Recenze: Odborná literatura

Věnujte dárečky v originálním balení

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
darek

Už zítra bude většina českých domácností slavit Štědrý den. Na tuto chvíli se těší každé malé dítě i dospělí. A to nejen z toho důvodu, že na ně čeká nadílka pod stromečkem, ale i proto, že budou právě oni moci obdarovat své nejbližší. Aby byla jejich radost ještě větší, můžete pro ně dárky zabalit netradičním způsobem. Jak? To se dozvíte v knihách Radky Křivánkové.



rk

Radka Křivánková se profesionálnímu zdobení dárků začala věnovat jako vůbec první u nás. V roce 1995 založila firmu Odborné balení dárků, která nabízí jak profesionální dárková balení, tak pořádání kurzů a předváděcích akcí doma i v zahraničí. Vlastní rovněž prodejnu nabízející svým zákazníkům veliké množství materiálů a jiných potřeb pro balení dárků. O tom, že je Radka Křivánková jedničkou v tomto oboru, svědčí jména slavných osobností, pro něž balila dárky (mezi nimi např. Václav Havel, princezna Diana, japonský císařský pár). Je rovněž zapsána v Guinessově knize rekordů a na svém kontě má již pět knih věnovaných ozdobnému balení.

Dnes si představíme trojici jejích publikací nazvaných Ozdobné balení dárků.

baleniPrvní díl vyšel poprvé v roce 2003, avšak vzhledem k veliké poptávce bylo nakladatelství MAC nuceno vydat jej podruhé, a to v roce 2011. V úvodu této knihy se seznámíte se základními materiály a pomůckami, které budete k balení dárků potřebovat. Následuje vysvětlení základních technik balení, navíc je tu – na rozdíl od dalších dvou dílů – připojena kapitola o vytvoření jednoduché mašle, dvojité mašle a kokardy. Ve 14 kapitolách naleznete 50 originálních nápadů na balení dárků, seřazených podle různých svátků a příležitostí k darování (např. narozeniny a jmeniny pro ženy/muže/děti, Valentýn, svatba, Velikonoce, promoce, Vánoce aj.). Kromě klasicky vyhlížejících dárků vám autorka poradí, jak zabalit dárky pro pány, aby balení vypadalo jako kravata či košile, vtipně vyhlíží rovněž balení dárečků pro děti mající tvar dortu, autíčka či zavinovačky. Přestože jsou některá balení poměrně nákladná (na balení potřebujete např. látku, šátek, oboustrannou lepenku či krajku), naleznete mezi nimi i ta, u nichž si vystačíte se základními potřebami.

Letos podruhé vyšel rovněž druhý díl (první vydání je z roku 2004). Ten obsahuje rovněž úvod seznamující čtenáře se základy ozdobného balení, přibývají však rady, jak zabalit dárky podle tvaru (hranatý dárek, trojúhelník, kulatý dárek, osmihran). Kniha obsahuje přes 60 postupů, seřazených podle jednotlivých měsíců v roce. Ke každému měsíci autorka přidělila 5 způsobů dárkového balení. Na knize musím ocenit, že nekopíruje nápady z předchozího dílu, ale naopak vyniká originalitou a fantazií. Napadlo by vás třeba zabalit dárek, aby vypadal jako sklenice s limonádou nebo jako peněženka? Na rozdíl od prvního dílu je tu navíc připojen rozšířený obsah s malým vyobrazením všech balení. Novinkou jsou rovněž obrázky mašliček u jednotlivých fotografií, podle nichž poznáte, jak je daný postup složitý.

baleni


Třetí díl vyšel poprvé v roce 2005, podruhé pak 2011. Od předchozích dvou se liší svým rozdělením. První část se jmenuje Jak vyrobit krabičky. V ní naleznete 20 nápadů na tvorbu krabiček podle toho, komu jsou určeny (pro pány/dámy/děti) a při jaké příležitosti budou předávány (svatba, Vánoce). Následuje kapitola Jak vtipně darovat peníze, obsahující rovněž 20 originálních postupů. Dozvíte se, jak z peněz vytvořit třeba motýlka, holubici či kytici, které můžete věnovat samostatně, nebo je použít jako dekoraci k jinému dárku. Poslední část je zaměřena na balení dárků podle tvaru a velikosti předmětu, jenž má být zabalen. Naučíte se tak vytvořit originální balení deštníku, láhve, kočárku pro panenky nebo pánvičky.

Pokud rádi tvoříte a chcete potěšit své blízké originálně zabaleným dárečkem, pak byste měli mít po ruce vždy tuto trojici knih. Autorka vám v nich prozradí, jak lze nápaditě zabalit dárky všeho druhu, navíc lze postupy uvedené v knihách variovat, takže na jejich základě můžete vymýšlet nové a nové způsoby, jak dárky zabalit. Sama do knih často nahlížím a nechám se jimi inspirovat. Autorce chci proto za všechny čtenáře poděkovat, že se s námi podělila o svá tajemství.

Knihy Ozdobné balení dárků 1. díl, 2. díl a 3. díl vydalo nakladatelství MAC

Čtěte také:
Radost z dárků může být ještě větší


knihy

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení