Recenze: Odborná literatura

Neodoláte sama sobě

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Která mladá dívka kdy nezatoužila potom, aby jí muži padali k nohám? Která z žen si nepřála, aby jí ctitelé nosili růže a horovali pro její krásu a dobrotu? Tak proč se nestát plamenem, který přitahuje můry? Proč hledat, když můžete být sama nalezena? Když můžete nalézt sama sebe? A o tom, jak probudit svou neodolatelnost, pojednává kniha Jak být neodolatelná pro každého muže.

Knihu Jak být neodolatelná pro každého muže měla spisovatelka Marie Forleo – odbornice na vztahy pro internetový server Fox News – raději pojmenovat Jak být neodolatelná sama pro sebe. To útlou knihu vystihuje lépe. Kniha má celkem dvanáct kapitol – např. Pět pravd, které musí znát každá neodolatelná žena; vyhoďte svůj seznam požadavků na perfektního muže; rodiče vám život nezničili (a i kdyby…), mějte svůj vlastní život a jiné.

knihaNenaleznete zde návody, jak sehnat manžela, ale jak nechat zazářit sama sebe, svou osobnost. A už vůbec se zde nedočtete, jak manipulovat s muži, aby s vámi chtěli žít. A taky proč? Copak je možné získat a udržet pozornost opačného pohlaví jen díky rafinovaných trikům, intrikám a fintám? A stojí to někomu vůbec za to? Ne, lepší je zůstat sama sebou. Navíc komu by se chtělo po zbytek života přetvařovat?

Jak být neodolatelná pro každého muže se proto soustředí především na čtenářku. Marie Forleo chce ukázat ženám, jak mohou být šťastné a spokojené i bez vytouženého prince na bílém koni. Také čtenářku nabádá, aby byla sama sebou, veselejší a uvolněnější, protože teprve pak se může projevit její neodolatelnost a přitažlivost.

Abych řekla pravdu, knížku jsem si začala číst tak trochu z recese. Příliš jsem od ní neočekávala. A ke všemu ten otřesný úvod, kdy byla kniha bezmála několika desítkami lidí vychvalovaná až do nebe! To jsem si vskutku myslela, že publikace bude jeden velký průšvih a ztráta času. Ale kniha Jak být neodolatelná pro každého muže mě posléze mile překvapila. Dodává odvahu a elán. Je velmi čtivá, zábavná a nadčasová.

Nad některými úryvky jsem se od srdce zasmála, nad jinými si uvědomila, jak jsou stereotypy hluboko zaryty do mé mysli. Ani nedokážu spočítat, kolikrát jsem si nad ní řekla: „Aha,“ „Hmm,“ a „Jejda, to sedí.“ Díky knize jsem si znovu připomněla, že nejdůležitější je zkrátka být, žít a nebrat vše tak vážně. A tak upřímně doufám, že některé myšlenky postupně uplatním v praxi, protože by to pro mě bylo jedině plus. A určitě nejen pro mě, protože když se začnete mít ráda, svět bude vaše myšlenky zrcadlit. A to za to stojí přeci, jé, jé, jé.

Ukázka z knihy:

Řešte svůj problém s myšlením
První krok k rozhodnutí, že skoncujete s pitím, předpokládá přiznat si, že pijete. A většina žen, včetně mě, má určitý problém s „myšlením“ – hlavně když dojde na muže a na vztahy. Příliš přemýšlíme a příliš mnoho našich myšlenek se opakuje, jsou klamné a vyloženě jedovaté. Takže první krok na cestě k odbourání našeho problému s „myšlením“ uděláme, když si přiznáme, že nějaký problém máme.
Říká se, že lidem prolétne hlavou přibližně padesát až šedesát tisíc myšlenek denně, a že devadesát pět procent z nich jsou stejné jako včera. To znamená, že se všichni neustále dokola podvědomě „krmíme“ stejnými nepřesnými informacemi. Není divu, že se vám zdá, jako by se stále nic neměnilo.
Cesta ven vede přes introspekci. Snažte se prozkoumat, jak je v současné chvíli nastaveno vaše myšlení a názorový systém, pokud jde o muže a o vztahy. Zamyslete se nad tím, čemu věříte, a hlavně, proč tomu věříte. Zeptejte se samy sebe: „Kdo mi vnukl tuto myšlenku? Kdo řekl, že to tak je? Prospívá mi to?“ V případě poslední otázky bych si tipla, že z větší části nikoli.
(FORLEO, M. Jak být neodolatelná pro každého muže. Překl. Z. Veselá. Praha: Grada, 2010. s. 38.)

Knihu Jak být neodolatelná pro každého muže vydalo nakladatelství Grada

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení