Recenze: Odborná literatura

Jaká jsou vaše pravidla pro spokojený život?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Kniha 100 zlatých pravidel pro spokojený život britského spisovatele Richarda Templara předkládá návody, jak učinit každý den šťastnějším a smysluplnějším. V příručce najdete rady přímo pro vás, pravidla pro partnerský život či pro přátelství a rodinu. Kniha vás také zasvětí do společenských pravidel a dá vám pár obecných pravidel pro nabytí spokojenosti. Pouhé přečtení spokojenost nepřinese, může vám ale ukázat cestu k jejímu získání.

kniha
Richard Templar je autorem několika bestselerů, při jejichž psaní využil své pozorovatelské schopnosti a zároveň zhodnotil třicetileté zkušenosti ve světě businessu. Pravidla a rady jsou obvykle prezentovány na dvou stranách, čímž se kniha stává pro čtenáře stravitelnější. V nakladatelství Grada zatím vyšly tyto jeho tituly: 100 zlatých pravidel, jak být dobrým rodičem, 100 zlatých pravidel, jak zbohatnout, 100 zlatých pravidel pro spokojený život a 107 zlatých pravidel úspěšného života.

Někteří lidé zkrátka umějí žít. Aniž by se příliš namáhali, snadno dosáhnou úspěchů a každý je má rád. Jsou spokojení a uvědomují si, co je v životě opravdu důležité. Proč bychom se potom i my nenaučili pár pravidel pro spokojenější život? Tato příručka poskytuje spoustu nápadů, jak vylepšit svůj život. Pravidla pomohou užít si život, snadněji zvládat nepříjemné události a celkově se stát šťastnější bytostí.

Kniha je psána civilním jazykem a myšlenky obsažené v knize nejsou převratné. Určitě všichni podvědomě tuší, jaká jsou pravidla pro spokojený život, ale díky tomuto titulu si je můžete utřídit a vybrat si ta, která považujete za důležitá. Pokud je ovšem člověk v podobné literatuře sečtělý, možná bych doporučila sáhnout již po knize specializované přímo na oblast vašeho života, která vás zajímá.

100 zlatých pravidel pro spokojený život je rozhodně zdrojem inspirace pro každého. Při čtení některých pasáží jsem si uvědomila, jak snadno můžu změnit svůj nynější život k lepšímu. Samozřejmě, že sny jsou skvělé, ale i skutečnost může být příjemná. Je ovšem důležité knihu jen neprolistovat, ale skutečně si vzít rady k srdci. Pouhé přečtení život nezmění. Důležité je se zastavit a vděčně si uvědomit, co již máme. Nikdy však nesmíme přestat snít a užívat si každý den naplno, protože každý rok našeho života ubíhá rychleji a rychleji.

Nejvíc mě zaujala myšlenka, že pokud každý den uvítám jako důležitý a třeba se podle toho i obleču, udělá to divy s mou hrdostí, sebeúctou a sebevědomím. Následkem toho budu vnímat události dne jako pozitivnější. Richard Templar také radí, že pro spokojenější život je důležité v něco věřit. S tím se plně ztotožňuji. A je úplně jedno, v co kdo věří. Mezi další pravidla pro spokojený život patří i rady, jak se angažovat, udržovat kontakty s blízkými a než brblat, raději mlčet, a především se nikdy nepokoušet mlátit hlavou do zdi. Ke knížce doporučuji usednout do měkkého křesla, dát si šálek čaje a nad každou větou meditovat. Pak se rady snáze zapamatují a později i aplikují v reálném životě.

Ukázka z knihy:

Neváhat

Zvažte šance a pak se podle toho zařiďte. Když budete váhat, příležitosti vás minou bez povšimnutí. Když budete příliš dlouho přemýšlet, nikdy se nepohnete z místa. Jakmile zvážíme možnosti, rozhodneme se, vybereme si a pustíme se do toho. V tom je tajemství úspěchu. Neváhat znamená nečekat, až nám druzí pomůžu, nebo až se rozhodnou za nás. Neváhat znamená, že když narazíme na nějakou nevyhnutelnost, vrhneme se na ni po hlavě a užijeme si to. Proč čekat, když se stejně nedá nic dělat?

Nepochybovat

Jakmile se pro něco rozhodnete, už se tím nijak nezabývejte. Přestaňte o tom přemýšlet a bavte se – uvolněte se a nechte to být. Přestaňte se trápit. Zítřek tak jako tak přijde. V životě nejsou žádné pochybnosti. Život prostě je. Věřte si. Buďte odhodlaní. Buďte si jistí sami sebou. Jakmile se rozhodnete pro pevně daný kurz, cestu, plán, pak jej dotáhněte do konce. Nepochybujte, jestli jste udělali správně, a zcela jistě uspějete. Pokračujte v cestě a bezvýhradně důvěřujte svému úsudku. 

(TEMPLAR, R.: 100 zlatých pravidel pro spokojený život. Praha: Grada 2007, s. 41.)

Knihu 100 zlatých pravidel pro spokojený život vydalo nakladatelství Grada

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení