Recenze: Odborná literatura

Uháčkujte si vlastní sněhovou přeháňku

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Proč zbytečně utrácet peníze za vánoční dekoraci, když bohatě stačí trocha příze, háček a šikovné ruce? K tomu alespoň svádí kniha Sněhové vločky z nakladatelství Metafora. Těšit se můžete na sto vzorů, které zvládnou i začátečníci.

 

vlockyTomu, že je kniha určena i pro začátečníky, odpovídá celé zpracování. Na začátku autorka vysvětlí, co budete k háčkování potřebovat, ale nezapomene ani na speciální pomůcky, které vám usnadní výrobu vlastních vloček. Tou je především deska, na kterou budete hotové výrobky napínat, aby si zachovaly své specifické vlastnosti. Tuhle praktickou věcičku si podle návodu hravě vyrobíte z materiálu, který najdete doma.

Pak následuje přehled technik, jimiž jsou jednotlivé vločky vyrobeny. A pochopitelně nechybí vysvětlení základních pojmů, jako je řetízek, dlouhý a krátký sloupek nebo pevné očko. S tím souvisí i další způsoby značení, které se každý zájemce o háčkování musí naučit. Jediným problémem možná trochu je, že takových značení jsou tři druhy – americké, anglické a české. To však platí jenom u slovního označení, symboly jsou ve všech jazycích stejné.

Na následujících stránkách pak najdete galerii vloček. Jsou nafocené v konečné verzi a obvykle je každý vzor ve dvou barvách, a člověk si tak lépe představí, která příze bude pro jeho záměry nejvhodnější. Každý vzor je označen číslem (v knize je celkem sto vzorů) a nechybí ani jeho název. Podle těchto indicií najdete ten správný návod. Pod názvem a číslem vločky najdete nejdůležitější informace – kolik příze bude potřeba (tento údaj je poněkud neobvykle uváděn v metrech) a jak velký bude konečný výrobek. Pro zajímavost pak najdete poznámku, které skutečné vločky se staly inspirací jednotlivým vzorům.

Na posledních stranách jsou zobrazeny některé návrhy, jak je možné háčkované vločky použít. Jako samozřejmost by se mohla zdát různá přáníčka nebo ozdoby k zavěšení. Originální možností je našít vločky na oblečení, případně z vloček vyrobit šál či jimi zdobit polštářky, ze kterých se tak rázem stane zajímavý doplněk interiéru.

Všechny vločky jsou seřazeny podle obtížnosti a každý postupem času může zkusit navrhnout vlastní vzory. I s tím se v knize počítá, ale než se dáte do vlastního navrhování, je potřeba si uvědomit, že každá vločka musí mít šest cípů. K vlastnímu navrhování si stačí jenom přečíst základní návod, podle kterého si s nimi poradí i začátečník, protože stačí použít jen obyčejný řetízek.

Každá vločka se stává originálem a skýtá nespočet možností – už pouze v tom, kolik různobarevných verzí můžete vyrobit a zajímavě také měnit sílu příze. Vše závisí jen na vás a vaší fantazii.

Knihu Sněhové vločky vydalo nakladatelství Metafora

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení