Recenze: Odborná literatura

Jak se stát úspěšným manažerem

1 1 1 1 1 (1 hlas)
detail

Kniha Management s podtitulem Organizování, rozhodování, ovlivňování autora Ladislava Blažka je vhodná jak pro studenty vysokých škol různých zaměření, tak pro cílevědomé potenciální uchazeče o vedoucí pozice, kterým nechybí ambice stát se schopným a úspěšným manažerem.

Dílo se, jak je zřejmé z podtitulu knihy, zaměřuje především na procesy organizování, rozhodování a ovlivňování náležící manažerské pozici v organizaci.

knihaV první části knihy se dozvídáme o obecných východiscích managementu a jeho novodobé historii. Druhá část knihy se zaobírá procesem organizování. Nejprve se v teoretické rovině dozvídáme, co je to organizace, jaká je její podstata, jak je možné organizace sdružovat, dále též jaké jsou vhodné organizační struktury podniku. V závěru kapitoly jsou předloženy možné typy dělby práce, rozpětí řízení a dělby pravomocí v organizaci, což pomáhá manažerovi zvolit si nejvhodnější variantu pro daný podnik. 

Následující kapitola je věnována rozhodování. Zprvu jsou rozebrány poměrně známé poznatky, a to rozdíl mezi kolektivním a individuálním rozhodováním a příprava rozhodnutí. Poté autor přechází k analýze procesní stránky rozhodování, kde rozebírá fázi definování problému, jeho analyzování, generování řešení, klasifikaci navržených řešení a nakonec samotné přijetí rozhodnutí. Rozhodování dle autora probíhá ve třech situacích, a to za podmínek jistoty, nejistoty či rizika, přičemž druhá jmenovaná podmínka je v praxi nejčastější.

Poslední kapitola se věnuje ovlivňování. Řeč je především o motivaci zaměstnanců k lepšímu výkonu a větší oddanosti firmě. Jak pracovníky správně motivovat, aby cíle firmy považovali za cíle vlastní? Je vůbec možné tohoto v podstatě ideálního stavu dosáhnout? A jak vysoké náklady tomu organizace jako celek musí obětovat?

Ukázka z knihy:

„Zatímco zajištění kvalitních materiálních podmínek může být finančně značně náročné, u společenských podmínek tomu tak není. Jde pouze o to, aby se k sobě dostali lidé, kteří si dobře rozumějí a jsou schopni vytvořit dobrý kolektiv. Pokud se takového stavu podaří dosáhnout, přináší to, zejména u tvůrčí práce, mimořádně pozitivní efekt. Ne vždy je však výběru lidí dle jejich potenciálu vytvořit dobrý kolektiv věnována patřičná pozornost.“

Na konci každé ze čtyř kapitol nalezneme užitečné otázky a náměty k zamyšlení.

Prof. Ing. Ladislav Blažek, CSc. v současné době působí jako vedoucí katedry podnikového hospodářství na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Zaměřuje se na problematiku obecného managementu, především na oblast organizačních struktur, rozhodování a motivování. Působí také jako vedoucí řešitelského týmu zabývajícího se problematikou hospodářské úspěšnosti a konkurenceschopnosti podniků, a to v rámci Centra konkurenční schopnosti české ekonomiky. Je autorem či spoluautorem více než sta odborných publikací v České republice i v zahraničí.

Publikaci Management: Organizování, rozhodování, ovlivňování vydalo nakladatelství Grada

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení