Recenze: Odborná literatura

Tajemství skrytých dimenzí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
hvezdy

Kniha, kterou bych vám rád představil, si pohrává s myšlenkou, že náš svět nemusí mít pouze tři prostorové (nahoru-dolů, doleva-doprava, dopředu-dozadu) a jeden časový rozměr, ale že jich může být více. Že si další rozměry neumíte představit?! Nic si z toho nedělejte, je to normální! A jak by takové dimenze vypadaly a jak by se projevovaly? Neváhejme a otevřeme knihu Lisi Randall Tajemství skrytých dimenzí vesmíru - Pokřivené průchody, kterou vydalo nakladatelství Paseka.



knihaKniha je rozčleněna do šesti částí. V její úvodní části nás autorka seznamuje jednak s důvody, které ji vedly k tomu, že se rozhodla knihu napsat, a s úvodními úvahami nad problematikou prostorových rozměrů. Vše je velmi srozumitelné (zde má svůj podíl i překladatel) a názorně pojaté.

Fyzika extradimenzí se opírá o výsledky fyziky z počátku 20. století, a proto se v následujících částech knihy vrátíme v čase o více jak sto let zpět. Autorka nás v této části stručně seznámí s hlavními myšlenkami speciální a obecné teorie relativity a kvantové teorie, které bude k dalšímu výkladu potřebovat, a zároveň na těchto teoriích ukazuje, jak fyzika funguje.

Třetí část věnuje autorka elementárním částicím a fyzikálním modelům, které vysvětlují jejich existenci anebo jejich existenci předpovídají. Touto částí už má autorka připravenu půdu pro to, aby čtenáře mohla podrobněji seznamovat s extradimenzemi. Naplno se pouští do jejich úžasného světa. V poslední části se zamýšlí nad tématem extradimenzí ke vztahu k realitě.

V knize je patrné autorčino zapálení pro jednu z možných cest, kterou se fyzika 21. století může vydat. Velkým kladem knihy je, že Lisa Randall není fanatickou zastánkyní jednoho směru a uvědomuje si, že poslední slovo musí mít experiment, který rozhodne, která z těchto myšlenek je cestou k hlubšímu pochopení přírody a která ne.

Přínosem pro čtenáře je i to, že každá kapitola je zakončena stručným přehledem nejdůležitějších závěrů dané kapitoly a že kniha je opatřena slovníčkem pojmů, kterých se na čtenáře během četby hrne nepřeberné množství.

Velmi vhodnou součástí jsou i matematické poznámky, které jsou umístěny na samý závěr knihy. Čtenář neznalý matematiky si tak knihu může přečíst bez nutnosti zabývat se matematickými vzorci. Naopak ten, kdo by rád nahlédl i do matematického pozadí zmiňovaných fyzikálních teorií, jistě tyto matematické poznámky uvítá. Osobně jsem za tu trochu matematiky rád, alespoň je vidět, že fyzika není „povídací“ vědou.

Příjemně mě také překvapila „kapitola“ nazvaná „Českému čtenáři“, ve které český částicový fyzik prof. Jiří Chýla podal svůj komentář ke knize. Seznamuje nás v něm se svým pohledem na knihu a na cesty moderní teoretické fyziky. Pamětníci a zároveň zájemci o populární podání moderních fyzikálních teorií si možná vzpomenou na jeho velmi kritickou a vášnivou recenzi Elegantního vesmíru od Braina Greena, na kterou stejně kriticky a vášnivě reagoval její překladatel dr. Luboš Motl.

Kniha Lisi Randall Tajemství skrytých dimenzí vesmíru - Pokřivené průchody, kterou jsem vám rád představil, si pohrávala s myšlenkou, že náš svět nemusí mít pouze tři prostorové (nahoru-dolů, doleva-doprava, dopředu-dozadu) a jeden časový rozměr, ale že jich může být více. Že si další rozměry neumíte představit ani po přečtení této knihy?! Nic si z toho nedělejte, je to normální!

Knihu doporučuji všem, kteří rádi odhalují tajemství světa a kteří se rádi nechají unášet na křídlech své představivosti.

Knihu Tajemství skrytých dimenzí vesmíru vydalo nakladatelství Paseka

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení