přeskočit několik panovníků a pokračovat až těmi, kteří čtenáře zaujmou, jinde zase probírá zamotané rodinné vztahy a zabíhá do podrobností. Postupuje pak po generacích, cituje staré kroniky.

Knihu doplňují leckdy až komiksové obrázky od Vojtěcha Otčenáška. U každého panovníka zobrazuje nejdůležitější kapitoly jeho života. Někdy se však opakuje, a kdyby se nad ilustrací neskvěl nápis, že jde o pohřeb toho a toho krále, čtenář by se skoro vsadil, že jde o druhou verzi smrti vládce, o kterém si četl o několik stránek dřív.

Na první pohled by se mohlo zdát, že jsou čeští panovníci určeni spíše pro menší čtenáře. Napovídají tomu ilustrace v každé kapitole, relativně velká písmenka i podrobná vysvětlení takových pojmů, které by měl znát každý školou povinný. Ocení ji ale také všichni, kdo si chtějí zopakovat poznatky z hodin dějepisu 2. stupně ZŠ.

V některých kapitolách Drijverová splní svůj slib, že půjde o zajímavosti ze života českých vladařů. Kdo by to byl řekl, že poslední Přemyslovec Václav III. byl opilec a svým přátelům pod vlivem alkoholu daroval kde co? A jak to bylo s korunním princem Rudolfem a jeho milenkou? Byli nalezeni spolu, oba zastřelení…

Co se historických skutečností týče, musím uznat, že se kniha Martině Drijverové opravdu povedla. Celkově jí však uškodilo množství gramatických chyb v textu. Při troše dobré vůle se sice dá říct, že jde jenom o překlepy, ale dobrý korektor by je neměl přehlédnout. Na druhou stranu však musím říct, že jich tam bylo podstatně méně, než je v dnešních knihách běžné.

Publikace stylu Čeští panovníci byli taky jenom lidi jsou ve verzi pro dospělé v módě už několik let. Drijverová je první, kdo se rozhodl něco takového napsat i pro děti a mládež mladší patnácti let.

Ukázka z knihy:

Manželku, v tu dobu pobývající v Olomouci, už s sebou Vratislav vzít nestihl. Muselo jí to být líto, asi se taky bála, co s ní bude… Netrvalo dlouho, zemřela, a s ní i dosud nenarozené děťátko. Chuděra, ani se neví, jak se jmenovala, snad Marie. Možná taky, že Kateřina…
Vratislav se uchýlil do Uher, ke dvoru Ondřeje I. Usoudil, že bez ženy muži dobře není, proto se oženil podruhé, s uherskou princeznou Adlétou.

(Martina Drijverová: Čeští panovníci byli taky jenom lidi – Zajímavosti ze života českých vladařů. Praha: Computer Press 2010, s. 7.)

Knihu vydalo nakladatelství Computer Press

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení