Recenze: Odborná literatura

Proč muži opouštějí ženy

1 1 1 1 1 (1 hlas)
muz

Možná vás napadne, zda je to skutečně věc, která trápí řadu lidí nebo jen řečnická otázka, jež nám předsouvají romantické komedie s bezradnou hrdinkou a happy endem? Snad každý, kdo si prošel rozchodem a byl tím, s kým se rozchází partner, se zkrátka ptal proč k tomu muselo dojít. Ač se naše kniha jmenuje Proč muži opouštějí ženy (což dává mylný pocit, že ženy své muže neopouští), díky podrobnému zkoumání dostanou jistě i pánové odpověď na otázku, proč se s nimi rozešly jejich dívky.

 

knihaNemůžu si pomoct a hned na začátku nezmínit, že kniha mi svým zaměřením i vševědoucím názvem připomíná takové ty příručky, k jejichž četbě se v nouzi největší uchyluje například jedna z hrdinek slavného seriálu Sex ve městě. Jediný rozdíl je v tom, že ty filmové knihy i řada reálných nabízí spíše návody a rady, jak na muže vyzrát, jak se s nimi seznámit a jak s nimi vyjít. Titul americké autorky Brendy Shoshannaové naopak předkládá odpovědi na otázky, kde se stala chyba ve vztahu. Až teprve z těchto odpovědí každému vyplynou konkrétní a užitečné typy, jak na to příště jít lépe a čeho se rovnou vyvarovat. 

Kniha Proč muži opouštějí ženy se skládá ze sedmnácti samostatných kapitol, které čtenářům představí řadu vlivů zasahujících do vztahu ženy a muže. Patří sem, pro každého jinak důležité a nepřekonatelné, okolnosti jako jsou peníze, minulé vztahy, rodina – tchýně a tchán, jiní potenciální partneři, krize středního věku či pocit svobody. 

Každou kapitolu představí krátký komentář autorky, na nějž navazuje několik stránek popisujících případy z praxe. Brenda Shoshannaová se navíc nestaví do pozice univerzálního rádce, který ví vše. Na pomoc svým čtenářům představuje názory a komentáře odborníků a lidí, kteří se problematikou lidských vztahů zabývají. Výhodou knihy tak jsou spíše praktické a konkrétní zkušenosti lidí, než teoretické domněnky a předpoklady poradců v oblasti vztahů. 

Chcete-li si tedy upřesnit některé nejasnosti, se kterými jste se ve svém osobním životě setkaly, je titul Proč muži opouštějí ženy jedním z možných řešení. Minimálně díky ní získáte další názory a zjištění ostatních lidí na stejnou problematiku, která trápí i vás. Vnímat knihu jako jedinou bernou minci by ale bylo asi trochu omezené. Četba knihy ve spojení se zdravým rozumem bude tím nejlepším způsobem, jak zjistit, který životní přístup vám bude nejvíce vyhovovat.  

Pro některé muže jsou hlavní zbraní při hledání lásky peníze. Jejich primární role muže jako poskytovatele je totožná s představou, že muž je jakýmsi strojem na výrobu peněz – díky nim může získat a udržet si nádhernou ženu, jež zůstane spokojená pouze tehdy, nepřeruší-li se trvalý přísun darů. V tomto scénáři je obsažen i obraz ženy jako dravého upíra, jenž vysává z mužů energii a život. 
(Shoshannaová, B. Proč muži opouštějí ženy. Brno: Jota, 2012, str. 46)

Knihu Proč muži opouštějí ženy vydalo nakladatelství Jota

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení